Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Poiana Micului

Pentru comunitatea catolică din Poiana Micului, începutul de an 2007 a fost unul deosebit, nu atât pentru integrarea României în Uniunea Europeană, ci pentru că prima sâmbătă și duminică a acestui an (6-7 ianuarie 2007) le-am petrecut alături de Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași, aflat la noi în vizită pastorală.

Credincioșii din comunitatea pe care o păstoresc, au de făcut un efort deosebit pentru a participa la sfânta Liturghie, ei trebuind să parcurgă distanțe între 1 și 5 km până la biserică, ca atare în timp, undeva între 15 și 60 de minute.

Aveam emoții - nefiind în această comunitate decât de cinci luni - în privința efortului pe care aceștia trebuiau să-l facă pentru a veni a doua oară, în aceeași zi la biserică, pentru întâmpinarea Preasfințitului, după ce la ora 11.00 se celebrase sfânta Liturghie solemnă în Solemnitatea Epifaniei Domnului.

Preasfințitul a ajuns, așa cum anunțase, în jurul orei 15.15, fiind întâmpinat de întreaga comunitate, evident cu mine în frunte. De fapt chiar Excelența sa a ținut să precizeze că nu a văzut mișcare în nici o gospodărie, venind spre biserică.

După, salutul respectos adresat, am rostit rozariul împreună, după care s-a celebrat sfânta Liturghie, Preasfințitul și însoțitorii Excelenței sale, respectiv pr. Isidor Mocanu, poenitentiarius magnus, și pr. Lucian Păuleț, secretar episcopal, au intrat la spovezi.

Duminică, Preasfințitul a fost prezent în filială, la Pleșa, unde credincioșii de acolo amintesc cu evidentă satisfacție de momentele în care Excelența sa celebra acolo sfânta Liturghie. Credincioșii din filială au fost la înălțime și la propriu și la figurat, biserica aflându-se pe vârful dealului unde acum 150 de ani, strămoșii lor au întemeiat această comunitate.

Ne-am întors apoi în biserica parohială, unde am celebrat sfânta Liturghie solemnă, în prezența întregii comunități. După sfânta Liturghie, Preasfințitul s-a întreținut câteva minute cu copiii din parohie, exersând expresiile rugăciunile și cântările învățate în limba polonă, întrucât comunitatea noastră este de origine polonă. Întâlnirea cu comitetul bisericesc a pus punct final vizitei pastorale.

Vizita excelenței sale, Petru Gherghel, a fost un moment de har, pentru comunitatea noastră. Am primit binecuvântarea Domnului și indulgența plenară la început de an. Un nou suflu de viață și de trăire a credinței răsuflă acum fiecare credincios, în frunte cu păstorul lor, autor și al acestor câteva rânduri, pr. Gabriel Bucur.

Vă mulțumim Preasfințite! Dzienkuje bardzo.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-7 ianuarie 2007: Vizită pastorală în Parohia Poiana Micului.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat