Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție pentru Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului

Cea de-a XCIII-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, care se va celebra în ziua de 14 ianuarie 2007, are ca temă "Familia migrantă".

Papa Benedict al XVI-lea a dorit prin mesajul său (dat la 18 octombrie 2006) să facă o paralelă între sfânta familie din Nazaret și creștinii de astăzi. Un material despre fenomenul emigrației pe care îl redăm mai jos a fost prezentat de prof. Vicențiu Ciocan la Traian în cadrul întâlnirii lunare cu familiile din zona Roman din 17 decembrie 2006. Întâlnirea a fost organizată de Asociația "Familia și Viața" Roman.

* * *

Familia și emigrarea...

Un pericol foarte mare amenință astăzi sute și mii de familii din parohiile noastre. Numele lui este emigrația. Trăim o dramă a familiei creștine, într-o Europa libertină, care va deschide larg porțile pentru românii dornici de câștiguri mari, gata să-și sacrifice familia și darurile primite prin taina sfântă a căsătoriei. O dată cu intrarea în Uniunea Europeană se așteaptă ca alte valuri de români să-și părăsească familiile și să ia drumul pribegiei, în căutarea unui loc de muncă, în căutarea unui trai mai bun, pe meleaguri străine, îngroșând rândul milioanelor de emigranți. Pentru câțiva arginți în plus, dispare din realitatea vieții de familie, acea casă de piatră de odinioară, care se întemeia în fața lui Dumnezeu între un bărbat și o femeie, uniți la bine și la greu, până la moarte. Împărăția banului ia locul împărăției lui Dumnezeu, castelul de nisip ia locul casei de piatră, iar familia - temelia societății și a Bisericii se clatină din cauza înlocuirii iubirii și dăruirii, cu ura și tristețea traumatizantă a divorțului.

Emigrantul român, mai mult decât oricare dintre emigranți, ajuns în pământul făgăduinței își reface biografia, se "schimbă la față" îi este rușine de originea sa, de țara de baștină, de familia sa și chiar de credința strămoșilor și se ascunde în necunoscut. Foști oameni respectabili, familiști serioși, muncitori și chiar cu frica lui Dumnezeu, din diverse motive, îngroașă rândul hoților, al cerșetorilor, al traficanților de persoane, al infractorilor și prostituatelor, ba chiar al criminalilor.

Acasă familia plutește în derivă, gata să se destrame consumând banii trimiși, din când în când de "vedeta" familiei, cu convingerea că toți patronii străini abia așteaptă emigrantul român pentru a-i da bani pe ochi frumoși, sau pe nemuncă. Familia de acasă își trăiește drama singurătății și a deznădejdii, iar banul "ochiul dracului" reușește să dezbine și să stăpânească.

Fără îndoială că cea mai gravă față a emigrației îi afectează pe cei rămași acasă, iar primele victime ale fenomenului sunt copiii, a căror fragilitate emoțională îi expune la riscuri mari. Doi din trei copii, care au părinții plecați la muncă în străinătate, resimt acut lipsa dragostei acestora. Copiii respectivi, spun psihologii și sociologii, dezvoltă personalități dizarmonice și, în consecință, o dată ajunși la maturitate, vor forma o generație de adulți cu probleme de integrare socială. Copiii ai căror părinți au plecat la muncă, în străinătate, "orfanii cu părinți în viață", rămân în grija unor persoane care încearcă să țină locul părinților. Circa 10% dintre acești copii rămân singuri acasă. În cele mai fericite cazuri primesc atenția unei rude, mai îndepărtate. Vorbim despre copii care învață de la 6-7 ani să aibă grijă de ei înșiși, ba chiar și de frații mai mici. 30% dintre copiii ai căror părinți pleacă la muncă în străinătate sunt lăsați în grija bunicilor, care de multe ori nu prea reușesc să suplinească rolul de părinte. Și bunicii recunosc că vremurile sunt altele, că nu mai crești un copil astăzi, așa cum îl creșteai în urmă cu 20-30 de ani.

Un copil din zece chiulește de la școală în mod constant după plecarea părinților la muncă în altă țară și nu știu de câte ori mai merg la Biserică sau la cateheză. Elevii de gimnaziu, din cauză că rămân nesupravegheați de părintele de care obișnuiau să asculte, pot deveni agresivi din cauza frustrărilor și a anxietății care încep să se manifeste. Pericolul este mai mare la copiii mici, a căror personalitate se formează de la început dizarmonic. Mulți dintre ei au tulburări de somn, devin agresivi, nu au încredere în ei, din cauza lipsei modelului parental și chiar din ciclul primar încep să mintă, să frecventeze grupuri stradale, iar pentru că nu mai pot comunica bine cu ceilalți membri ai familiei, încep să fie labili emoțional. E drept că o parte din copiii celor plecați duc o viață mai bună grație banilor pe care îi trimit părinții. Și totuși, spun psihologii, banii nu țin locul afecțiunii. Pe termen scurt, plecarea părinților se traduce, în viața copiilor, prin agresivitate verbală sau fizică, marginalizare, anxietate, note mici, chiul sau chiar abandon școlar. Pe termen lung, această generație de copii lipsiți de iubirea părinților și de armonia familială poate deveni una de adulți-problemă, și nu este exclusă posibilitatea ca unii să ajungă infractori. Agresivitatea multor copii din generația "singur acasă", refuzul lor de a accepta că au probleme, durerea cauzată de lipsa părinților îi transformă, la maturitate, într-o generație de adulți neintegrați social. Copilul care crește fără părinți, sau numai cu unul dintre ei, va deveni un adult care nu înțelege sensul căsătoriei, nu vor avea încredere în instituția căsătoriei și, în general, în oameni.

Tot mai mulți tineri, plecați la muncă în străinătate, pentru a strânge banii necesari să-și cumpere o casă sau pentru a-și asigura un trai mai bun, se întorc acasă cu grave afecțiuni psihice. Singurătatea, lipsa celor dragi și volumul mare de muncă sunt doar câteva dintre cauzele acestor boli. Indiferent că un tânăr este sau nu căsătorit, îi lipsește acea "pastilă" afectivă și mângâiere din partea celor apropiați. Știm cu toții în ce condiții se muncește în străinătate. S-a constatat că trei sferturi dintre pacienții care suferă de aceste boli sunt persoane tinere, sub 30 de ani. Cele mai frecvente rămân tulburările psihice în rândul femeilor care muncesc în străinătate.

Iubiți părinți, iubiți creștini, dacă argumentele noastre nu au fost suficiente pentru a te face să renunți la această hotărâre, te întrebăm:

- Ești pregătit să emigrezi împreună cu Dumnezeu?

- Ești pregătit să lași acasă soț sau soție, părinți, frați, surori, bunici, rude, prieteni și lumina ochilor tăi, bucuria vieții tale, copiii, împreună cu pruncușorul din Betleem? - Ești pregătit să înfrunți realitatea singurătății și să lucrezi între străini, păstrând comoara credinței care să-ți dea forță și speranță?

- Ești dispus să împarți cu Dumnezeu greutățile, necazurile de tot felul care te asaltează din toate direcțiile, lipsurile, injuriile, dorul de casă și de cei dragi, lăsați la mila rudelor sau a vecinilor, sau bucuriile, bunăstarea și câștigurile mai mici sau mai mari?

Dacă nu ești pregătit pentru toate acestea, te avertizăm că tu și familia ta vă aflați într-un mare pericol. În această situație gravă, ai la îndemână doar două soluții: să emigrezi împreună cu familia ta și cu Dumnezeu, sau mult mai simplu, să rămâi acasă, împreună cu cei dragi, încercând să găsești calea pentru a ieși din impas.

Prof. Vicențiu Ciocan


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat