Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Sărbătoare între românii catolici

Sunt mai mulți ani de când, pentru comunitatea romano-catolică a românilor din Roma, ziua de 8 decembrie - sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri este și sărbătoarea hramului. Credincioșii noștri s-au pregătit la această sărbătoare cu rugăciuni și fapte bune, participând la sacramente și la sfânta Liturghie, cerând ajutor de la Mama noastră cerească pentru ei și pentru toți cei dragi de acasă.

Și în acest an, în sărbătoarea Neprihănitei, un număr impresionant de credincioși s-au adunat la biserica "Santa Maria in Campitelli". Ne-am rugat sfântul Rozariu, iar la ora 15.30 am participat la sfânta Liturghie ce a fost concelebrată de mai mulți preoți români și italieni, reprezentanți ai CEI și din partea Vicariatului Romei. Au fost prezente și oficialitățile statului Român pe lângă Sfântul Scaun și pe lângă statul italian.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Mons. Anton Lucaci care ne-a adresat și cuvântul de învățătură.

Am terminat Liturghia oprindu-ne în fața altarului cu ochii ațintiți spre icoana Maicii Domnului cântând împreună: Toată frumoasă ești Marie și prihană strămoșească nu este în tine. Tu ești slava Ierusalimului, tu ești bucuria lui Israel, tu ești cinstea neamului nostru.

Ca de obicei, după celebrare a urmat o agapă frățească la care au fost invitați toți cei prezenți în biserică.

Această întâlnire a avut două intenții: o ocazie de a fi împreună, de a împărtăși fiecare din bucuriile și frământările cotidiene, de a ne cunoaște mai bine, știut fiind faptul că suntem aici mai din toate zonele României și în special din Moldova, iar în al doilea rând, întrucât sărbătoarea Neprihănitei se celebrează în Advent, timp de pregătire la Nașterea Domnului, darul credincioșilor de la cina de binefacere va fi destinat câtorva familii dintre cele mai lipsite, pentru a se bucura mai mult de sărbătoarea Crăciunului.

De altfel, nu este prima dată când comunitatea noastră încearcă să traducă în opere de bine participarea la liturghie și rugăciune. Asemenea inițiative au mai avut loc aici și în lunile trecute și mă refer în special la luna octombrie, când rugăciunea noastră pentru misiuni și misionari s-a îndreptat spre Kenya unde propovăduiesc evanghelia câțiva preoți din Dieceza de Iași.

Pentru misiunea din Maikona, încredințată părintelui Eugen Blaj, am reușit să strângem câteva mii de euro dintre care, o parte pentru misiune, iar o alta destinată în mod special copiilor pentru a putea merge la școală. Nu doresc prin aceasta decât să subliniez generozitatea credincioșilor noștri care atunci când este vorba de un obiectiv concret bine identificat, nu ezită să-și arate dărnicia, încât, în unele cazuri, gestul unora poate fi comparat cu cel al văduvei din evanghelie.

Dintotdeauna Biserica a predicat caritatea, iar actualul Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, în prima scrisoare pe care ne-a adresat-o, ne-a vorbit despre caritate: Dumnezeu este iubire, este caritate. Credincioșii noștri au înțeles foarte bine că nu există o altă formă mai bună prin care să-ți dovedești credința în Dumnezeu și iubirea față de aproapele decât prin a dărui din ceea ce ai celui care duce lipsă.

Mă folosesc de această ocazie, pentru a mulțumi tuturor celor care și-au deschis inima și mâinile pentru confrații lor. Îndrăznesc să spun că cel care nu dăruiește ceva de Crăciun, nu-l sărbătorește.

Pr. Isidor Iacovici


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat