Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Deschiderea oficială a Centrului Nazaret "Te ascult!"

La Onești, în ziua de 17 noiembrie 2006, în sărbătoarea Sfintei Elisabeta a Ungariei, la ora 19.00 a avut loc deschiderea oficială a Centrului Nazaret "Te ascult!" din localitate. Proiectul este realizat prin colaborarea dintre Centrul Diecezan Caritas Iași și Ordinul Franciscan Secular din Onești și oferă un spațiu social unde persoanele în dificultate pot găsi voluntari dispuși să le asculte, să le orienteze și să le acompanieze în vederea găsirii unor soluții la problemele lor.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul pr. paroh Iosif Păuleț, decan de Trotuș, care a subliniat importanța colaborării în comunitate între congregații și parohii, precum și importanța implicării comunității pentru un efort comun, acela de a rezolva propriile probleme cu resursele existente pe plan local, dând astfel o definiție completă a Centrului "Te ascult".

Centrul "Te ascult!" este un instrument al Caritasului local, care contribuie la sensibilizarea comunității, în așa fel încât să se facă cunoscute nevoile din teritoriu; este o antenă, un punct de observare, de culegere de date pentru a face o radiografie cu privire la diferite tipuri de sărăcie prezente în teritoriu.

Centrul "Te ascult!" este locul unde fiecare membru al comunității poate veni să își spună problemele; unde oamenii din comunitate se pot implica în rezolvarea problemelor din comunitate; se stimulează și se promovează voluntariatul; unde se face un inventar al problemelor din comunitate; unde se face legătura între nevoi și resurse; unde se încearcă rezolvarea problemelor; unde se identifică resursele din comunitate; unde se încurajează parteneriatul; unde se realizează programe pentru dezvoltarea comunității.

Centrul "Te ascult!" funcționează ca resursă pentru persoanele în nevoie, voluntari, parohie, Caritasul Diecezan, comunitatea locală.

Obiectivul Centrului "Te ascult!" este creșterea gradului de implicare în comunitate a enoriașilor din parohie.

Motivația principală care stă la baza acestui serviciu este convingerea că fiecare om este un purtător de valori, este o persoană, un frate, indiferent de situația, de cultura sau de religia sa.

La deschiderea oficială au mai luat cuvântul și președintele Ordinului Franciscan Secular, dl. Grigore Mocanu, iar din partea Centrului Diecezan Caritas Iași a fost Diana Tamaș, coordonatorul Centrelor "Te ascult!".

Cu această ocazie a fost dezvelită și icoana pictorului Pavel Bejan "Întoarcerea din Egipt a sfintei familii" ca un simbol al Centrului Nazaret "Te ascult!", un loc unde familiile cu nevoi își pot găsi pacea, pot găsi pe cineva dispus să le asculte fără să le judece și împreună pot căuta soluții pentru viitor.

Sufletul întregii acțiuni, organizatorii și coordonatorii locali ai proiectului sunt Umberto și Salvatrice Virdagaula (Firenze, Italia), colaboratori socio-pastorali pentru parohia din Onești. Prin efortul lor, persoanele în nevoi din Onești au dobândit un loc unde să fie ascultați de către voluntari din propria lor comunitate, un loc unde să fie priviți cu demnitate de către confrații lor.

Diana Tamaș,
coordonator Centrele "Te ascult!",
Centrul Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat