Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Scrisoare către persoanele consacrate

Cea de-a XI-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate se celebrează în întreaga lume la 2 februarie. În acest sens, în cadrul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel a adresat o scrisoare, intitulată Iubirea cere iubire, persoanelor consacrate. Accentul cade cu precădere pe versetul din Mt 19,8: "Gratis ați primit, gratis să dați".

Punctele cuprinse în această scrisoare sunt: gratuitatea darului vieții consacrate, darul vieții consacrate ca dar sublim, 10 ani de la înființarea acestei zile și simbolistica zilei de 2 februarie, când, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului se celebrează primirea lui Isus ca dar ceresc de către Maria și Iosif.

Evidențiind gratuitatea darului consacrării precum și imensitatea lui, PS Petru Gherghel citează din introducerea scrisorii apostolice Vita consecrata, din 25 martie 1996, a papei Ioan Paul al II-lea: "Viața consacrată, profund înrădăcinată în exemplul și învățătura lui Cristos Domnul este un dar al lui Dumnezeu Tatăl făcut Bisericii sale prin Duhul Sfânt". Reprezintă o invitație la conștientizarea plinătății bogăției darurilor cerești împărtășite nouă, tuturor, manifestată și prin intermediul persoanelor consacrate, care, imitând trăsăturile caracteristice ale lui Isus - curat, sărac și ascultător -, devin mijloace vizibile într-un mod exemplar și permanent în lume a iubirii divine.

Sublimitatea darului consacrării a fost și punctul tratat în întâlnirea dintre Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea și părinții sinodali, din octombrie 1994, când s-a afirmat ca "viața consacrată a fost și rămâne un dar prețios și necesar pentru prezentul și viitorul poporului lui Dumnezeu, deoarece ea aparține intim vieții, sfințeniei și misiunii ei; viața consacrată este așezată în însăși inima Bisericii ca element decisiv pentru misiunea ei".

Celebrarea acestei zile speciale constituie o ocazie potrivită pentru a medita, la cei 10 ani de la înființare, asupra aspectelor menționate de papa Ioan Paul al II-lea la stabilirea acestei zile dedicată persoanelor consacrate: mulțumirea ce trebuie adusă pentru acest dar al vieții consacrate prin care se îmbogățește viața Bisericii, cunoașterea și prețuirea acestui tip de viață și prilejul de a celebra împreună și într-un mod solemn lucrarea minunată realizată în aceste persoane. În același context, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea afirma: "Este cu adevărat o mare urgență ca viața consacrată să se dovedească mereu plină de bucurie și spirit sfânt, să se avânte cu curaj pe toate căile vieții de misiune și să se prezinte în forță cu o mărturie vie și actuală, deoarece omul contemporan ascultă cu plăcere mai mult pe martori decât pe maeștri, ori dacă-i ascultă pe maeștri o face pentru că sunt martori" (EN 41).

Ziua de 2 februarie reprezintă celebrarea unui schimb reciproc de daruri, dintre divin și uman: Dumnezeu îl oferă pe Fiul, iar Iosif și Maria îl prezintă Tatălui, expresie a oferirii totale asumate de persoana consacrată în angajarea urmării sfaturilor evanghelice.

Lumea de astăzi are nevoie de martori ai acestei dăruiri simple și pline de mister - dar gratuit și semn al iubirii infinite a Părintelui ceresc prin Isus Cristos în Duhul Sfânt.

Iulian Roca

* * *

Textul integral al scrisorii poate fi citit în secțiunea Actualitate > Documente episcopale.


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat