Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Sărbătoarea Nașterii Domnului 2006

Celebrarea solemnității Crăciunului a fost un moment de bucurie și trăire mai profundă a credinței pentru românii catolici aflați la Roma.

Pe parcursul Adventului creștinii noștri au fost îndemnați să se pregătească spiritual pentru întâmpinarea Pruncului Isus, cel ce trebuie să-și stabilească locuința în sufletele oamenilor. Săptămânile de post au fost ocazie pentru o rugăciune mai intensă, pentru fapte bune și bineînțeles pentru purificarea interioară și împăcarea cu Dumnezeu prin sacramentul spovezii.

Liturghia solemnă din vigilia Nașterii Domnului a fost celebrată în bisericile "Sf. Maria" din Campitelli și Grotte Celoni (Casilina) la ora 19.00. Mesajul venirii pe lume a Fiului lui Dumnezeu și cântările ce proslăvesc Întruparea lui Cristos au pătruns în inimile sutelor de credincioși prezenți în casa Domnului. Imnul "Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință" și tradiția sărutării Pruncului au fost elementele specifice ale sărbătorii.

Atmosfera de înălțare sufletească a continuat și în zilele următoare, 25 și 26 decembrie, când s-a celebrat sfânta Liturghie la toate cele trei biserici: Ladispoli, Grotte Celoni și Campitelli. Participarea enoriașilor a fost ca de obicei numeroasă și foarte activă. În predicile ținute, păstorii comunităților, pr. Isidor Iacovici (capelan) și pr. Iulian Faraoanu (vicecapelan), au evidențiat necesitatea apropierii de ieslea Betleemului pentru a-l adora pe Isus și reînnoirea urmării și a imitării lui Cristos, model de simplitate, sărăcie și iubire.

Timpul sacru al Crăciunului a fost trăit și prin sărbătorile care au urmat. Un accent deosebit a avut Duminica Sfintei Familii, în cadrul căreia s-a reafirmat valoarea și demnitatea acestei instituții într-un ambient de multe ori ostil, cum e cel contemporan. Familia este pusă în pericol apoi și de realitatea emigrării, cu efectele sale în ceea ce privește unitatea căsătoriei și educația copiilor. Celebrarea din această duminică a fost o continuare a "Zilei Familiei", inițiativă de rugăciune ce a avut loc în comunitatea noastră în solemnitatea lui Cristos, Regele Universului.

Un eveniment important a fost sfânta Liturghie celebrată într-o altă zonă a Romei, biserica "Sf. Andrei Apostolul" de pe via Cassia, 731. Un grup de câțiva credincioși au mobilizat românii ce locuiesc în acele cartiere, astfel încât în ziua de Crăciun la celebrarea liturgică au fost prezente circa 150 de persoane. Participarea a fost excelentă și din punct de vedere calitativ, prin corul care a animat cântul sacru și prin apropierea de masa euharistică. Pe viitor este luată deja în calcul ipoteza celebrării unei sfinte Liturghii duminicale pentru conaționalii noștri din acea zonă. Prin aceasta dorim să nu le lipsească grija pastorală și să rămână fideli în trăirea credinței și a carității, păstrând și valorile moștenite din țară.

Pr. Iulian Faraoanu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat