Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Veronica Antal - un nou pas spre canonizare

Sesiunea de închidere a Procesului informativ diecezan asupra vieții, virtuților, faimei de sfințenie și martiriului slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal a avut loc sâmbătă, 11 noiembrie 2006, ora 10, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Sesiune a fost prezidată de Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași, fiind prezenți membrii Tribunalului constituit pentru această cauză: pr. dr. Mihai Pătrascu, judecător delegat; pr. dr. Maximilian Pal, promotor de justiție; pr. Marius-Gabriel Căliman, notar și pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, vicepostulator. Au mai participat Excelența sa Aurel Percă, episcop auxiliar; pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial al Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif"; pr. Lucian Păuleț, cancellarius episcopal; pr. Mocanu Isidor și alții.

Ceremonia a început cu o rugăciune către Duhul Sfânt în capela episcopiei, după care au urmat procedurile prevăzute pentru acest moment. Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit comisiei care s-a ocupat de acest caz și l-a numit curier pentru a duce actele la Congregația pentru Cauzele Sfinților pe pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu. Congregația pentru Cauzele Sfinților va continua analizarea actelor procesului, ultima fază fiind recunoașterea vieții virtuoase și a martiriului acestei slujitoare a lui Dumnezeu din partea Scaunului Apostolic.

Scurt istoric al cauzei

Veronica Antal, s-a născut în localitatea Nisiporești (Com. Botești), județul Neamț în ziua de 7 decembrie 1935 din părinții Gheorghe și Eva. Urmează cursurile școlii primare din localitate, după care va rămâne acasă pentru a-și ajuta părinții la muncile din gospodărie. Spre vârsta de 16 ani vrea să intre în rândul Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, la Hălăucești, dar această dorință nu poate s-o ducă la îndeplinire din cauza regimului comunist care închisese toate mănăstirile catolice din țară și trimisese surorile acasă.

Se retrage într-o chilie construită lângă casa părintească pentru a trăi mai în unire cu Domnul.

Nu după mult timp, face vot de castitate și decide să nu se căsătorească. Începe o viață spirituală mai intensă și-și trăiește vocația cu bucurie și mari jertfe. Participă în fiecare zi la sfânta Liturghie în Parohia Romano-Catolică Hălăucești, circa 8 km de la Nisiporești. Se roagă în fiecare zi mai multe rozarii și ajută pe cei nevoiași, mai ales pe cei mici, pe bolnavi și bătrâni. Nu uită să se roage mai ales pentru preoții care erau închiși în închisori din cauza credinței. Se înscrie în Asociația Armata Maicii Domnului și în Ordinul al Treilea Franciscan (Terțiarii), unde activează îndemnând pe tovarășele sale să-și îndeplinească bine obligațiile pe care și le-au asumat prin voturile de sărăcie, castitate și ascultare.

În ziua de 24 august 1958, viața ei își va schimba direcția. După ce fusese la sfânta Liturghie în Parohia Romano-Catolică Hălăucești, unde se administrase și taina sfântului Mir de către Mons. Petru Pleșca, la întoarcere, în mijlocul câmpului, se întâlnește cu tânărul Pavel Mocanu care, împins de dorințe necurate începe să o asalteze cu diferite propuneri indecente. La refuzul acesteia, nereușind s-o necinstească, o ucide cu 42 lovituri de cuțit.

Imediat după moartea ei, credincioșii din Nisiporești și împrejurimi, vor vorbi despre ea ca fiind o sfântă, pentru că și-a apărat castitatea cu prețul vieții.

În anul 2003, în urma cererii multor credincioși și după o atentă analiză păstorul Diecezei de Iași, cu sprijinul Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România, la cererea vicepostulatorului, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, decide ca să inițieze cauza de canonizare a acestei slujitoare a lui Dumnezeu. Astfel, în ziua de 25 noiembrie 2003 va începe procesul informativ asupra vieții, virtuților, faimei de sfințenie și martiriului slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, izvorul oricărei sfințenii, sperăm ca această tânără de pe meleagurile noastre să ajungă degrabă să fie recunoscută ca sfântă de către Biserică, prin autoritatea Sfântului Părinte papa, păstorul Bisericii Universale.

Pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu

* * *

"Îngerilor, scrieți în Cartea vieții: Isus este al meu iar eu sunt al lui Isus": printre puținele cuvinte rămase de la această tânără, scrise pe un bilețel, dovadă a dăruirii sale totale față de Isus, mirele ceresc.


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat