Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Corespondență din misiuni

Pr. Eugen Blaj activează în parohia Maikona, din Dieceza de Marsabit, și ne-a trimis o mărturie care îi poate ajuta pe credincioși să înțeleagă mai bine sensul misiunilor.

Cu scopul de a ne angaja mai intens în evanghelizarea satelor nomade din parohia noastră, cu ocazia Crăciunului, ne-am dus să-i vizitam în zona din Burgabo. Aceasta este o zonă exclusiv de nomazi, situată în așa numitul desert Diba Galgalu, este fără dealuri și fără văi, și cât cuprinde cu ochii sunt numai pietre vulcanice. Zone ca acestea sunt preferate de către tribul Gabra, crescători de capre, oi, cămile și, în unele locuri, crescători de vaci. Este dificil a ajunge cu mașina până la ei din cauză că nu sunt drumuri.

Din parohia noastră sunt 85 km până acolo și trebuie minim trei ore de mers cu mașina. Deoarece erau zilele dinaintea Crăciunului a trebuit să ne întoarcem în aceeași zi în misiune pentru a putea împlini programul de spovezi din parohie și din filiale unde sunt credincioși catolici. Am lăsat un tânăr care, timp de 10 zile, a vizitat mai multe sate de nomazi din zonă. A făcut reuniuni cu bătrânii satelor pentru a-i informa că din partea misiunii am vrea să oferim niște servicii, cum ar fi să punem un radio pentru a putea comunica cu celelalte sate din jur, să facem o grădiniță, o capelă, un mic dispensar cu structuri semitemporale, din tablă. Cu alte cuvinte să facem un punct de reședință unde am putea oferi serviciile de bază care le lipsesc, de educație școlară a copiilor, de sănătate, de educație religioasă și de comunicații. Toți au acceptat cu bucurie aceste intenții din partea misiunii catolice. Aflând de aceasta, ne-am bucurat foarte mult. Pentru noi e un mare lucru, pentru că ar fi putut să răspundă negativ, întrucât așa cum au trăit până acum puteau continua să trăiască la fel, fără aceste servicii.

Nu este acesta un semn de la Domnul că ar fi timpul ca și ei să primească vestea cea bună? Pentru noi, misionarii, fără îndoială, buna dispoziție a lor pentru a ne primi, pentru a accepta serviciile noastre este un semn de mare speranță că vor primi progresiv și credința în Cristos și în Sfânta Treime. Vrem din suflet să le oferim serviciile menționate, sigur, nu pur și simplu din motive umanitare, ci din motive ale dragostei creștinești, pentru a le arăta dragostea lui Cristos față de ei.

Ne-am bucura dacă și credincioșii din Dieceza de Iași ar susține, fie și parțial, concretizarea acestei dorințe, acestui proiect. Așteptăm cât mai curând acest ajutor. Vă spun sincer, noi, misionarii de aici, așteptăm un semn de solidaritate din partea dumneavoastră.

Pr. Eugen Blaj, paroh


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat