Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Discursul arhiep. Foley la simpozionul organizat de SIGNIS și UNICEF

Pentru a marca Ziua pentru Drepturile Copiilor (20 noiembrie), Asociația SIGNIS în colaborare cu UNICEF au organizat la București, în perioada 15-20 noiembrie, Festivalul "Privind copiii" și Simpozionul pentru drepturile copilului, film și televiziune. La aceste manifestări a fost prezent și arhiepiscopul John Patrik Foley, președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale (17-21 noiembrie). Excelența sa a vorbit în deschiderea Simpozionului despre drepturile copilului și film din ziua de luni, 20 noiembrie. Textul discursului este prezentat mai jos.

Textul în engleză al discursului și lista de premii de la festival pot fi găsite la www.signisromania.blogspot.com

Mai multe informații despre festival, despre proiectul "Un minut de adolescență" cu filme realizate de copii despre drepturile copilului pot fi găsite la www.umafilmfest.ro și www.uma.ro

* * *

Excelențele voastre, doamnelor și domnilor,

În cele din urmă a fost posibil să vin în România. Acum câțiva ani, fostul ambasador al României la Sfântul Scaun, dl. Theodor Baconski, a organizat un simpozion special la care eram programat să vorbesc și pentru care deja îmi pregătisem intervenția. Din păcate m-am îmbolnăvit - și am trimis discursul ambasadorului Baconski care l-a citit în locul meu.

Când am primit această invitație, care privea drepturile copilului, am considerat că trebuie să accept, deoarece tema Zilei Mondiale pentru Comunicare de anul viitor, 2007, este "Copiii și media: o provocare pentru educație" și totodată pentru că violarea drepturilor copilului este unul dintre păcatele contemporane care strigă către ceruri după răzbunare. Trebuie să îi ajutăm pe copii să devină consumatori cu discernământ - și nu victime - ale media, și trebuie să învățăm de la media cum să îi apărăm pe copii de a deveni victimele prădătorilor din societate și chiar a acelei media care relatează despre durerea lor.

În primul rând, copiii au dreptul la integritatea morală și fizică. Eu vin din Statele Unite ale Americii, unde s-a descoperit că sute sau chiar mii de copii au devenit în mod tragic victimele abuzului sexual, victimele celor în care trebuia să aibă cea mai mare încredere - unii dintre preoții catolici. Cinstit spun că în timpul activității mele de 22 de ani, ca preot, în Statele Unite, urmați de alți 22 de ani la Roma, nu am fost niciodată conștient de o asemenea activitate, am întâlnit ulterior câteva victime ale unor astfel de abuzuri și am realizat faptul că și câțiva din sutele de preoți pe care i-am pregătit în seminar au fost acuzați de aceste crime hidoase. Am oferit multe Liturghii și rugăciuni de reparare pentru victimele inocente ale acestui abuz și pentru Biserica însăși, rănită atât de tare de făptuitori.

Îmi dau seama însă că scandalul despre care s-a vorbit în Statele Unite, în Canada și în Irlanda este doar vârful iceberg-ului - o poveste mult mai largă și mult mai tragică despre abuzul copiilor, care începe în familie și apoi, în multe feluri, în societate. Trebuie să ne amintim că atunci când copiii sunt violați, viitorul nostru este pus în pericol.

Copiii au dreptul să fie respectați, iar demnitatea lor de fii și fiice ale lui Dumnezeu nu ar trebui să fie niciodată violată.

Copiii au dreptul la iubire, la securitatea pe care le-o poate oferi o familie iubitoare și comunitatea.

Copiii au dreptul să fie educați pentru a li se garanta un viitor și pentru a construi viitorul nostru.

La fel cum drepturile copilului rămân aceleași, indiferent de rasa, religie sau de identitatea lor etnică, noi trebuie să fim liberi să le auzim râsul, să îi privim jucându-se și să îi vedem cum aleargă în siguranță pe străzile orașelor noastre. Acești copii, bineînțeles, trebuie să învețe și să accepte realitatea oricărei diferențe - și să nu devină niciodată agresivi sau bigoți din cauza exemplului prost al celor mai mari sau din cauza imaginilor pe care le-au văzut în filme sau la televiziune.

Inocența copiilor trebuie protejată cu orice preț și, cred eu, mesajul iubitor și salvator al lui Isus Cristos ar trebui comunicat celor tineri în primul rând prin exemplul iubirii și al sacrificiului de sine, primit de la părinți și vecini și prieteni și profesori. Isus a spus: "Lăsați copiii să vină la mine, pentru că a lor este împărăția cerurilor".

Astfel, fie ca filmul și televiziunea să ne ajute să protejăm copiii - în inocența lor, dacă este posibil, sau de o suferință ulterioară, dacă este nevoie. Fie ca tinerii să fie încurajați în creativitatea lor și în dorința de a apăra virtutea și de a lupta cu răul - și să nu fie niciodată răniți în încrederea lor plină de iubire.

Arhiep. John Patrik Foley


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat