Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Poți să nu șchiopătezi!

Pentru tinerii care doresc să își trăiască viața cu Cristos, drumul de credință continuă în ciuda tuturor provocărilor și greutăților prezente în lumea de astăzi.

După ce anul trecut, împreună cu tinerii din lumea întreagă, am meditat textul "Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 118 [119],105), pentru anul 2007 Biserica ne propune tema "Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" (In 13,34).

Iar ca să mergem și mai departe, știm deja și tema pentru 2008! Aceasta este: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8).

Avem astfel un itinerariu de credință care ne poate apropia mai mult de Cristos și de semenii noștri. Există o legătură între aceste teme. Duhul Sfânt, care este duhul adevărului, ne-a ajutat anul trecut să îl întâlnim pe Cristos în cuvântul lui Dumnezeu, în sfânta Scriptură. Același Duh Sfânt, duhul iubirii, ne îndeamnă anul acesta să punem în practică tot cuvântul lui Dumnezeu manifestându-ne dragostea față de aproapele nostru prin fapte concrete.

În 2008 vom medita cum Duhul Sfânt, duhul forței și al mărturiei, ne reînnoiește și ne dă puterea de a mărturisi evanghelia în orice situație a vieții noastre. Acesta este itinerariul pe care însuși papa Benedict al XVI-lea îl propune tuturor tinerilor din lume și care ne îndreaptă spre Cea de-a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului ce se va desfășura la Sydney, în perioada 15-20 iulie 2008.

Așadar anul acesta avem ocazia să conștientizăm faptul că suntem chemați să răspundem dragostei lui Dumnezeu prin dragostea față de cei de lângă noi. Duhul iubirii ne spune că trebuie să fim sensibili la necesitățile materiale și spirituale ale semenilor noștri. Această misiune ne pune în față valoarea dăruirii. Ceea ce suntem, ceea ce am primit nu putem ține doar pentru noi, ci trebuie să împărtășim cu ceilalți, mai ales cu cei care au mari lipsuri. Un cuvânt bun, un sfat este enorm de mult pentru cel care este trist sau îngrijorat. Cu atât mai mult bine pot face talentele, calitățile noastre, care, dacă nu rămân ascunse, pot "străluci" pentru binele tuturor.

Dorința de a face binele nu trebuie să se manifeste doar "din când în când", ci trebuie să fie o angajare constantă și concretă. Asta înseamnă a alege o modalitate de slujire care să fie în folosul comunității punând în valoare proprii "talanți". Posibilități sunt diferite în funcție de "înclinațiile" fiecăruia: membru activ al unei asociații bisericești, catehet, animator al unui grup de copii sau de tineri, voluntar în operele sociale etc. Iubirea de aproapele nu trebuie să fie doar "afectivă", ci și "efectivă". În modul acesta se poate merge drept pe drumul credinței.

Sfântul Augustin spunea: "Să nu șchiopătezi. Caritatea are două picioare, care sunt poruncile iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele. Ai grijă să nu șchiopătezi, ci aleargă cu amândouă picioarele către Dumnezeu".

Duhul Sfânt, duhul adevărului, al iubirii, al mărturiei ne dă puterea de a merge drept pe drumul vieții noastre, fără a ne izola de ceilalți, fără a ne gândi numai la binele nostru și, mai ales, fără a uita de Cristos în alegerile noastre cotidiene! Dacă încercăm să trăim astfel nu vom șchiopăta și... vom putea ajunge și la Iugani, unde la 6 mai 2006 vom celebra Ziua Tineretului la nivel diecezan.

Tu cum vrei să mergi pe drumul vieții tale?

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat