Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita pastorală în Parohia Podu Iloaiei

Comunitățile romano-catolice din Podu Iloaiei și Sprânceana au trăit, în zilele de 2 și 3 decembrie 2006, momente de mare înălțare spirituală alături de Excelența sa Petru Gherghel, episcopul diecezei de Iași, și de persoanele care l-au însoțit în această vizită pastorală: părintele Lucian Păuleț, cancellarius, și părintele Petru Sescu, economul episcopiei. O altă pagină s-a scris astfel, în istoria tinerei noastre parohii.

Pentru membrii acestei comunități au rămas memorabile precedentele vizite pe care Preasfințitul Petru Gherghel le-a efectuat: prima, în anul 1997, cu ocazia sfințirii frumoasei biserici din Podu Iloaiei, dedicată parcă în mod providențial "Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul", și cea de-a doua, în anul 2001, cu ocazia vizitei Eminenței sale card. Cristoph Schonborn, episcop de Viena, Austria.

Dar anii au trecut și Providența a dorit să fim din nou împreună în anul Domnului 2006! Am folosit acest prilej pentru a ne exprima, din nou, gratitudinea pentru că ne-a susținut din toate punctele de vedere pentru construcția acestui edificiu, o adevărată "bijuterie", care va dăinui peste veacuri. I-am mulțumit, de asemenea, pentru încrederea pe care ne-a acordat-o atunci când, în august 2004, a înființat Parohia Podu Iloaiei, având ca filială biserica din Sprinceana, tot atunci numind și primul paroh al acestei tinere comunități parohiale, în persoana părintelui Robert Gașpal.

Am așteptat de mult și cu mare bucurie această vizită pastorală! Bucuria a fost dublată de faptul că, ea a survenit exact în prima duminică din Advent și astfel, am avut fericita ocazie să ne-nchinăm împreună "Regelui care va veni, Domnul nostru", să ne ridicăm capetele și să privim spre cer, căci "se apropie mântuire noastră".

La predică, Preasfințitul ne-a vorbit cu însuflețire despre tripla venire a lui Isus (cea istorică, cea pe care a o așteptăm în fiecare an la Crăciun și cea finală de la parusie), dar și despre venirea continuă. Ne-a amintit că toate trec, numai Isus rămâne veșnic. Făcând referire la evenimentul evanghelic al pescuirii minunate, Excelența sa a evidențiat prezența lui Isus în barca lui Petru, căruia i-a spus să aibă curaj, să arunce mreaja și să "înainteze în larg", dar a subliniat că "același Isus rămâne mereu în barca Bisericii locale din Moldova, ca în orice biserică, inclusiv în cea din Podu Iloaiei". În încheierea cuvântului de învățătură, Preasfințitul a spus: "Vă îndemn pe toți să faceți pași înainte pentru că așa o să-l întâlniți pe Dumnezeu! Să vă bucurați de venirea lui continuă, de venirea la Crăciun, dar și de venirea lui în slavă! Să fiți statornici în credință și în dragoste!"

Suntem profund impresionați și recunoscători lui Dumnezeu pentru că ne-a permis să trăim această experiență. În primul rând pentru faptul că am putut vedea mărturia dată de însuși Episcopul diecezei noastre, pe care unii dintre noi am avut deja privilegiul de a-l admira stând în genunchi, în profundă rugăciune, cu ocazia diferitelor pelerinaje diecezane, în țară sau în străinătate. Am putut constata, de asemenea, sinceritatea cu care s-a apropiat de toți cei prezenți: de adulți, de tineri, dar în special de persoanele învârstă și de copii. Unii dintre noi am avut fericita ocazie de a primi iertarea lui Dumnezeu, la confesional, chiar prin intermediul Excelenței sale.

Am fost impresionați și de mărturia de credință și rugăciune a celorlalte persoane care l-au însoțit: a părintelui Lucian Păuleț, cancellarius, și a părintelui Petru Sescu, economul episcopiei, cărora le-am mulțumit și pentru asistența spirituală pe care au acordat-o celor care au dorit să se împace cu Dumnezeu.

Toate acestea ne îndreptățesc să credem că am trăit o adevărată experiență de speranță, pentru că, creștinii catolici din această parohie au lăsat toate celelalte activități pe planul secund pentru a se dedica exclusiv rugăciunii și ascultării cuvântului lui Dumnezeu. Numai așa am redescoperit calea care ne conduce la izvoare, la prospețimea evangheliei, de care avem întotdeauna nevoie pentru a-l urma pe Isus și pentru a deveni și mai mult, mărturisitorii lui. Aceasta este o adevărată forță pentru Biserică, este un adevărat har care strălucește din inima Bisericii asupra noastră, a tuturor celor botezați.

Oamenii au nevoie de a simți credința aproape de viața lor zilnică, de trăirile care marchează profund sufletul. Vizita Excelenței sale a constituit o provocare pentru a ne continua drumul credinței în Biserică, singurul loc în care, Dumnezeu dorește să vorbească cu fiecare dintre noi pentru a ne dezvălui înțelepciunea și iubirea sa. În acest context, mesajul și îndemnul "Duc in altum! - Înaintează în larg!", care a constituit motoul Sinodului diecezan, devine și pentru credincioșii acestei parohii o adevărată deviză de viață autentic creștină, trăită în Cristos și în Biserica sa. Apartenența la Biserica lui Cristos, mărturia de fidelitate față de comuniunea cu Biserica locală și implicit, cu Biserica Universală, ne-a ajutat să trăim atmosfera pasiunii pentru Cristos și evanghelie în seninătate și simplitate.

La final, episcopul ne-a expus concluziile asupra vizitei canonice, ne-a încurajat din nou și ne-a dat binecuvântarea, iar noi, în speranța că s-a simțit bine în mijlocul nostru, i-am adresat mulțumirile noastre Excelenței sale și i-am încredințat lui Dumnezeu toate intențiile noastre, toate acțiunile pe care le-am întreprins, în special pentru a ajunge la scopul real al unei astfel de experiențe: creștere în credință pentru toată Biserica noastră parohială și pentru fiecare membru al ei.

Am implorat-o pe Preacurata Fecioară Maria, cea care "a crezut că se vor împlini cele spuse de Domnul" să ne ocrotească și să facă din acest eveniment, un adevărat izvor de iubire și de pace.

Bernadeta Eva și Ioana-Daniela Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-3 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Podu Iloaiei.


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat