Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Atena: Crăciunul între românii catolici

Pentru a veni în ajutorul românilor catolici din Grecia, la inițiativa arhiepiscopului Nicolaos Foscolos și a episcopului Petru Gherghel, au mers la Atena doi preoți romano-catolici români, pentru sărbătorile Nașterii Domnului, a Anului Nou și a Bobotezei: pr. Eduard Coșa, din Bacău, și pr. Felician Tiba, din Iași. Lor li s-a alăturat un al treilea preot, venit în comunitatea părinților capucini.

În Grecia există foarte puțini catolici. De câțiva ani însă, de când granițele au început să se deschidă, au venit aici numeroși catolici din țări, precum: Polonia, Albania, Filipine, Irak, România, Italia etc., astfel încât catolicii greci au devenit încă o dată o minoritate în minoritate.

După prima întâlnire cu românii catolici din Atena, din a IV-a duminică a Adventului, au urmat celebrările din noaptea și ziua de Crăciun, la care au participat un mare număr de credincioși. Un mare dar, așa cum aveau să-l numească mulți din cei prezenți.

A fost primul Crăciun românesc la Atena. Bucuria se putea citi pe fețele tuturor. Colindele, sfânta Liturghie ca atare, predicile, multele spovezi au contribuit din plin la farmecul sărbătorii. După sfânta Liturghie din ziua de Crăciun, la subsolul bisericii, toți cei prezenți au avut bucuria de a se întâlni pentru prima dată și de a se cunoaște între ei.

Au fost prezente foarte multe familii tinere, însoțite de copiii lor. Glasul acestora, chiar dacă uneori deranjant, ne-a făcut să înțelegem că aici, în Grecia, Biserica a început să întinerească. Românii catolici, proveniți în mod special din satele și orașele din Moldova, nu au uitat să-și trăiască credința în care au fost botezați, în care au primit prima Împărtășanie, Mirul și, după caz, Căsătoria. Mărturia lor de credință stoarce cuvinte frumoase din partea episcopilor, a preoților și a grecilor de altă credință.

Pentru a rămâne ei înșiși, cu credința și obiceiurile bune pe care le-au deprins în familiile din România, în parohiile catolice din care provin, oportunitatea celebrării sărbătorii Nașterii Mântuitorului au însemnat pentru românii catolici din Atena o speranță în plus. Așteaptă cu bucurie un preot al lor: "unul căruia să-i spunem părintele nostru, să ne spovedim în limba noastră, să ascultăm o predică pe care să o înțelegem, să ne binecuvânteze casele, să fie cu noi".

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat