Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea membrilor Consiliului Prezbiteral

Membrii Consiliului Prezbiteral s-au întâlnit la sediul Episcopiei de Iași, miercuri, 8 noiembrie. Au participat 32 de membri.

După ce PS Petru Gherghel a deschis întrunirea printr-o rugăciune, pr. Lucian Păuleț a citit un text din Scrisoarea întâi către Corinteni legat de Biserică, trupul mistic.

Pr. Cristinel Fodor a făcut o dare de seamă cu privire la Anul Bibliei: o analiză a ceea ce s-a făcut și propuneri pentru viitor, în cadrul primului punct al ordinii de zi: Coordonate pentru Anul Pastoral 2006/2007 - Anul Bibliei în lumina constituției dogmatice Dei Verbum. PS Petru Gherghel a vorbit despre planul pastoral pentru noul An al Bibliei. În acest sens a pregătit o scrisoare pastorală care va fi trimisă tuturor parohiilor.

În scrisoare este prevăzut că timpul Adventului va fi dedicat aprofundării constituției dogmatice Dei Verbum, în timpul Postului Mare se va aprofunda Evanghelia după sfântul Luca, iar timpul de peste an va fi dedicat marilor figuri prezente în Sfânta Scriptură. Catehezele urmează să fie prezentate fie la finalul sfintei Liturghii, fie la catehezele obișnuite, fie în cadrul catehezelor stabilite pentru diverse grupuri.

"Depinde de cel care oferă pâinea", s-a subliniat în cadrul discuțiilor, punându-se accentul că preoții implicați în pastorație trebuie să se pregătească bine catehezele.

La punctul legat de "Formarea la viața consacrată și sacerdotală, în Seminarul Minor și Seminarul Major. Evenimente istorice - început și aniversar" s-a precizat că se fac demersuri pentru integrarea Seminarului în Universitatea de stat.

PS Aurel Percă a vorbit despre Seminarul Minor: după 12 ani clădirea este gata, cursurile începându-se anul acesta în noua clădire. La 26 noiembrie vor avea loc consacrarea altarului și sfințirea întregului complex. Pr. Anton Săboanu a completat arătând că sunt șase preoți care lucrează în seminar, sunt profesori comuni la liceu și seminar, opt surori lucrează la cantină și spălătorie; a precizat că totul a intrat în normal. La 23 noiembrie va avea loc o celebrare și conferințe cu ocazia a 50 de ani de la redeschiderea Seminarului Major.

S-a vorbit și despre necesitatea unei pastorații vocaționale în parohii.

În octombrie 2004 a fost făcută ultima așezare a stipendiilor. S-au adus la zi stipendiile care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Probleme administrative, de organizare, de actualitate, de raportare la problemele actuale ale societății, datoriile decanilor și a preoților au încheiat întâlnirea membrilor Consiliului Prezbiteral.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat