Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Sărbătoarea sfințirii capelei și seminarului "Sf. Iosif"

Pentru seminarul minor diecezan "Sf. Iosif" din Bacău, solemnitatea lui "Cristos, Regele Universului", din 26 noiembrie 2006, a prilejuit momentul sfințirii noii clădiri și consacrarea altarului capelei.

După aproape 12 ani de așteptare, sacrificii și muncă asiduă, amplul program de construcție s-a încheiat în mod oficial în cadrul ritualului de sfințire.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, de PS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, și de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Alături de aceștia au răspuns invitației un număr de aproximativ 70 de preoți. La celebrarea sfintei Liturghii au mai luat parte oficialități locale, binefăcătorii și cei care au contribuit la construcția acestei case, corpul profesoral, credincioși veniți din diferite parohii ale diecezei și, nu în ultimul rând, seminariștii.

Atmosfera de sărbătoare, fețele luminate și binedispuse, precum și capela împodobită cu flori într-un mod original au favorizat buna desfășurare a întregului ceremonial.

La începutul sfintei Liturghii, pr. Gheorghe Cojocaru, coordonatorul lucrărilor de la seminar în acești 12 ani, i-a prezentat Preasfințitului Petru Gherghel raportul final al întregii munci depuse pentru construirea acestui edificiu și a menționat că această sărbătoare este "încununarea sacrificiilor depuse care s-au concretizat în această impresionantă clădire."

La omilie, PS Ioan Robu a insistat asupra "necesității fundamentale a raportului nostru intim cu Cristos, regele universului" și a caracterizat seminarul ca fiind "un loc propice aprofundării relației cu Dumnezeu, călăuzitorul vieții fiecăruia".

Următorul moment al celebrării l-a reprezentat ritualul propriu-zis de sfințire a clădirii și de ungere a altarului. Mirosul plăcut emanat la tămâierea altarului capelei și altarului a creat o stare ce favorizează înălțarea minții și sufletului nostru către Dumnezeu.

La sfârșitul sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru Gherghel a ținut să mulțumească nu numai în numele propriu, ci și al întregii dieceze celor care s-au dedicat "trup și suflet" edificării acestui seminar. Mulțumirile i-au vizat în special pe pr. Gheorghe Cojocaru și pe pr. Anton Săboanu, directorul Liceului Catolic "Sf. Iosif", Bacău, care au primit, în semn de recunoștință, crucea sinodală și diplome de merit. Apoi au fost amintiți și felicitați cu recunoștință ceilalți binefăcători.

Preasfințitul Petru Gherghel a oferit tuturor celor prezenți binecuvântarea finală din partea papei Benedict al XVI-lea care, după cum ne-a relatat Preasfințitul, a rămas profund impresionat de existența unui seminar minor în societatea de astăzi.

Emanuel Mihoc și Gabriel Hălănduț

* * *

Intervenția pr. Gheorghe Cojocaru la începutul celebrării

Preasfințite,
Excelențele voastre, dragi confrați în preoție, stimați invitați, dragi credincioși,

"M-am bucurat când mi s-a spus: vom merge în casa Domnului!"

Suntem în casa Domnului, o casă pe care după 11 ani de așteptare, de muncă și sacrificii o inaugurăm, o binecuvântăm și o consacrăm.

Dintotdeauna biserica s-a îngrijit de formarea umană, spirituală și intelectuală a slujitorilor poporului lui Dumnezeu. Această grijă a făcut ca și în biserica noastră locală, în anul 1995, episcopul Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre să dea curs unui vis, unei dorințe mai vechi: construirea unui seminar la Bacău.

S-a plecat la drum fără multe posibilități materiale, dar cu mult entuziasm, cu multă speranță și încredere.

Proiectul a fost încredințat arhitectului Mihai Maica din Iași; partea de rezistență a fost asigurată de dl. ing. Avram Constantin, iar execuția a fost încredințată societății Bacon, condusă pe atunci de dl. ing. Dorel Ghervan și ulterior de dl. ing. Gheorghe Puiu.

Entuziasmul însă nu putea să acopere lipsurile financiare. Din această cauză lucrările acestui edificiu s-au întins pe durata a peste 11 ani. Au fost ani de zbucium, de grijă și responsabilitate apăsătoare. Personal le-am simțit din plin. Dar am fost mereu vegheați și ajutați de pronia cerească, susținuți de grija părintească a episcopilor noștri și de generozitatea credincioșilor și a binefăcătorilor noștri. De aceea, putem spune, fără teama de a greși, că această lucrare nu aparține cuiva anume, ci este lucrarea lui Dumnezeu înfăptuită prin munca tuturor acelora care s-au implicat și au devenit chiar prietenii noștri și care acum sunt aici, de față.

Vă mulțumim din inimă, dragi prieteni, și Dumnezeu, care știe și vede totul, să vă aibă mereu în grija sa și să vă răsplătească după generozitatea dumneavoastră.

Clădirea de față este compusă din șase corpuri legate între ele. În primul corp avem capela și sacristia, în al doilea corp avem directoratul, cancelaria și sălile de clasă, în al treilea corp avem biblioteca și sala de festivități, în al patrulea corp dormitoarele elevilor, în al cincilea corp apartamentele preoților și ale formatorilor iar în al șaselea corp bucătăria și sufrageria elevilor și a profesorilor. Era proiectată și o sală de sport, care încă nu a fost abordată din motive obiective.

În total, în desfășurare, sunt 12.320 m2, la care se adaugă demisolul tehnic cu 3.710 m2.

Trebuie să menționăm că pe durata acestei investiții majore nu am avut nici un accident de muncă, iar pentru noi acesta este un semn că lucrarea de față a fost voită și de Dumnezeu.

Preasfințite, vă rugăm să binecuvântați această casă și să consacrați altarul pe care vom aduce în fiecare zi jertfa de laudă și de mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile cu care ne-a copleșit.

Vă mulțumesc!

* * *

Intervenția pr. Anton Săboanu la sfârșitul sfintei Liturghii

"Ca beneficiari și gazde ai minunatei lucrări ce s-a desăvârșit astăzi vreau să aduc un prinos de recunoștință și mulțumire tuturor acelora care au făcut ca speranțele noastre să se împlinească. Suntem convinși că această zidire pe care am binecuvântat-o astăzi, ca o actualizare a baladei meșterului Manole, s-a făcut cu mult sacrificiu, cu multă iubire, cu multă dăruire, oferind seminariștilor noștri dreptul și posibilitatea de a descoperi și aprofunda lucrarea lui Dumnezeu în existența lor unică și irepetabilă...

De fapt, "seminarul (...) înainte de a fi un loc, un complex de clădiri, un spațiu material, reprezintă un spațiu spiritual, un itinerar de viață, o atmosferă care favorizează și asigură un proces de formare astfel încât cel care simte chemarea lui Dumnezeu, să poată deveni, prin sacramentul Preoției, o imagine a lui Isus Cristos cap și păstor al Bisericii" (PDV, 42).

Aici, în seminar, învățăm lecția unei existențe ce se consumă în slujba vieții, a vieții altora și a noastră, oferindu-ne slujirii adevărului, demnității, înțelepciunii, credinței, iubirii... Aici, învățând să creștem pe dinăuntru, înțelegem că viața nu este o linie dreaptă, ci o spirală prin care trebuie să rezonăm cu nucleul intim, profund, divin.

Vă mulțumim că în acest demers al nostru nu suntem nici singuri și nici izolați: mărturie este înțelegerea, deschiderea și sprijinul pe care l-am avut din 1994 și până astăzi, mărturie este prezența dumneavoastră aici, prieteni scumpi, vrednici de admirație.

Primiți recunoștința noastră pentru inima dumneavoastră bună și generoasă dar mai ales pentru mărturia dumneavoastră de credință care ne dă puterea să fim ceea ce suntem astăzi.

Vă mulțumim tuturor.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 noiembrie: Bacău: Sfințirea Seminarului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif".


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat