Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Diaconatul și... noi, diaconii

Câțiva dintre diaconii care au fost hirotoniți în cadrul ceremoniei prezidate de PS Petru Gherghel în catedrala nouă din Iași, în ziua de 8 decembrie, își prezintă impresiile în urma acestui pas hotărâtor din viața lor, în drumul spre primirea sacramentului Preoției.

*

Am privit și eu deunăzi la alții care ajunseseră să facă acest pas și mă întrebam curios ce se petrece în sufletul lor. Iată că acum pot da eu însumi mărturie despre trăirile unui astfel de eveniment, convins fiind totuși că misterul si harul ce ne-a condus pe toți la altar va rămâne încă mult timp, poate pentru totdeauna, învăluit în inefabil. Trei lucruri aș dori să vă împărtășesc.
Mai întâi faptul că suntem nespus de fericiți, iar acest lucru îl pot înțelege mai ales cei care au trăit și ei această bucurie. Dincolo de frumusețea și importanța în sine a sărbătorii și a sfințirii noastre întru diaconat, evenimentul capătă o rezonanță deosebită, deoarece încununează și eforturile noastre începute în urmă cu 10 ani, atunci când am intrat la Seminarul mic (pentru că toți am trecut pe la Seminarul mic, 5 la Onești, iar 9 la Bacău, ceea ce spune mult).
În al doilea rând trebuie să mărturisesc că, pentru prima oară, am înțeles cu adevărat ceea ce am intonat cu toții la psalmul responsorial: "Am văzut, Doamne, minunile iubirii tale". Într-adevăr, "mari lucruri a făcut Domnul cu noi; ne e inima plină de bucurie!" Dacă privesc în urmă și mă gândesc mai ales la cei 10 ani de seminar, nu pot decât să recunosc cât de mult a făcut providența pentru noi. Și știm și recunoaștem că, pe cât de mare e darul primit, pe atât de mare e nevrednicia noastră. Nu putem decât să fim recunoscători pentru aceasta lui Dumnezeu, căci ne-a ales fără vrednicia noastră. De aceea, în zadar va căuta cineva o explicație logică pentru drumul nostru și tot în zadar va căuta acum și schimbări "ontologice" în noi. Sfântul Toma de Aquino spunea foarte bine că "harul nu substituie natura, ci o presupune și o perfecționează", lucrul valabil și în cazul nostru. Dintr-un anumit punct de vedere, vrem să rămânem pentru cei din jur "aceiași". Avem însă de acum un motiv în plus, ceva ne obligă de acum pe plan intern și mai mult să facem eforturi mai consistente pentru a reduce distanța dintre aparență și esență, între cei care ne-am dori și ar trebui să fim și cei care suntem în realitate. Acesta cred că este un punct important, definitoriu pentru noi, cu atât mai mult cu cât diaconatul este o slujire, o mărturie în favoarea și pentru ceilalți. Cea mai bună predică e exemplul practic: aceasta e provocarea cea mai mare a diaconatului.
În ultimul rând, aș mai dori să recunosc faptul că acest moment m-a făcut să conștientizez mai bine faptul că mai avem mult de recuperat și de lucrat la nivel relațional, la "a fi om al lui Dumnezeu între/pentru oameni". Sfințirea noastră ca diaconi ne-a făcut în mod implicit să aderăm la o nouă familie (a clerului) și să lăsăm "la o parte" vechea noastră familie. E cumva o ruptură. Astăzi se vorbește mult de fraternitatea sacerdotală. Avem însă mult de lucru pentru a trăi de facto această realitate, pentru ca să ne simțim bine în această nouă familie ori să formăm noi înșine, noii diaconi, o familie, în care să ținem unii la alții și să fim măcar prieteni, dacă nu frați. Se spune că odată s-au întâlnit doi rabini ce se cunoșteau de foarte multă vreme. Primul i-a reproșat însă celui de-al doilea: "Tu nu îmi ești prieten adevărat, căci nu ai citit în sufletul meu care este suferința mea și nu m-ai ajutat!" Celălalt a replicat: "Tu ești cel care nu îmi ești prieten adevărat, căci nu mi-ai spus care este suferința din sufletul tău, pentru ca să te ajut!" Să ținem așadar unii la alții, căci am simțit acum în mod particular cât de mult ține Dumnezeu și Sfânta Fecioară Maria, Maica preoților, la noi!
Așadar, suntem foarte fericiți și recunoscători pentru darul primit deși suntem conștienți de nevrednicia noastră, dar nu suntem la capăt de drum: avem nevoie de ajutorul și rugăciunile "fraților noștri". Domnul să ne ajute să nu uităm niciodată această zi, pentru ca să-l lăsăm totdeauna pe Duhul său să lucreze prin noi și să înfăptuiască și alte minuni ale iubirii sale.

Diac. Claudiu Budău ("Sf. Cruce"-Bacău)

*

Acum, când sfințirea mă învăluie încă în aura sa divină, inima îmi cântă de bucurie și plutesc nestingherit printre nori și stele, diaconatul îmi apare ca evenimentul spre care am năzuit dintotdeauna și teama reală în a-l accepta piere în uitare. Punându-l pe Dumnezeu în centrul acestei decizii și aruncându-mă în abisul iubirii sale, slujirea și dăruirea totală a vieții devin posibile, deși timpul de astăzi, printre ai cărui fii mă număr, încearcă prin toate mijloacele să-mi dovedească contrariul. Astfel, n-am altă dorință decât să încep a transforma litera scrisă în literă vie și să am curajul de "a vorbi" prin fapte despre lucrările minunate ale lui Dumnezeu în viața mea și a tuturor făpturilor umane.

Diac. Emanuel Bejenaru (Păcuri-Dofteana)

*

Ziua sfințirii întru diaconat mi-a umplut inima de o bucurie imensă, pentru că prin da-ul rostit în fața episcopului și a întregii Biserici mi-am putut exprima hotărârea sinceră de a mă consacra total lui Dumnezeu și de a fi slujitor în Biserica lui Cristos până la sfârșitul vieții mele. Faptul de a deveni ucenic al lui Isus, de a da mărturie despre Lumină prin vestirea evangheliei și de a fi un adevărat slujitor în mijlocul comunității cred că mă va ajuta să înțeleg mai profund valoarea altarului de jertfă, a cuvântului lui Dumnezeu, a rugăciunii, și a aproapelui. Fie ca bucuria consacrării mele totale în slujba lui Cristos și a Bisericii să nu înceteze niciodată și să fie pentru mine un imbold spre o viață sfântă.

Diac. Emanuel Imbrea (Săbăoani)

*

"Ce poate fi mai frumos decât să auzi chemarea Domnului și să parcurgi același drum împreună cu Cristos? Cred că această întrebare s-ar constitui ca și răspuns la evenimentul trăit în ziua sfințirii mele ca diacon. Într-adevăr, este o mare binecuvântare și un mare privilegiu pe care Dumnezeu, prin intermediul Bisericii, îl face, de a alege dintre oameni slujitori, împărțitori ai cuvântului său. Însă, în același timp, diaconia cere și o exigență, o fidelitate, responsabilitate de a duce omului, prin slujire, mesajul iubitor și plin de speranță al Domnului.

Sigur că am rămas uimit și copleșit în fața acestui mare dar prin primirea primei trepte preoțești, cea a diaconatului, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru nenumăratele sale binefaceri pe care mi le-a făcut și le face Bisericii întregi. Pornesc în acest tainic itinerar de credință și de slujire sperând să fiu de folos poporului lui Dumnezeu".

Diac. Marian Benchea (Bacău - "Sfânta Cruce")

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: 15 noi diaconi (FOCUS).


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat