Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciun 2006: Scrisoare pastorală

Scrisoarea pastorală dată de către PS Petru Gherghel cu ocazia Crăciunului 2006 poartă titlul: "Nașterea istorică, nașterea mereu actuală".

Scrisoarea are trei părți cu următoarele subtitluri: "Nu lăsați să ne fie furat pruncul ceresc din ieslea noastră de sfântul Crăciun", "Adevăratul prunc din iesle este Isus, Fiul lui Dumnezeu cel viu", "Pruncul din iesle este Cuvântul veșnic al Tatălui, care s-a făcut trup".

Având ca moto un pasaj de preamărire a Nașterii Domnului din Rânduiala sfintei Liturghii orientale, pastorala pornește de la un text la sfântului Leon cel Mare: "Noi considerăm nașterea Domnului, acest mister al Cuvântului făcut trup, nu atât ca o amintire a unui eveniment trecut, ci ca pe un fapt care se actualizează sub ochii noștri". Se arată în felul acesta că la Crăciun "retrăim sacramentul mântuirii noastre". Toate manifestările și sentimentele de la Crăciun trebuie văzute tocmai în lumina acestui eveniment, a "prezenței pruncului divin în lume, în viață, în istorie". De acea, Cristos "nu trebuie să lipsească din mijlocul sărbătorilor de Crăciun, dacă vrem ca ele să fie reale și adevărate".

În a doua parte scrisoarea este o invitație de a-l descoperi la Crăciun pe Isus, Fiul lui Dumnezeu. Reprezentarea ieslei din Betleem, împodobirea bradului, cadourile etc. transmit un mesaj, însă trebuie mers mereu dincolo de suprafață, trebuie înlăturat riscul de a rămâne la formele exterioare; este necesar de a descoperi că toate acestea "vorbesc despre un eveniment divin legat de suflet și de mântuire".

În ultima parte a pastoralei păstorul diecezei vorbește despre importanța Sfintei Scripturi. Mesajul Crăciunului îl cunoaștem din Biblie. În acest sens este amintit că anul pastoral 2006-2007 este dedicat Sfintei Scripturi cu scopul "de a pătrunde și mai adânc (Cuvântul lui Dumnezeu) și pentru a-l transforma în normă de viață".

Scrisoare se încheie cu o urare luată din Sfânta Carte: "Bucurați-vă întotdeauna! Rugați-vă fără încetare. Mulțumiți pentru toate, căci aceasta este voința lui Dumnezeu în Cristos Isus. Harul Domnului nostru Isus Cristos să fie cu voi cu toți!" (1Tes 5,16-28). Apoi urmează urările: Sărbători fericite! La mulți și binecuvântați ani!

Scrisoarea poate fi citită în întregime pe acest sit, intrând în secțiunea Actualitate/Documente episcopale.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat