Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Congregație de surori în sprijinul surdomuților

Preasfințitul Petru Gherghel a admis pentru un an "ad experimentum" prezența în cadrul Diecezei de Iași a Surorilor din Congregația "Compagnia di Maria", cu sediul central la Verona (Italia), care, ca "specialiste de limbaj" se ocupa în mod special de surdomuți cu probleme auditive și lingvistice, dar și de cei care au nevoie de logopedie. În prezent surorile sunt cazate temporar la spitalul Barticești unde învață limba română.

Compagnia di Maria a fost fondată în 1840 de către pr. Antonio Provolo, "il padre del bel cuore", a cărui proces de beatificare este în curs. El a fost primul care în Italia a folosit metoda orală care constă în a da cuvântul prin cuvânt. Pentru a face și mai armonioasă vocea copilului surdomut, el, care era și compozitor și avea o voce superbă, s-a servit și de muzică, reușind să-i facă pe surdomuți să cânte.

Surorile lucrează cu mult succes în Italia și în America Latină: Argentina, Paraguay, Bolivia, încercând să aplice carisma lor specifică în diferite proiecte de reabilitare într-un mod în continua inovație, folosindu-se de tehnici, studii și metodologii dintre cele mai noi, colaborând cu personal propriu din congregație, dar și cu laici calificați în sector.

La un concurs european pentru limbi străine, Compagnia di Maria a primit premiul întâi pentru metoda și rezultatele obținute în munca cu asistații surdomuți pentru învățarea și vorbirea limbilor străine.

Până când vor învăța limba română și se vor stabili într-o parohie din cadrul diecezei, surorile, actualmente în număr de trei, sunt disponibile să ia contact cu familiile care au copii surdomuți sau cu probleme de limbaj. Aceste familii pot avea informații la tel. 0233/781.441 sau 0233/781.038, având posibilitatea să se programeze pentru o primă întâlnire și discuție.

Pr. Alois Fechet


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat