Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Lansarea cărții "Un buchet de laude pentru papa Ioan Paul al II-lea"

La sediul Nunțiaturii Apostolice din București a fost lansat, luni, 11 decembrie 2006, volumul "Un buchet de laude pentru papa Ioan Paul al II-lea", care cuprinde mărturii din partea unor personalități - atât din lumea Bisericii cât și din cea academică și politică - privitoare la întâlnirea cu papa de fericită amintire, a cărui cauză de beatificare este în curs de desfășurare.

Bazată pe o idee călăuzitoare a acestui pontificat - unitatea creștinilor în mileniul al treilea - volumul, cum a subliniat gazda evenimentului, ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova - culege mărturii despre amintirea papei Ioan Paul al II-lea într-o țară majoritar ortodoxă, o țară ce a excelat în deschidere ecumenică, pornită din năzuința întregului popor la unitate.

De altfel, unitatea în credință, mărturie și rugăciune a creștinilor este exprimată în însuși numele Centrului franciscan în cadrul căruia a fost elaborat acest volum de mărturii: Pax et unitas. Părintele Iosif Bisoc OFMConv, conducătorul Centrului de Cercetări Ecumenice și de Dialog Interreligios "Pax et unitas" din Roman și coordonatorul volumului dedicat papei Ioan Paul al II-lea, mărturisea, în fața celor prezenți la Nunțiatura Apostolică, experiența sa personală, începută în timpul studiilor la Roma, continuată în diferite momente ale slujirii, experiență unică și profundă: "Viața mea personală, ca om, ca preot, s-a desfășurat sub aripile Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea".
Tot astfel, atâția alți români pot spune că viața lor a fost transformată de această prezență, a celui care a mărturisit cu atâta har și putere evanghelia lui Cristos în mijlocul lumii... "Această carte - a mai spus printre altele părintele franciscan - m-a surprins pe mine însumi, coordonatorul ei. M-au surprins mărturiile de afecțiune personală față de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, împărtășite de cei care au avut amabilitatea să răspundă invitației de a participa la alcătuirea volumului... M-au surprins în sensul că am descoperit elemente inedite în aceste mărturii, am văzut cum pentru mulți români Ioan Paul al II-lea este perceput ca un prieten, un frate mai mare. Este un reper. Un reper între reperele care vor exista mereu".

Mesajul Patriarhului Teoctist pentru această întâlnire evocatoare, la Nunțiatura din București - mesaj transmis prin secretarul său, PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal - a fost plin de căldură: "Cu toate că s-a scris foarte mult despre acest papă, nu este niciodată suficient. Ioan Paul al II-lea a excelat în dorința de realizare a unității creștinilor. A fost un fiu al credinței. Datorită lui s-au făcut pași uriași în împlinirea dorinței de apropiere ecumenică".

Ideea a fost dusă mai departe de arhiepiscopul de București, ÎPS Ioan Robu, care, exprimând bucuria împărtășită de amintirea acelei vizite, a îndemnat ca nu doar între noi, în cadrul Bisericilor, să păstrăm această bucurie, ci să o împărtășim împreună cu poporul nostru, căci dacă este valabil faptul că prin acea vizită Providența a lucrat și va lucra, tot atât de adevărat este că noi nu putem ști să măsurăm și să cunoaștem dinainte urmările acelui eveniment.

Un om politic implicat direct și în mod determinant în realizarea vizitei papei în România, este primul ministru de atunci, Radu Vasile. Și mărturia sa se află în acest volum. El a sintetizat, în fața celor prezenți la lansarea volumului, câteva convingeri unanim împărtășite: Ioan Paul al II-lea a fost un papă al suferinței: în afară de suferința fizică, determinată de boală, au mai existat două mari teribile provocări, și anume, faptul că el, cel care a reușit să determine căderea comunismului fără violență, a asistat la violența fără precedent produsă la începutul celui de-al treilea mileniu; a doua mare provocare este valul de secularizare pe care nu l-a putut împiedica.

Dar pentru România, Providența care a făcut ca acest papă sfânt să viziteze meleagurile noastre, ne-a adus un timp de har. Din acel moment s-a petrecut o modificare fundamentală a evoluției acestei țări din punct de vedere economic, social, politic".

Într-adevăr, cele trei zile de har ale acelei vizite au coagulat experiențe și impresii atât de vii în conștiința românilor. Ele au fost percepute și de personalități provenite din alte țări, care au fost și sunt alături de poporul nostru.

La evenimentul lansării volumului, părintele iezuit polonez Tadeusz Rostworowski, care trăiește în comunitatea din România, exclama evocând întâlnirea cu papa Ioan Paul al II-lea, în acele momente din mai 1999, în mijlocul poporului român: "L-am văzut pe Dumnezeu într-un om!"... Această revelație coboară din gândul constant al papei, care încă din anii '50 medita stăruitor misterul: "a-l regăsi pe om în Dumnezeu și a-l descoperi pe Dumnezeu în om". Calea acestui reper constant în gândirea lui Ioan Paul al II-lea a fost crucea... "De câte ori am văzut această cruce în mâna lui!"

Alt concetățean al papei polonez, ambasadorul Poloniei la București, ES Jacek Paliszewski, a făcut o apropiere a importanței vizitelor lui Ioan Paul al II-lea pentru cele două popoare: român și polonez. După cum vizita la București a Pontifului întărea drumul ecumenic al pontificatului său, tot astfel, prima sa vizită în patria natală, ca papă, în iunie 1979, avea să trezească și să coaguleze energiile solidarității ce a condus la dărâmarea regimurilor comuniste. Ca și în România, în Polonia se spunea - atunci - "Duhul Sfânt a coborât pe acest pământ unde locuim noi..."

Sunt date și evenimente istorice, dar ele reprezintă adevărate experiențe de viață. Ambasadorul Sfântului Scaun la București sosise cu mai multe luni în urmă. Nunțiul de atunci - și de acum - arhiepiscopul Jean-Claude Périsset, evocă acele momente de început, în care se vorbea mult de așteptata vizită a papei. În volumul de amintiri alcătuit de Centrul Pax et unitas, nunțiul sintetizează personalitatea lui Ioan Paul al II-lea, țesută dintr-o serie de "fire" misterioase, "care aproape toate încep cu litera P: profesor-filozof, poet, profet, preot, păstor, pelerin, papă".

Răsfoind volumul - care cuprinde de asemenea mărturii semnate de ÎPS Lucian Mureșan, PS Petru Gherghel, ÎPS Jakubinyi Gyorgy, PS Martin Roos, PS Florentin Crihălmeanu, PS Anton Coșa, Mons. Vladimir Petercă, pr. Emil Dumea, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Alexandru Zub, prof. Gheorghe F. Anghelescu, Doina Cornea, pr. Nicu Dumitrașcu, pr. Gheorghe Popa, prof. Anton Carpinschi, pr. Maximilian Pal - retrăim bucuria acelor "trei zile de har", mulțumind Domnului pentru privilegiul de a fi fost, fiecare dintre noi, martori.

Marina Fara

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 decembrie: București (Nunțiatura apostolică): Lansarea cărții "Un buchet de laude pentru papa Ioan Paul al II-lea".

* * *

Un buchet de laude pentru papa Ioan Paul al II-lea
Iosif Bisoc (coord.), Ed. "Serafica", 2006, ISBN 973-7820-35-5, 17x24 cm, 182 p., 35 RON

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat