Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

România la poarta Europei

La invitația doamnei Barbara Prammer, președinta Camerei Senatului din Austria, în ziua de 30 noiembrie 2006, pr. dr. Iosif Antoci a participat la o întâlnire organizată la Palatul Parlamentului din Viena cu tema: "Rumänien, Europäisches Land vor dem Beitrit zur Europäischen Union" ("România, țară europeană înainte de aderarea la Uniunea Europeană"). În cadrul întâlnirii, un moment interesant a fost prezentarea orașului Sibiu ca fiind "orașul culturii europene din 2007. Cu această ocazie a avut loc și prezentarea unei enciclopedii a României.

Dat fiind faptul că ne apropiem de ziua aderării în marea familie a Comunității Europene, peste tot în lume se fac pași repezi pentru ca România să fie cât mai bine cunoscută. Au loc numeroase manifestări pentru a arăta că nu trebuie să fim acceptați cu rezervă sau teamă. Facem parte dintr-o mare familie și nimeni nu trebuie să aibă frică sau reținere de poporul român. La întâlnirea din ziua premergătoare zilei naționale a României au participat mulți invitați, sala de festivități a Parlamentului din Viena fiind plină. Au fost invitați atât oameni politici, de diferite ranguri, cât și reprezentanți din partea cultelor religioase. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat pr. dr. Nicolae Dura, paroh pentru comunitatea română ortodoxă de la Viena, iar din partea Bisericii Romano-Catolice din România a participat pr. dr. Iosif Antoci, paroh în Viena.

A fost emoționant să vezi steagul României fluturând alături de cel al Austriei și de cel al Comunității Europene; acest lucru m-a făcut să simt că facem parte din aceeași mare familie. S-a făcut apoi referință la orașul de cultură europeană Sibiu, moment cultural ce se va desfășura anul viitor în luna septembrie. Pentru întreaga Comunitate Europeană, Sibiul prezintă un interes deosebit si o atracție cu totul aparte, atât din punct de vedere cultural cât și religios, deoarece aici se vor întâlni anul viitor reprezentanții tuturor religiilor. Este o onoare pentru poporul român să poată găzdui un astfel de forum european. Pentru ca România să fie cât mai cunoscută s-a prezentat o "Enciclopedie a României", unul dintre autorii acesteia fiind chiar ministrul de externe al României, dr. Mihai-Răzvan Ungureanu.

La finele întâlnirii a urmat o agapă frățească, când am avut posibilitatea să ne cunoaștem reciproc. Pentru mulți a fost o noutate să afle că și la Viena sunt preoți români care stau la dispoziția credincioșilor care doresc o asistență spirituală deosebită.

Pr. dr. Iosif Antoci


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat