Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Pildești

Preasfințitul Petru Gherghel însoțit de pr. Lucian Păuleț, cancellarius, și pr. Isidor Mocanu, poenitentiarus magnus, a efectuat, în zilele de 18 și 19 noiembrie 2006, o vizită canonică în Parohia Pildești.

Oaspeții au fost întâmpinați sâmbătă după-amiază, la ora 16.15, în fața bisericii din localitate, de către pr. Ioan Jicmon, paroh, pr. Laurențiu Ignat, vicar, și un mare număr de credincioși, cu un ropot de aplauze, în timp ce doi tineri au rostit un prim cuvânt de bun venit și i-au oferit tradiționalele "pâine și sare".

După salutul și binecuvântarea episcopului, cei prezenți: preoți, persoane consacrate, copii, tineri și adulți din localitate s-au îndreptat spre biserică unde, după proclamarea pericopei evanghelice despre îndemnul adresat de Isus ucenicilor de a înainta în larg, a urmat un moment de rugăciune și preamărire a sfintei Fecioare Maria, patroana bisericii, prin recitarea sfântului Rozariu, condusă de PS Petru Gherghel, fiecare decadă a rugăciunii având o intenție specială.

A urmat apoi sfânta Liturghie concelebrată de preoții care activează în parohie, timp în care păstorul diecezei și preoții care l-au însoțit au stat la dispoziția comunității pentru a acorda sacramentul reconcilierii cu Dumnezeu.

Duminică, 19 noiembrie, după sfânta Liturghie de la ora 8.00 (a copiilor), Preasfințitul a stat de vorbă cu "florile parohiei", cei mai mici dintre enoriași - copiii, pe care i-a îndemnat să fie primăvara bisericii, "flori la școală, în familie, în biserică, pe tot parcursul anului".

La ora 9.30, păstorul diecezei a celebrat împreună cu pr. Jicmon și pr. Ignat sfânta Liturghie "a tinerilor", în timpul omiliei accentuând ca aceștia să fie "adevărați străjeri", iar la ora 11.00, biserica era plină de oameni veniți pentru a participa la Liturghia solemnă a comunității. La sfârșitul celebrării, după cuvântul părintelui paroh Ioan Jicmon, Preasfințitul a reluat din cuvintele acestuia din urmă, spunând: "Vă doresc să vă îndepliniți același vis, terminarea noului lăcaș de cult, o biserică frumoasă, mare, primitoare", după care a stat de vorbă cu "feciorii de biserică" și persoane care au făcut parte din comisia sinodală.

În cursul după-amiezii au urmat vizite la grădinița "Maestre Pie Venerini", casa "Fraților Școlilor Creștine", iar în incinta Școlii profesionale "La Salle" a avut loc și o întâlnire cu reprezentanți ai grupurilor care se implică în activitățile parohiale: Scout, Acțiunea Catolică, grupul de familii, îndemnându-i pe toți să manifeste interes, ca și până acum, pentru inițiativele parohiale, să fie mereu aproape de preoți în activitățile propuse.

Vizita canonică s-a încheiat cu sfântul Rozariu, sfânta Liturghie de la ora 17.00 și adorația euharistică. La sfârșitul celebrării, după amintirea celor mai importante momente din cadrul celor două zile, a dat credincioșilor binecuvântarea finală în vederea dobândirii indulgenței plenare.

Zilele petrecute mai aproape de păstorul diecezei au fost, pentru întreaga comunitate pildeșteană, prilej de "încărcare cu suflu pozitiv", de întărire în credință, cu toții, mici și mari reamintindu-ne să fim recunoscători pentru grija pe care păstorii noștri sufletești o au față de noi.

Parohia Pildești a fost înființată în anul 1953 prin separare de la Parohia Săbăoani. Biserica actuală a fost binecuvântată în 1893, iar în prezent se efectuează lucrări de modernizare și consolidare a vechii biserici și lucrări de construcție la noua biserică, începută în anul 1996 prin preocuparea părintelui Petru Budău. Actualmente comunitatea din Pildești numără 1240 de familii, însumând 4094 credincioși.

Pr. Laurențiu Ignat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-19 noiembrie: Vizită pastorală în Parohia Pildești.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat