Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In dreapta: pr. Wilhelm Danca, rectorIași: Moment aniversar la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"

Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a fost gazda unui simpozion intitulat Institutul Teolog Romano-Catolic "Sfântul Iosif" (Seminarul diecezan) din Iași: 50 de ani de la redeschidere, 120 de ani de la înființare, în ziua de joi, 23 noiembrie, în aula magna a institutului.

Pentru desfășurarea în bune condiții a acestui eveniment, seminariștii, împreună cu părinții formatori, au lucrat câteva zile pentru amenajarea amfiteatrului cu mobilier nou, dar și a holului central cu fotografii de arhivă, dulapuri, cărți, paturi etc. toate amintind de vremurile trecute de mult, parcă imemoriale, care au inspirat atât seminariștilor, cât și celor care au vizitat în această zi seminarul o stare de fericire, de respect față de acele generații, care au scris istoria și au pregătit un teren fertil al credinței pentru generațiile noastre de astăzi.

Sărbătoarea propriu-zisă a început printr-o sfântă Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, alături de el concelebrând PS Aurel Percă, pr. Wilhelm Dancă, rector al seminarului, precum și întreg corpul profesoral, participând seminariștii și surorile "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", ce-și desfășoară activitatea de slujire în institut.

Programul pentru ziua festivă a cuprins două părți principale: prima în cursul dimineții, începând cu ora 9.00, moderator fiind pr. Wilhelm Dancă, iar la a doua, după-amiază, de la ora 15.00, moderator fiind pr. Lucian Farcaș. Printre invitații de seamă s-au numărat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de București, pr. Gheorghe Petraru, reprezentant al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității "Al.I. Cuza", numeroși preoți din diferite parohii ale diecezei, preoți care au activat de-a lungul anilor în seminarul diecezan, seminariștii, mai multe persoane consacrate și numeroși laici. Bucuria a fost cu atât mai mare, cu cât la acest eveniment au binevoit să ne onoreze cu prezența lor și câteva personalități ale societății civile ale orașului Iași, printre ele numărându-se dl. Gheorghe Nichita, primarul orașului Iași, dl. Nicușor Păduraru, prefect al județului Iași și dl. Lucian Fleișer, președintele consiliului județean.

Mai întâi, a luat cuvântul pr. Wilhelm Dancă. Sfinția sa a punctat deosebita importanță pe care noi, cei de astăzi, trebuie să i-o acordăm trecutului. Însă totul, inclusiv trecutul, "trebuie privit în lumina judecății lui Dumnezeu, pentru că doar prin el, istoria are un sens".

A urmat PS Petru, care, evocând istoria, a afirmat că aceasta "este un dar al lui Dumnezeu". A evocat curajul și zelul de a conduce turma lui Cristos a doi mari păstori ai Diecezei de Iași: episcopul N.I. Camilli și episcopul Petru Pleșca, precum și momentul întoarcerii "din exil" a seminariștilor de la Alba-Iulia, în clădirea din Copou, cum a lucrat providența prin care au retrocedat Diecezei de Iași imobilul amintit. La sfârșit, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat sau se implică în continuare în susținerea seminarului, "inima diecezei", cum îi place Preasfințitului să amintească ori de câte ori are ocazia.

PS Cornel Damian a transmis salutul și recunoștința PS Ioan Robu, arhiepiscop al Arhidiecezei de București, pentru acest moment aniversar și pentru efortul pe care îl depun aici superiorii și părinții profesori pentru formarea preotului de mâine.

În continuare, au luat cuvântul dl. Gheorghe Nichita, care amintit de perioada când a lucrat în timpul regimului comunist în cadrul Regiei Apelor Române (vecină cu seminarul), rămânând impresionat de comportamentul și disciplina seminariștilor; a subliniat că Biserica poate lucra împreună cu statul pentru refacerea morală a societății măcinate de viciile lumii moderne. Dl. Nicușor Păduraru a vorbit despre seminar ca fiind "spațiu al luminii și al harului", evidențiind că "responsabilitatea noastră de conducători efemeri ai Bisericii și ai cetății depinde de cum privim spre viitor și de cum ne respectăm trecutul". În continuare, a vorbit dl. Lucian Fleișer despre perioada grea a Diecezei de Iași din timpul prigoanei comuniste, dar și despre suflul nou adus de Revoluția din 1989 și de consacrarea episcopală a Mons. Petru Gherghel la 1 mai 1990. Cuvântările de deschidere le-a încheiat pr. Gheorghe Petraru, care a transmis salutul Facultății de Teologie Ortodoxă. Vorbind despre faptul că Biserica Catolică din România reprezintă o punte de legătură între Biserica Ortodoxă și Biserica Romei, pr. Petraru și-a exprimat speranța că mileniul al treilea să aducă împreună Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă "în fața aceluiași potir", reprezentat de Cristos.

Prima conferință propusă pentru prima parte a simpozionului i-a revenit pr. Alois Moraru, paroh al Parohiei "Fericitul Ieremia" - Roman și s-a intitulat Seminarul Diecezan din Iași de la înființare până în 1948. În prima parte a conferinței, pr. Moraru a întreprins o incursiune istorică asupra documentelor papale, ale sinoadelor ecumenice și al celor locale, care, încă de la începuturile Bisericii, au dat recomandări episcopilor despre importanța fundamentală a formării intelectuale, umane și spirituale a celor ce se pregăteau pentru sfânta Preoție. Cu referire la misiunea din principatul Moldovei, Sfinția sa a punctat câteva din greutățile pe care le-au întâmpinat misionarii iezuiți în formarea de preoți indigeni, dificultăți datorate situației precare economice și politice existente în Moldova. Însă secolul al XIX-lea a însemnat o creștere accentuată a populației catolice din Moldova și o scădere a numărului misionarilor italieni. Acest lucru a dus la urgenta necesitate a formării de preoți indigeni. După câteva încercări eșuate pentru formarea unui seminar din partea episcopilor Paul Sardi și Antonio di Stefano, în anul 1886, episcopul Nicolae Iosif Camilli deschide în mod oficial Seminarul din Iași, locația fiind în clădirea de lângă episcopie. După această prezentare succintă a istoriei înființării seminarului, pr. Moraru a redat câteva articole inedite, existente în prima Constituție și primul regulament al seminarului. De asemenea, a amintit și câteva din evenimentele importante petrecute în istoria seminarului până la fatidica lege comunistă a învățământului religios din august 1948: primii preoți indigeni sfințiți, perioada creată în timpul Primului Război Mondial, jubileul de 50 de ani al seminarului din 1936, personalități importante care au călcat pragul seminarului etc.

A doua conferință, intitulată Redeschiderea Seminarului Diecezan (Institutul Teologic Romano-Catolic) din Iași, în 1956, a fost susținută de pr. prof. Anton Despinescu, care și-a petrecut întreaga viață sacerdotală în cadrul Seminarului din Iași. A vorbit despre efectele instaurării regimului comunist în spațiul românesc, despre prigoana îndreptată împotriva Bisericii, a instituțiilor sale, a episcopilor, a preoților, a laicilor, despre desființarea seminariilor din întreaga țară. Datorită acestui ultim act comunist, seminariștii au trebuit să plece în "exil" la seminarul din Alba-Iulia, singurul recunoscut de către autoritățile comuniste. Aici, pr. Despinescu, în calitate de martor ocular și participant la acest "exil", a mărturisit despre dificultățile materiale întâmpinate de către seminariști, dar și despre spiritualitatea și înalta ținută morală pe care a întâlnit-o la preoții profesori de acolo. Anul 1956 a însemnat întoarcerea seminariștilor moldoveni în seminarul din Copou, care a fost folosit ca și cămin de către studenții de la Facultatea de Medicină. De asemenea, a prezentat pe scurt și dificultățile întâmpinate în achiziționarea de materiale didactice, de breviare, de tot ce era necesar pentru mobilarea seminarului rămas gol, precum și personalitatea unora dintre preoții profesori care s-au remarcat în mod deosebit pentru ieșirea din acea criză.

După o scurtă pauză, la ora 11.30, PS Aurel Percă a prezentat o a treia conferință, intitulată Rolul Seminarului în viața Diecezei de Iași. Mai întâi, a vorbit despre grija autorității Bisericii, de-a lungul istoriei Bisericii, pentru formarea vocațiilor la sfânta Preoție, referindu-se, în special, la canonul privind înființarea seminariilor al Conciliului Tridentin (1545-1563), la documentul Optatam totius al Conciliului Vatican II și la exortația Pastores dabo vobis a papei Ioan Paul al II-lea. Cât privește necesitatea formării preotului-păstor în Dieceza de Iași, Preasfinția sa a amintit de rolul esențial care trebuie oferit tânărului în drumul formării umane, intelectuale, umane și spirituale spre sfânta Preoție. A accentuat, în acest sens, rolul fundamental ce revine, în primul rând, familiei, și apoi parohiei în încurajarea vocațiilor la viața sacerdotală. Episcopul a încheiat, afirmând că Seminarul nostru diecezan este "singurul loc din dieceză unde se poate forma un om integral".

Ultima conferință din cadrul primei părți a simpozionului a fost expusă de domnul Andrei Brezianu, un cunoscut literat al României și unul din foștii seminariști ai Seminarului. Conferința s-a intitulat De la Alba-Iulia la Iași - o rememorare. În calitate de seminarist și martor al acelor vremuri, domnia sa a prezentat câteva aspecte legate de transferul seminariștilor din Iași la Alba-Iulia, de omogenitatea grupului seminariștilor moldoveni, de implicarea lor în activitățile culturale și religioase desfășurate acolo etc. A urmat apoi întoarcerea în seminarul din Iași, în anul 1956, cu toate problemele sale, cu dificultățile legate de achiziționarea de alimente, de manuale, de încercările de a forma o cenaclu literar Alma mater etc.

După-amiază, începând cu ora 15.00, a început partea a doua a simpozionului. Mai întâi, a luat cuvântul un mare binefăcător al institutului, prelatul Albert Holenstein, care a rememorat prima întâlnire cu seminarul din Iași, în urmă cu aproximativ 15 ani. Și-a adus aminte că atunci, la propunerea unui student, a decis să adopte seminarul și să se îngrijească personal de mai multe lucrări și de întreținerea studenților.

A urmat conferința domnului profesor Dănuț Doboș, numită Evocări: episcopul Marcu Glaser și pr. Rafael Friedrich. În cadrul acestei expuneri, domnia sa a dorit să scoată în relief atât fidelitatea față de Biserica Catolică de care au dat dovadă în timpurile prigoanei totalitare, cât și de faptul că nu au acceptat nici un fel de compromis cu autoritățile comuniste aflate la putere.

Clădirile Seminarlui a fost ultima conferință, susținută de către pr. prof. dr. Emil Dumea, profesor de istoria Bisericii la institut și decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza". Sfinția sa a făcut o incursiune în ceea ce privește demersurile pentru construcția actualului imobil al Seminarului, greutățile pentru obținerea autorizațiilor de construcție și a materialelor necesare acestor construcții, amenințările venite din partea autorităților, retușări ale proiectului etc.

Spre finalul celei de-a doua părți, pr. Felician Tiba, părinte formator la Seminar, și pr. Ștefan Lupu, vicerector al aceluiași Seminar, au făcut o prezentare în programul de calculator Power Point a temei Seminarul Diecezan din Iași: continuitate în tradiție și înnoire creatoare. A fost expusă o statistică nominală a tuturor seminariștilor din ultimii 50 de ani. De asemenea, câteva fotografii de epocă din perioada anilor '50 și '60, dar și din perioada recentă, au provocat amintiri plăcute și zâmbete celor prezenți în sală.

În sfârșit, a avut loc o masă rotundă, având ca titlu Amintiri ale celor de atunci, întrebări ale celor de acum, la care au fost invitați să ia cuvântul pr. Anton Despinescu, pr. Anton Dancă, PS Petru Gherghel și pr. Alois Bulai. În cadrul acestei dezbateri, când profesori și studenți au pus întrebări legate de trecutul seminarului, au fost rememorate amintiri legate de formarea spirituală existentă în acea perioadă, de asemănările și diferențele seminariștilor de ieri cu cei de astăzi, despre noile provocări cu care se confruntă preotul contemporan etc.

Această zi festivă s-a încheiat cu un moment de adorație cu expunerea sfântului sacrament, prezidat de PS Aurel Percă, în care glasurile tuturor seminariștilor, ale preoților și ale laicilor prezenți s-au înălțat spre Dumnezeu, preamărindu-l pentru toate lucrările minunate pe care le creează în sufletele noastre și pentru că veghează mereu cu brațul său puternic la bunul mers al vieții seminarului.

Ovidiu Ghiuzan și Marius-Claudiu Dumea


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat