Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Reflecție: Acțiunea Catolică, o cale spre sfințenie

Privind în timp, în biblioteca Bisericii, vedem multe modele de sfințenie... Sunt sfinți martiri, care au suferit pentru Cristos, sfinți care au făcut lucruri mari, deosebite, pentru slava lui Dumnezeu..., dar sunt și sfinți simpli, oameni obișnuiți, care uimesc tocmai prin simplitatea vieții lor...

Mai este posibil, astăzi, în mileniul al treilea, într-o epocă a vitezei, când niciodată nu ne ajunge timpul și majoritatea problemelor se rezolvă printr-un simplu click din fața calculatorului..., mai este posibil oare astăzi să fii sfânt? Ar fi putut trăi într-o societate ca cea de astăzi, sfântul Dominic Savio, sfânta Tereza a Pruncului Isus sau chiar sfânta familie? Ni-l imaginăm pe sfântul Anton sau pe sfântul Francisc călătorind și propovăduind cuvântul lui Dumnezeu? Sunt întrebări care ne provoacă... Un lucru este însă cert: sfințenia dăinuie în timp, e mereu actuală...

Dar cum se poate concretiza chemarea la sfințenie în ziua de astăzi? Cum se poate aplica aceasta în realitatea noastră cotidiană?

Susținută și încurajată de către papi și Biserică, Acțiunea Catolică cunoaște în istoria sa modele de sfinți pe care le oferă cu bucurie și fidelitate societății. Acțiunea Catolică, cum repeta mereu papa Ioan Paul al II-lea, își găsește originea într-o carismă, într-un dar particular al Duhului Sfânt: o carismă care își găsește descrierea sa completă în documentul despre apostolatul laicilor, Apostolicam actuositatem. "Voi sunteți, spunea același papă, laici creștini care faceți ca evanghelia să ia contact cu viața!". Pornind de la cele patru note caracteristice ale Acțiunii Catolice (cf AA, 20), ne dăm seama că suntem acei laici creștini care suntem chemați la sfințenie, prin Acțiunea Catolică.

Punerea în practică a scopului apostolic al Bisericii, formează conștiințe creștine care poartă mesajul evanghelic în medii și locuri diferite geografic și temporal.

Prin laicitatea Acțiunii Catolice înțelegem chemarea noastră de a edifica, de a construi Biserica, așa cum spunea Paul al VI-lea "într-o formă singulară a ministerialității sale".

Caracterul organizat al acestei asociații (organicitatea) plasează Acțiunea Catolică într-o formă comunitară, fie cu membrii AC, fie cu celelalte asociații de laici din cadrul Bisericii.

Legătura strânsă cu ierarhia Bisericii, dar fără a se pierde din vedere acel caracter de laicitate, oferă Acțiunii Catolice un profund sens ecleziologic.

Având la bază aceste note fundamentale, posibilitatea noastră de a-l urma pe Cristos devine o realitate din ce în ce mai concretă.

Printre multiplele lucruri pe care Acțiunea Catolică le dăruiește membrilor săi, cel mai important este acela de a-i face să se simtă ca, făcând parte din Biserică, o parte importantă a unei comunități care se roagă împreună, trăiește împreună, suferă împreună și împreună aleg să-l urmeze pe Cristos.

Putem da exemple de sfinți, persoane care au făcut parte și au lucrat cu convingere și fidelitate în Acțiunea Catolică: Pier Giorgio Frassati, martirii mexicani, Giana Beretta Molla, Ivan Merz, Alberto Marvelli, Pina Suriano, Pere Tarres i Claret și alții.

Toți creștinii sunt chemați la sfințenie. Acțiunea Catolică formează și va continua să formeze bărbați și femei sfinți, cu o vocație laicală care va fi spre beneficiul tuturor vocațiilor Bisericii. Să nu uităm că această sfințenie își are rădăcinile în viața cotidiană și constă în vestirea lui Cristos, într-un mod anonim și fără grandomanie. Cum spunea Paul al VI-lea: "Să fim sfinți în cotidian!".

Acțiunea Catolică m-a ajutat să înțeleg că sfințenia nu este străină unui laic, nu este rezultatul unor acțiuni eroice. Am învățat că pentru a fi sfinți nu trebuie să mori martir sau să fii persecutat - în sensul literal al cuvintelor, pentru a-ți trăi credința. Am învățat că a fi sfânt înseamnă a-l urma pe Cristos și a-l urma în toate momentele vieții tale... Am învățat că în lume sunt persoane care își poartă crucea în liniște, cu luciditate și fidelitate...

Anca Lucaci
 


lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat