Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Comunicat referitor la construirea zgârie-norului din București

Cetatea Vaticanului, 4 decembrie 2006. Astăzi, 4 decembrie 2006, Biroul de Presă al Sfântului Scaun a făcut public următorul comunicat:

"Cu privire la construirea unui zgârie-nori alăturat istoricei catedrale romano-catolice «Sf. Iosif» din București, Biroul de Presă al Sfântului Scaun dorește să precizeze ceea ce urmează:

1. La sfârșitul lunii aprilie, Arhidieceza de București a informat Secretariatul de Stat despre construirea unei clădiri de 19 etaje la suprafață (și 4 subterane), la distanță de mai puțin de zece metri de peretele de nord-est al catedralei «Sf. Iosif»; aceasta, prin urmare, riscă să fie deteriorată în mod ireparabil. Teama este agravată de precedentul creat de Biserica Armeană care, din motive similare, a suferit daune grave. În mai multe rânduri, arhiepiscopul și episcopul auxiliar de București au venit la Secretariatul de Stat pentru a prezenta noi detalii despre caz, de care se ocupă și Nunțiatura Apostolică din România și asupra căruia Sfântul Scaun a fost interpelat de alte persoane și instanțe.

2. Ca urmare, Secretariatul de Stat a efectuat pașii corespunzători pe lângă autoritățile române, atât direct, cât și prin intermediul Ambasadei de pe lângă Sfântul Scaun, pentru a cere suspendarea imediată a lucrărilor și revocarea respectivelor autorizații, chiar și luând în considerație dispozițiile Tratatului Uniunii Europene cu privire la condițiile legale și măsurile pentru întreținerea patrimoniului cultural, din 1993, la care România a aderat, și ale Raportului Comisiei de Stat pentru Monitorizarea Construcțiilor.

3. Sfântul Scaun a luat la cunoștință despre hotărârea prin care Senatul României a aprobat Raportul comisiei de anchetă, care cere suspendarea imediată a lucrărilor. La aceasta ar trebui să urmeze o decizie a autorităților competente.

4. Secretariatul de Stat continuă să urmărească de aproape situația, în speranța să se găsească o soluție rapidă și satisfăcătoare la această chestiune spinoasă, în termenii menționați mai sus, pentru protejarea catedralei din București, a patrimoniului istoric pe care aceasta îl constituie și a valorilor de credință pe care aceasta le reprezintă, nu doar pentru comunitatea catolică, ci și pentru toată populația română.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat