Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Capelanul roman, pr. Robert Matau citind evanghelia in romaneste la liturghia internationala, Westminster, Londra 12.11.2006Londra: Românii catolici în sărbătoare

Deși ne aflăm în luna noiembrie și mai este ceva timp până la sărbătorile de Crăciun, pentru românii catolici din Londra, duminică, 12 noiembrie 2006, a fost ca o zi de sărbătoare, ca o seară de Crăciun. De ce ? Pentru că am primit un cadou de suflet, foarte special.

În fiecare an, în Dieceza de Westminster, Londra, se celebrează o Liturghie internațională. La aceasta Liturghie sunt invitate toate comunitățile etnice, catolice din Londra. Fiecare își aduce contribuția sa.

Ep. Alan Hopes de vorba cu romanii dupa celebrarea sfintei Liturghii la WestminsterEste o ceremonie impresionantă, care la începutul ei ne aduce aminte de ceremonii asemănătoare care au loc la deschiderea jocurilor olimpice. Prezentarea țărilor participante, cu o delegație alcătuită din câțiva membri ai comunității, în frunte cu preotul lor. Acest grup ales dintre cei ce participă la celebrare, grup de prezentare, este îmbrăcat în costume naționale (mai puțin preotul, desigur, acesta este îmbrăcat în veșminte liturgice), banerul cu numele țării merge în față, apoi preotul și steagul național. Comunitățile nou sosite sau înființate au apoi privilegiul de a citi o lectură sau o intenție la sfânta Liturghie, în limba natală.

Grupul de romani avandu-l in mijlocul lor pe PS episcop aux. Alan Hopes, cel responsabil de comunitatile etnice din dieceza, 12.11.2006Anul acesta a venit rândul României și românilor să se numere ca și comunitate printre cei nou sosiți în dieceză. A fost un sentiment de bucurie și mândrie sfântă pentru toți cei prezenți, să vadă steagul României fluturând în măreața catedrală și să recunoască, de asemenea, costumele naționale românești purtate de conaționalii lor. Și a mai fost ceva special, ni s-a acordat cinstea de a citi, la această celebrare specială, evanghelia în românește. Ne-am simțit pentru o clipă, acasă printre cei dragi și am încercat un sentiment asemănător, credem, cu al primilor creștini după ce au ieșit din catacombe. Deși ca și creștini nu suntem din lumea aceasta, suntem în rând cu celelalte comunități catolice din Marea Britanie. Am fost felicitați și invidiați pentru această celebrare și pentru felul în care ne-am prezentat.

grupul de romani felicitat de Eminenta sa cardinal Cormac Murphy O' Connor la sfarsitul Liturghiei internationale la WestminsterAtmosfera care ne-a întâmpinat, încă de la început, a fost dominată de un concert de orgă îndelung aplaudat. A urmat corul nigerian cu un cântec de intrare acompaniat cu instrumente specifice tradiționale, în acest timp făcându-și apariția șirul de steaguri și însemne purtate de reprezentanți ai fiecărei țări. Bineînțeles că nu au lipsit costumele populare, iar din grupul care a reprezentat țara noastră făcând parte atât femei și bărbați îmbrăcați tradițional, în portul nostru național (toți din Moldova, Dieceza de Iași), dar și copii în costume naționale, care au încântat privirile marii mulțimi de credincioși. Vasta catedrală devenise aproape neîncăpătoare, iar culoarea neagră a bolților și cupolei ne trimitea parcă la începuturile creștinismului, când oamenii se adunau pentru a aduce jertfă lui Dumnezeu, în locuri mai puțin fastuoase, dar pline de un aer de sfințenie. Un moment de o sensibilitate copleșitoare, care a stârnit aplauze, a fost provocat de un grup de copii din Vietnam, îmbrăcați în culorii vii, unii cu flori, iar alții purtând lumânări, care au pregătit, la ofertoriu, un dans tradițional pe muzică orientală.

grupul de romani in fata catedralei Westminster 12.11.2006Cardinalul Cormack, păstorul spiritual al Diecezei de Westminster, care a aniversat 50 de ani de preoție, a ținut să sublinieze universalitatea Bisericii Catolice și faptul că, indiferent din ce regiune provenim și ce limbă vorbim, suntem legați unii de alții prin mărturisirea aceleiași credințe, iar valoarea acesteia este sporită de manifestările tradiționale ale fiecărui popor.

După Liturghie, în piața din fața catedralei, am primit felicitările Eminenței Sale cardinal Cormac Murphy O'Connor și de la Preasfinția sa episcopul Alan Hopes, episcopul auxiliar, cel care răspunde de comunitățile etnice din dieceză.

grupul roman de prezentare la Liturghia internationala, Westminster 12.11.2006Felicitări am primit și de la ceilalți preoți prezenți și de la credincioșii de diferite naționalități. Eminența sa cardinalul Cormac Murphy O'Connor a ținut să ne felicite, pe noi, românii, care am alcătuit un grup destul de numeros, pentru frumusețea portului și reușita organizării și ne-a urat succes pe drumul lung, pe care comunitatea catolică românească din Londra abia a pornit. Alături de noi au fost și oficiali ai Ambasadei Române care ne-au asigurat de sprijinul lor în viața noastră comunitară și care s-au bucurat alături de noi de reușita acestei seri.

O mica parte din romanii ce au participat la Liturghia internationala la Westminster 12.11.2006Felicitări am primit și de la ceilalți preoți prezenți și de la credincioșii de diferite naționalități. Aceste felicitări au însemnat mult pentru noi, mai ales acum, când media britanică ne este potrivnică. Cei ce au ajuns să ne cunoască și să ne vadă știu mai multe decât invențiile mediatice. Din partea Bisericii din Londra și din Marea Britanie am primit tot sprijinul, simpatia și ospitalitatea lor. Ceea ce înseamnă mult pentru noi.

Deși suntem o comunitate mică, la început de drum, am arătat că suntem ambițioși și că vom fi un bun exemplu pentru cei care ne-au găzduit și care ne ajută să ne adaptăm la noile condiții de viață de aici și la noul statut pe care îl vom avea de la 1 ianuarie. Pasul spiritual a fost făcut, Biserica Catolică din Marea Britanie și ierarhii ei ne-au primit cu încredere și bunăvoință, de aici urmează pasul nostru, anume acela de a confirma încrederea și sprijinul de care ne bucurăm. Toate acestea chiar dacă mai există multe greutăți de depășit, căci viața aici e departe de a fi roză, înseamnă multă trudă, uneori umilință, lacrimi și privațiuni. De aceea ne bucură o astfel de raza de lumină ca cea pe care am primit-o duminică, 12 noiembrie 2006. Pentru noi nu a însemnat doar faptul că reprezentăm țara și comunitatea românească, ci mai ales faptul că am arătat că ne putem integra în viața spirituală a diecezei, dar și că putem să ne aducem contribuția, cu bogăția noastră spirituală, ce se află în sufletul tuturor celor care îl iubesc și urmează pe Dumnezeu.

Suntem o mare familie catolică și exact așa ne-am simțit duminică seara la Liturghia Internațională de la Westminster, Londra.

Așteptăm cu nerăbdare următoarea întâlnire care va avea loc în primăvară și sperăm să avem parte de cât mai multe momente pline de bucurie și de har.

Cu drag vă salută românii din Londra și din Marea Britanie!

* * *

Mesajul de mai jos a fost primit de la Ambasada României de la Londra după Liturghia Internațională de duminică, 12 noiembrie 2006, de la Westminster.

Stimate pr. Robert Mățău,

Colegii mei și cu mine am fost profund mișcați de modul exemplar în care s-a prezentat grupul de români la impresionanta ceremonie. Calitatea implicării dv. a fost pe măsură.

Vă rog să transmiteți întregii comunități catolice pe care o păstoriți cuvintele mele de laudă și recunoștință pentru modul cum au reprezentat o părticică din sufletul românesc.

Îmi va face mare plăcere să transmit și personal aceste gânduri precum și altele de bine când voi veni la biserica dv. pentru duminica din 3 decembrie.

Cu deosebită stimă,
Dr. Mihai Delcea
consilier șef al Departamentului Consular
Ambasada României din Londra

* * *

Adresa părintelui Robert Mățău:

Părintele Robert Mățău
capelan romano-catolic
St. Sebastian & St. Pancras Catholic Church
The Presbytery
22 Hay Lane
London
NW9 0NG

*

Program în limba română:

  • Sfânta Liturghie duminica la ora 11.00

  • Spovezi: înainte de sfânta Liturghie duminica și la cerere oricând este nevoie

Telefon la parohie: 020.8204.4392


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat