Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț

Comunitatea catolică "Sf. Tereza" din Piatra Neamț împreună cu păstorul ei, pr. Cristian Farcaș, a trăit momente înălțătoare și de bucurie cu ocazia vizitei pastorale din zilele de 4-5 noiembrie 2006 a episcopului Petru Gherghel.

Această parohie a luat ființă în anul 1996 prin desprinderea de Parohia "Sf. Iosif Muncitorul" a 385 de familii și 1050 credincioși, ce s-au bucurat de grija spirituală a pr. Eduard Coșa, primul paroh a acestei comunități, care a trudit la ridicarea bisericii noi începute de pr. Mihai Budău, apoi în 2000 în fruntea acestei comunități a fost numit părintele Claudiu Iștoc, care a continuat ceea ce au început predecesorii săi. Iar acum se cuvine ca noi, cei care astăzi continuăm lucrarea spre desăvârșirea finală ce va culmina cu sfințirea bisericii, să aducem tuturor celor care au trudit la creșterea acestei comunități prinosul recunoștinței noastre.

Vizita canonică în parohia noastră a început sâmbătă, 4 noiembrie, la ora 16.15, când episcopul, însoțit de pr. Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, și pr. Lucian Păuleț, cancellarius, a fost întâmpinat de pr. Farcaș Cristian, parohul comunității, și de credincioși veniți special la biserică, cu această ocazie cu tradiționala pâine și sare.

Iar apoi cu toții ne-am îndreptat către biserică unde episcopul în fața altarului a lăudat împreună cu noi pe Domnul pentru că a rămas în taina altarului de unde ne vorbește mereu și ne este lumină și călăuză pe drumul mântuirii, apoi am recitat împreună Rozariul la care Preasfințitul a dorit să angajeze întreaga comunitate. După terminarea rozariului a urmat sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh împreună cu părintele Vasilică Minuț, fiu al acestei comunități, în timp ce episcopul a stat la dispoziția credincioșilor pentru spovadă.

După sfânta Liturghie bucuria noastră a fost mărită și de prezența a Monseniorului De Nicolo de la Roma ce a binevoit să fie alături de noi la acest moment sărbătoresc și să ne descopere grija Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea față de poporul încredințat spre a fi condus pe calea mântuirii.

A doua zi, la ora 9.00, episcopul a vizitat surorile Slujitoarele Săracilor de pe teritoriul parohiei noastre, rugându-se împreună cu ele în capela mănăstirii, după care a aflat detalii despre munca pe care ele o desfășoară aici prin grija față de cei 82 de copii ce frecventează grădinița și față de cei 154 de oameni care prin strădania lor beneficiază de un prânz cald.

La ora 10.00 a început Liturghia solemnă prezidată de păstorul diecezei Excelența sa Petru Gherghel, care, în cuvântul său de învățătură, a accentuat necesitatea observării și punerii în practică a poruncii dragostei față de Dumnezeu și față de aproapele, dar și o trăire autentică a iubiri dezinteresate ce se concretizează în fapte de iubire.

După Liturghie, Preasfințitul a dorit să se întrețină cu feciorii de biserică, membrii Consiliului Sinodal, cei din Asociația "Sf. Vincențiu de Paul", din Acțiunea Catolică, din Grupul Terezinelor și din Asociația "Familia și viața", aflând cum își desfășoară activitatea proprie în parohia noastră și apoi îmbărbătându-i să lucreze pentru o reală creșterea poporului lui Dumnezeu prin mărturia iubirii.

Vizita pastorală a continuat cu celebrarea Liturghiei de la ora 17.00, de către părintelui Lucian Păuleț, la care din nou episcopul a stat la dispoziția celor care au voit să se împace cu Domnul în vederea dobândirii indulgenței plenare. La sfârșitul Liturghiei, păstorul diecezei a condus adorația euharistică, rugându-se pentru credincioși, pe care i-a încredințat Tatălui ceresc prin grija plină de iubire a Maicii noastre preacurate. După binecuvântarea cu preasfântul sacrament au urmat rugăciunile după intenția Sfântului Părinte și oferirea indulgenței plenare.

După Liturghie, Preasfințitul a stat de vorbă cu copii și tinerii din parohia noastră și i-a îndemnat să fie deschiși la inițiativele bisericii noastre locale și să participe la manifestările diecezane, așa cum de fapt au făcut-o și până acum, după care a dorit să ofere fiecăruia o iconiță și un rozariu.

Pr. Cristian Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-5 noiembrie: Vizită pastorală în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat