Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Despre Spitalul Catolic "Maica Speranța"

De mai mulți ani, la Barticești, în com. Botești, jud. Neamț, a fost înființat Spitalul "Maica Speranța" (cunoscut și sub numele de Spitalul Catolic), care este proprietatea Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Construită între anii 1991-1994, această unitate sanitară modernă funcționează cu două cabinete pentru Medicina de Familie, oferind totodată, în sistem ambulatorial, servicii pentru următoarele specialități medicale: Interne, Cardiologie, Pediatrie, Ginecologie, Oftalmologie, Neurologie, Balneofizioterapie, Gastroenterologie cu Endoscopie digestivă, Stomatologie, ORL, Ortopedie, Dermatologie, Psihiatrie, Farmacie, Laborator de Analize Medicale, Radiologie, Ecografie, Chirurgie, Rectoscopie cu Ligatura hemoroizilor.

Dispunând de aparatură medicală modernă ce îndeplinește condițiile cerute de către Uniunea Europeană, unitatea noastră are avantajul că majoritatea medicilor specialiști vin din Centrul Universitar Iași, însă și medicii din Roman, Piatra Neamț și Tg. Neamț își oferă cu competență profesională disponibilitatea lor generoasă pentru îngrijirea, respectiv recuperarea sănătății populației din zonă, și nu numai.

Cine a venit odată la Barticești, revine atunci când mai are nevoie și recomandă cu căldură și altor persoane acest centru care în județul Neamț încă din 1999 a fost cel dintâi care a reușit să încheie contracte de furnizare de servicii medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acest fapt a adus multe avantaje pacienților asigurați, deoarece aceștia beneficiază de gratuități totale sau parțiale atât pentru consultații cât și pentru medicamente sau unele tratamente.

De remarcat este faptul că prin sprijinul susținut și înțelegerea acordată de ASP și CJAS Neamț, precum și prin bunăvoința demnă de scos în evidență a medicilor de familie din comunele Gherăiești și Botești, la Barticești funcționează de mai mulți ani Centrul de Permanență Medicală care pe timp de noapte precum și sâmbăta și duminica, inclusiv în zilele de Sărbători Legale, asigură local urgențele medicale iar în cazuri mai grave solicită Centrul de Ambulanță Roman. Atunci când situația este deosebit de gravă, pentru a scurta timpul de deplasare de la Roman a unui mijloc de transport sanitar, salvarea noastră dotată cu aparatură de reanimare și monitorizare transportă rapid bolnavul la cel mai apropiat centru de intervenție medicală, uneori chiar și la Iași sau București.

Atât Ministerul Sănătății la nivel central, cât și Autoritatea de Sănătate Publică Neamț, ca și Casa de Asigurări de Sănătate precum și Autoritățile din Comună cunosc eforturile ce se depun de către Episcopia Catolică de Iași pentru ca toată populația din localitățile adiacente, indiferent de starea sociala sau de confesiunea religioasă, să beneficieze mai ușor de servicii medicale optime într-un centru mai apropiat, fără a fi necesară deplasarea de zeci de kilometri cu costuri suplimentare și alte inconveniente.

Prin această operă de caritate, Biserica locală, din porunca și după exemplul Mântuitorului care s-a aplecat asupra celor bolnavi și i-a vindecat, își împlinește misiunea de samaritean milostiv și dă mărturie vie despre credința mărturisită prin fapte de dragoste care trebuie să caracterizeze pe fiecare creștin.

Îndrăznim să cerșim o rugă cucernică adresată Domnului prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Tămăduitoarea bolnavilor, pentru toți cei care se ostenesc spre binele pacienților care calcă pragul acestui așezământ social catolic.

Pr. Alois Fechet

*

Spitalul "Maica Speranța"
Com. Botești, 617091-Barticești, jud. Neamț;
tel. 0233/781038; tel. + fax 0233.781.441;
e-mail: speranta@ercis.ro


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat