Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Caritas și Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului

Proiectul Porți de Emigrare Caritas a sărbătorit duminică, 14 ianuarie 2007, Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului (a XCIII-a). Cu această ocazie în cele trei parohii din Iași și la Centrul de Cultură și Spiritualitate "Xaverianum", voluntari ai proiectului au împărțit 450 de fluturași de sensibilizare.

Ce este un refugiat? Un refugiat este acea persoană care, "datorită unei temeri bine întemeiate de a fi persecutată pe considerente de rasă, religie, naționalitate, apartenența la un anumit grup social sau la o anumită opinie politică, se află în afara țării sale de origine și nu poate primi sau, datorită temerii respective, nu dorește să primească protecția acestei țări" (Convenției referitoare la statutul refugiatului adoptată la Geneva în anul 1951)

Cine, în schimb, nu e constrâns, dar decide să plece pentru muncă într-o altă țară, este migrantul economic: o persoană, deci care chiar dacă respinsă să se întoarcă nu riscă să sfârșească într-o închisoare sau să fie torturată. În acest caz, este vorba de o persoană care a făcut un plan de viață, deși dificil, mergând să lucreze într-o altă națiune. Refugiatul, în schimb, dacă este respins la graniță să se întoarcă în țara sa, este pus într-o stare de mare pericol. (www.radiovaticana.org)

Biserica i-a amintit în rugăciunile sale în mod special pe cei plecați la muncă în străinătate, tot mai numeroși în Dieceza de Iași. În căutarea unei vieți mai bune, pun în pericol unitatea familiei, riscă să fie atrași în jocul traficanților de ființe umane sau de forță de muncă. Adesea necunoscând limba țării de destinație, întâmpină dificultăți în adaptarea la noua societate, nu cunosc serviciile de care pot beneficia și drepturile pe care le au.

Nu trebuie să uităm dificultățile prin care trec familiile migranților. Copiii rămași uneori singuri se confruntă cu tentația drogurilor, a alcoolului și a abandonului școlar. Implicațiile psihologice pe care fenomenul migrației le are sunt deosebit de grave. Copiii mai mari simt că au prea multe sarcini atunci când trebuie să țină locul de mamă și de tată pentru frații mai mici, uneori apare chiar un sentiment de autoculpabilizare pentru plecarea părinților din familie. În multe cazuri nici problema materiale nu-și găsește rezolvarea, întrucât persoane plecate în străinătate după ce au făcut împrumuturi mari, nu reușesc să-și găsească un loc de muncă și se întorc acasă, cu probleme financiare și mai grave.

Pentru că este foarte important ca cei care pleacă să fie conștienți de riscurile la care se supun, Caritas a înființat în cadrul proiectului Porți de Emigrare Caritas un birou de consiliere și informare.

Iudita Iacob,
coordonator local "Porți de Emigrare Caritas"

* * *

Centrul Diecezan Caritas Iași
Proiectul Porți de Emigrare Caritas

Str. Sărărie, 134, Iași
Tel. 0232/218.786
e-mail: migranti.caritas.iasi@gmx.net
www.migranti.cnet.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat