Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zagreb: Pelerin la Întâlnirea Europeană Taizé

Aflată la Zagreb (Croația), în perioada 28 decembrie 2006 - 1 ianuarie 2007, în mijlocul unui grup de 35 de tineri din Dieceza de Iași care a participat la Întâlnirea Europeană Taizé, Mihaela Coșa din Parohia "Fericitul Ieremia", Bacău, încearcă, prin rândurile care urmează, să ne introducă în atmosfera reconciliantă și de sărbătoare din acele zile.

Taizé... Un nume cu o rezonanță aparte, cunoscut multora dintre noi, un nume ce nu mai desemnează doar un simplu loc, dar care a devenit un stil de viață și un mod de rugăciune pentru mulți dintre noi.

Miercuri dimineață, pe 27 decembrie 2006, am pornit la drum având alături de noi pe prietenul cel mai bun, adică pe Cristos, ale cărui ajutor și binecuvântare i le-am cerut, participând la o liturghie celebrată în capela Centrului Cultural "Xaverianum" din Iași de pr. Henryk Urban care ne-a însoțit și pe tot parcursul călătoriei.

Plini de entuziasm și nerăbdare am ajuns și la destinație. După ce am trecut de punctul de primire, fiecare a fost direcționat de organizatori spre parohiile și familiile care așteptau să ne primească.

Aceste cinci zile petrecute la Zagreb au fost pentru cei aproximativ 40.000 de tineri veniți din întreaga Europă - și nu numai - adevărate ocazii de cunoaștere reciprocă, de descoperire a culturii și a tradițiilor croate și mai ales de apropiere de Dumnezeu și de "celălalt" având în suflet "încrederea" că cineva ne conduce pașii și are grijă de noi.

Toate acestea le-am experimentat în timpul dimineții prin rugăciuni în parohii, urmate de momente de reflecții și discuții, după care la ora 13.15 și respectiv la ora 19.00 ne întâlneam cu toții la Centrul Expozițional din Zagreb, cunoscut sub denumirea de Zagrebacki Velesajam, pentru rugăciunea comună.

În timpul după-amiezii, în diverse puncte din oraș au fost ținute workshop-uri pe diferite teme.

În centrul atenției a fost scrisoarea de la Calcutta a fratelui Alois, succesorul fratelui Roger, scrisă în urma întâlnirii ce a avut loc la Calcutta între 5-9 octombrie 2006, reunind 6000 de tineri, mai ales asiatici. Câteva idei exprimate în cadrul acestei scrisori merită a fi consemnate și reținute pentru a ne fi călăuză în pelerinajul ce-l avem de întreprins în fiecare zi a vieții noastre.

Ideea de început a scrisorii este că toate ființele umane constituie o singură familie și Dumnezeu se află în fiecare persoană umană, fără excepție, așa cum însuși papa Benedict al XVI-lea sublinia la începutul slujirii sale: "Toți oamenii aparțin uneia și aceleiași familii", (Mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii, 2006).

Această atenție îndreptată către observarea prezenței lui Dumnezeu în toată creația implică un respect pentru cealaltă persoană. În perspectivă divină, orice ființă umană este sacră. Astăzi, mai mult ca oricând, în societățile noastre moderne, este foarte important sa reînviem această atenție spre Dumnezeu și acest respect pentru om. La Calcutta, deși creștinii sunt o minoritate printre alte mari religii istorice și deși tensiunile între religii au condus la grave violențe, totuși, respectul reciproc constituie esențialul relațiilor între credincioși. Sărbătorile fiecărei tradiții sunt respectate de către ceilalți și pot deveni chiar ocazie de împărtășire.

Pentru a face să dispară zidurile de ură și indiferentă ce există între popoare, continente și chiar în interiorul inimii omului, ne rămâne să facem o singură alegere, cea a iubirii și a speranței. Alegând iubirea, noi descoperim un spațiu de libertate pentru a crea un viitor pentru noi înșine și pentru cei care ne sunt încredințați. Putem fi creatori chiar și noi, acolo unde împrejurările nu sunt tocmai favorabile. Cum este posibil acest lucru? Pur și simplu, mergând spre celălalt, câteodată cu mâinile goale, ascultându-l, încercând să-l înțelegem și astfel o situație dificilă se poate deja transforma.

În întreaga lume, imense inegalități întrețin o teamă față de viitor. Este nevoie să ne simplificăm existența și să găsim astfel o disponibilitate și o deschidere a inimii pentru ceilalți. Pentru ca societățile noastre să ia un chip mai uman, este de mare preț să dăruim din timpul nostru. Fiecare poate încerca să asculte și să susțină, fie chiar și o singură persoană: un copil delăsător, un tânăr fără loc de muncă și fără speranță, o persoană în vârstă. În rugăciune, noi ne punem împreună cu cei care ne sunt încredințați, sub privirea binevoitoare a lui Dumnezeu. El ne primește așa cum suntem, cu ce este bun dar și cu contradicțiile noastre interioare, chiar și cu greșelile noastre. Evanghelia ne asigură de acest fapt: slăbiciunile noastre pot deveni o ușă prin care Duhul Sfânt intră în viața noastră.

Acum 30 de ani, fratele Roger scria la Calcutta: rugăciunea este pentru tine un izvor al iubirii. Într-o infinită gratuitate, abandonează-te ei cu trup și suflet. În fiecare zi, cercetează câteva cuvinte din Scriptură, pentru a fi plasat în fața unei alte persoane, cel care a înviat. Lasă în liniște să se nască în tine un cuvânt viu al lui Cristos pentru a-l pune imediat în practică (Scrisoarea popoarelor lui Dumnezeu, 1976).

Acest apel al fratelui Roger capătă astăzi o nouă actualitate. Răspândiți în întreaga lume, creștinii pot susține o speranță pentru toți, trăind din această veste nouă: după învierea lui Cristos, omenirea nu mai este fragmentată. Smeriți, în rugăciune, noi învățăm fără încetare să aparținem unii altora. Cu cât ne apropiem mai mult de Cristos și de evanghelia sa, cu atât ne apropiem mai mult și unii de ceilalți. Prin primirea reciprocă, are loc un schimb de daruri. Ansamblul acestor daruri este astăzi necesar pentru a face auzită vocea evangheliei. Cei care și-au pus încrederea în Cristos sunt chemați să ofere unitatea lor tuturor și astfel lauda adusă lui Dumnezeu poate străluci. Înrădăcinați în Cristos, noi ne descoperim o capacitate de deschidere către toți precum și spre cei care nu pot crede în el sau care îi sunt indiferenți. Cristos a devenit servitorul tuturor, el nu umilește pe nimeni.

Ca și această întâlnire de la Zagreb, credința noastră trebuie să fie o garanție de toleranță și deschidere", așa cum afirmă Kofi Annan, secretarul general al Națiunilor Unite. Prin angajamentul nostru în societate, trebuie să-l facem prezent pe Cristos și în calitate de creștini suntem chemați să arătăm ca mesajul evanghelic este universal și se adresează oricărui om pe drumul vieții. Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei afirmă: "Pentru voi tinerii, ca și pentru toți ceilalți, este foarte important să privim viața ca un pelerinaj înfăptuit de încrederea în Dumnezeu. Iar Rowan Williams, arhiepiscop de Canterbury, spune: "Avem nevoie de încredere ca de aer proaspăt. Lumea noastră duce lipsă din ce în ce mai mult de suflu și de aer din cauza suspiciunii, a îndoielii și a deznădejdii. Doar încrederea ne poate ajuta să ne încredințăm viața lui Dumnezeu întrucât el singur ne poate da sentimentul împlinirii și bucuria existenței. Drumul spre Dumnezeu nu este ușor și cere sacrificii și muncă. Cu toate acestea doar o asemenea viață este demnă de ființa umană, prodigioasă creatură a lui Dumnezeu".

Aceste gânduri le-am avut și noi în minte și în timpul "rugăciunii de veghe" pentru pace ce s-a ținut începând cu ora 23 în noaptea de 31 decembrie. După această rugăciune făcută la trecerea dintre ani a avut loc un festival al popoarelor, la care fiecare națiune a avut ocazia să prezinte un program artistic compus din cântece și dansuri specifice țării și mai ales zonei din care provenea fiecare grup.

La final doresc din suflet să afirm că acest pelerinaj de încredere pe care l-am întreprins cu toții spre Zagreb și apoi spre casele noastre ne-a demonstrat încă o dată că este posibil să căutăm și să găsim o comuniune cu Dumnezeu prin rugăciune comună, cântece, tăcere, reflecție, pentru a redescoperi o nouă vitalitate și a da un sens nou vieții, pentru a ne asuma responsabilități în locul în care trăim, ca să fim purtători de pace și de încredere pe pământ.

A consemnat Mihaela Coșa


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat