Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: 15 noi diaconi

În solemnitatea Neprihănita Zămislire a avut loc vineri, 8 decembrie, în catedrala din Iași, hirotonirea întru diaconat, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, a 15 tineri.

La celebrare, alături de PS Petru Gherghel, au participat PS Aurel Percă, pr. Wilhelm Dancă, superiori din Opera "Don Calabria", prelatul Albert Holenstein, profesori de la Seminar. În total au fost 94 de preoți. Sărbătoarea a fost marcată de prezența într-un număr mare a credincioșilor, veniți în special din localitățile de naștere ale candidaților, care au dorit să susțină cu rugăciuni pe noii slujitori ai Bisericii. În bănci pe laterale s-au așezat preoții, iar în spatele candidaților părinții și rudele lor.

Consacrarea întru diaconat a avut loc într-o atmosferă festivă, începând cu procesiunea din catedrala veche spre cea nouă. Liturghia a început la ora 11.00. Cântarea a fost susținută de corul format din studenții Institutului Teologic unde au studiat majoritatea candidaților.

După un lung itinerar de formare, cei 15 tineri (12 pentru Dieceza de Iași, doi pentru Arhidieceza de București, unul pentru Congregația Săracii Slujitori ai Divinei Providențe - Opera "Don Calabria", plini de emoție, sub privirile atât a preoților cât și a credincioșilor, au răspuns afirmativ la chemarea divină, gata fiind de a exercita funcția de slujitor.

După proclamarea evangheliei, pr. rector Wilhelm Dancă a chemat pe nume candidații întru diaconat, arătându-se el însuși martor, alături de profesorii din seminar, al vredniciei noilor slujitori.

În cadrul predicii PS Aurel Percă a făcut o paralelă între viața Mariei și misiunea noilor diaconi. Și ei, asemenea Mariei, trebuie să dea dovadă de promptitudine în chemare și să răspundă mereu afirmativ Domnului. PS Aurel i-a îndemnat, de asemenea, pe candidați să fie mereu disponibili, sensibili la nevoile Bisericii.

După omilie a urmat ritualul propriu-zis al consacrării. Poporul lui Dumnezeu împreună cu clerul au invocat ajutorul sfinților, intonând cu evlavie litania tuturor sfinților. Apoi candidații au promis ascultare și respect episcopului, arătându-se disponibili în a sluji în mijlocul credincioșilor.

La sfârșitul celebrării PS Petru Gherghel a concluzionat: "Ne bucurăm astăzi să vă însoțim cu prețuirea noastră, să vă spunem bun venit în rândul slujitorilor altarului ca diaconi. Bucurați-vă într-o slujire totală față de Dumnezeu și față de oameni. Fiți mereu vrednici de această chemare pe care v-a făcut-o Domnul. Îndreptăm un cuvânt de prețuire către părinții, rudele și către toți cei care au venit la această mare sărbătoare, acest prinos fiind un imn de preamărire adus lui Dumnezeu, oferindu-i lui pe acești noi diaconi. Dumnezeu să vă întărească în această mărturie de credință, să fiți mereu vrednici de această prezență a lui Dumnezeu. Preacurata să vă însoțească în drumul credinței voastre".

Înainte de hirotonire, ca pregătire, cei care au intrat în rândul clerului au făcut exerciții spirituale la Mănăstirea "Don Orione" din Iași cu pr. Toma Encuță, paroh de Săbăoani și decan de Roman.

Noii diaconi urmează să fie repartizați pentru sărbătorile de Crăciun în diferite parohii pentru a-și exercita misiunea primită prin hirotonire.

Marius Enășel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: 15 noi diaconi (FOCUS).
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat