Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Păcii: Persoana umană, inima păcii

Cea de-a XL-a Zi Mondială a Păcii, celebrată la 1 ianuarie, are ca temă "Persoana umană, inima păcii". În opinia papei pacea rămâne un "dar și o datorie" pentru fiecare ființă umană.

La începutul noului an, continuând tradiția începută de papa Paul al VI-lea în anul 1968, papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii, subliniază rolul omului în stabilirea adevăratei păci. Tema Zilei Mondiale a Păcii, "Persoana umană, inima păcii", aleasă de Sfântul Părinte, "exprimă convingerea că respectul pentru demnitatea persoanei umane este o condiție esențială pentru pace în cadrul familiei umane. Doar prin conștientizarea demnității transcendente a fiecărui om, familia umană poate urma calea care duce la pace și comuniune cu Dumnezeu".

"Sunt convins că respectând pacea și construind pacea se pun premisele pentru un umanism integral. Astfel se pregătește un viitor senin pentru noile generații", scrie papa în introducerea mesajului său dat la 8 decembrie 2006.

Mesajul papei are opt puncte: persoana umană și pacea, dar și datorie; dreptul la viață și libertatea religioasă; egalitatea de natură a fiecărei persoane umane; ecologia păcii; viziuni reductive ale omului; organizațiile internaționale și drepturile omului; drepturile internaționale umanitare; transcendența omului.

Papa insistă asupra ființei umane care trebuie să conștientizeze că este creată după imaginea lui Dumnezeu și tocmai această asemănare îi conferă demnitatea de persoană. Omul are capacitatea de a dialoga cu Dumnezeu și de a-l cunoaște personal.

Lupta împotriva războiului și a oricărei forme de violență este evidențiată de Sfântul Părinte. Făcând referire la constituția Gaudium et spes, papa se pronunță împotriva războiului de orice fel, mai ales împotriva războiului total: "Orice acțiune războinică îndreptată fără discernământ spre distrugerea unor orașe întregi sau a unor regiuni vaste împreună cu locuitorii lor este o crimă împotriva lui Dumnezeu și împotriva omului însuși, crimă ce trebuie condamnată cu tărie și fără ezitare" (GS 80).

Papa încheie: "Datoria respectului pentru demnitatea fiecărei ființe umane, în a cărei natură se reflectă imaginea Creatorului, arată că nu se poate dispune de o persoană după bunul plac... Respectul pentru drepturile tuturor se fondează pe pace".

Mesajul Sfântului Părinte va putea fi găsit în întregime la secțiunea Biblioteca/Magisteriu.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat