Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Vizită pastorală în Parohia Ploscuțeni

Vizita canonică a PS Petru Gherghel în Parohia Ploscuțeni a avut loc în zilele de 9 și 10 decembrie.

Toată suflarea Ploscuțeniului se afla sâmbătă, 9 decembrie, ora 16.35, în fața bisericii, stând în așteptare... Avea să ni se împlinească o dorință care de mult timp își făcuse loc în inimile noastre: vizita pastorală, întâlnirea cu cel ce ne păstorește: PS Petru Gherghel, episcopul diecezei.

Speranța înflorise din nou în sufletele noastre, iar noi am primit-o cu ropote de aplauze și cu flori.

Astfel, cuprinși de emoții, cei doi reprezentanți ai comunității din Ploscuțeni, pr. paroh Carmil Farțade și dl primar Ștefan Solomon, însoțiți de doi copii ai satului îmbrăcați în costume naționale, zâmbind frigului, l-au întâmpinat pe PS Petru Gherghel.

După ce ni s-au împărțit binecuvântări, am înaintat umili în casa lui Dumnezeu, unde cuvintele pline de simplitate, dar înălțătoare ale păstorului nostru diecezan ne-au tăiat răsuflarea. Uniți de prezența impunătoare și, în același timp, blândă a Preasfințitului, ne-am rugat sfântul Rozariu, meditând misterele de bucurie, mistere ce revelează esența credinței noastre; trăirea lor a fost mai intensă fiind recitate de membri ai comunității. Prima întâlnire a culminat cu sfânta Liturghiei celebrată de părintele Carmil și părintele Cristian Diacu, fiu al satului. PS Petru Gherghel și cei doi însoțitori ai săi (părintele cancelar Lucian Păuleț și pr. Petru Sescu, econom diecezan) stând la dispoziția sufletelor ce și-au dorit împăcarea cu Dumnezeu, suflete nu foarte multe la număr, deoarece majoritatea credincioșilor se pregătiseră deja spiritual pentru această întâlnire (de mare ajutor în acest sens a fost și pr. Cristian Diacu).

În acea seară am plecat acasă convinși fiind convinși de două lucruri: "Rozariul este o armă pe care nu trebuie să o ții ascunsă, iar drumul către Isus trebuie parcurs cu credință și curaj avântându-ne în larg - Duc in altum!".

A doua zi, duminică, emoțiile, în loc să scadă, au crescut - toți ne doream să fim undeva mai aproape de oaspetele nostru, așa că Preasfinția sa ne-a luat pe rând, începând cu copiii din Ploscuțeni, pe care i-a numit primăvara familiei. Au fost prezenți aproximativ 270 de copiii, începând cu "piticii" de la grădiniță, până la "uriașii" din clasa a VIII-a, care au cântat, au înălțat rugăciuni și l-au primit pe Isus în suflet, demonstrând astfel modul în care se pregătesc pentru venirea Domnului pe pământ la Crăciun, în special, dar și zi de zi, cum a subliniat PS Petru Gherghel. După celebrarea sfintei Liturghii, păstorul diecezan a dialogat cu copiii, explicându-le rolul lor în Biserică și modul în care trebuie trăită credința. Ca răsplată pentru curajul și răbdarea lor, fiecare copil a primit câte o iconiță, ca să nu-și neglijeze identitatea de creștin și ceva dulce, ca să știe "gustul" pe care fiecare dintre noi trebuie să-l avem în relația cu ceilalți.

Sfânta Liturghie solemnă i-a avut ca participanți pe adulți, care nu s-au lăsat mai prejos, cântând, rugându-se, oferindu-i lui Isus un loc în inimile lor. În desfășurarea sfintei Liturghii s-au implicat și tinerii din Acțiunea Catolică, organizând oferirea darurilor și recitând rugăciunea credincioșilor. După sfânta Liturghie, PS Petru Gherghel a dorit să se întâlnească cu membrii diferitelor organizații din Parohia Ploscuțeni (Acțiunea Catolică a Tinerilor, Familia Kolping, consiliul parohiali și membri ai comisiei sinodale), accentuând faptul că misiunea lor este continuă prin trăirea în credință, prin exemplul dat celorlalți.

După-amiază, Preasfințitul și-a amintit și de sufletele răposaților, vizitând cele două cimitire, ca apoi să-și îndrepte privirea către monumentele reprezentând diferitele figuri ale Bisericii și înălțate (în ultimii trei ani) de membrii comunității noastre (monumentul sfintei Fecioare cu pruncul Isus, Pieta, Sfântul Anton de Padova, grota cu Fecioara de la Lourdes din curtea bisericii). Monumentul cel mai impunător este monumentul eroilor, reprezentat de o cruce enormă de 5 m, cu Isus răstignit (2,80 m din fibră de sticlă), construit în centrul satului de Primăria Ploscuțeni condusă de domnul primar Ștefan Solomon. De asemenea, Preasfințitul a vizitat și casa de cateheză, în curs de finalizare, punct de întâlnire a credincioșilor din Ploscuțeni.

Vizita pastorală s-a finalizat cu sfânta Liturghie a tinerilor - "Străjerii dimineții, speranța, liantul între tradițiile noastre și dorința de a fi trăite, cu credință, împreună cu ceilalți". Acțiunea Catolică a Tinerilor și-a făcut simțită prezența, invitând toți tinerii la trăirea credinței nu doar prin simpla prezență, ci și prin fapte.

S-au înălțat mulțumiri lui Dumnezeu pentru binecuvântarea trimisă prin prezența PS Petru Gherghel, pentru bucuria nemărginită și pentru speranța pe care le-a sădit din nou în sufletele noastre.

Pentru că nimeni nu e uitat în Ploscuțeni, cei bătrâni sau bolnavi s-au putut întâlni și ei cu păstorul lor prin intermediul unei camere de filmat care duminică de duminică transmite în direct sfânta Liturghie.

Astfel, comunitatea noastră de 685 de familii, cu 2.135 de credincioși, unită într-o biserică ce a fost construită în anul 1953 și sărbătorindu-și ziua la 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), și-a împlinit dorința de a fi împreună, chiar și numai pentru o zi și jumătate, cu cel ce ne păstorește cu "autoritate, blândețe și iubire" - PS Petru Gherghel.

Pr. Carmil Farțade

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-10 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Ploscuțeni.
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat