Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Un an de la sfințirea catedralei

La Iași, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", la 1 noiembrie 2006, s-a celebrat o sfântă Liturghie, care a marcat împlinirea unui an de la sfințirea acesteia.

Au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoți de la Institutul Teologic și de la parohiile din oraș, mulți credincioși.

A trecut deja un an de la momentul istoric reprezentat de sfințirea catedralei, când în ziua de 1 noiembrie a anului 2005, în solemnitatea Tuturor Sfinților, în prezența tuturor episcopilor din Conferința Episcopilor din România, a nunțiului apostolic din România și Republica Moldova, a multor episcopi din alte țări și Biserici locale, a preoților și a credincioșilor, s-a procedat la consacrarea altarului și dedicarea noii biserici catedrale din Iași închinată preacuratei Fecioare Maria, Regină.

În cuvântul de început PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria trăirii acestui eveniment și a făcut o invitație la a-l preamări pe Dumnezeu pentru lucrările sale, prin sfinții săi.

La predică, păstorul diecezei a prezentat trei motive pentru care această zi este una deosebită: în primul rând pentru că "este zi de sărbătoare, când amintim marele mister, al Domnului înconjurat de sfinții săi, când cerul întreg cântă fără încetare: «Sfânt, sfânt, sfânt e Domnul Dumnezeul Sabaot, plin este cerul și pământul de mărirea ta»". La cântarea lor se adaugă și cântarea noastră. Apoi, "ne bucurăm pentru că astăzi celebrăm un eveniment special: împlinirea unui an de la dedicarea și consacrarea altarului și a catedralei noastre, închinate reginei tuturor sfinților". În cele din urmă este o bucurie a descoperirii realităților percepute prin credință, pentru că privind astăzi la mulțimea sfinților, știm cine vom fi noi mâine, după afirmația pr. Daniel Ange, căci cerul a fost deschis pentru noi toți prin Isus Cristos, Mântuitorul tuturor".

"Celebrarea de la 1 noiembrie, a tuturor sfinților, precum și amintirea tuturor răposaților, - a afirmat PS Petru -, ne oferă posibilitatea de a trece dincolo de realitățile pământești ale Bisericii. Liturghia ne deschide ochii asupra Bisericii în totalitatea ei, adică asupra celor trei realități și componente ale ei: Biserica luptătoare, Biserica purificatoare și Biserica triumfătoare. Primele două se îndreaptă în timp spre cea din urmă, care singură va rămâne veșnică".

Preluându-l pe marele predicator Antonio Riboldi, PS Petru a făcut o reflecție asupra acestei sărbători și asupra semnificației profunde pe care o conține: "Există o zi în care toți suntem chemați să ne întâlnim într-un chip special cu adevărul despre viață. Este ziua tuturor sfinților și comemorarea tuturor răposaților".

Solemnitatea tuturor sfinților ne descoperă și totodată ne invită la a trăi asemenea sfinților, frați de-ai noștri, care și-au oferit asentimentul lor de a trăi această aventură a vieții și a iubirii. Această idee a fost exprimată și la Conciliul Vatican II, în constituția dogmatică "Lumen gentium". Isus Cristos, modelul desăvârșirii, a propovăduit tuturor și fiecărui ucenic de orice condiție sfințenia vieții, al cărui autor și înfăptuitor este el însuși.

La sfârșitul sfintei Liturghii s-a făcut un requiem pentru toți cei care și-au desfășurat activitatea în Dieceza de Iași: episcopi, preoți, persoane consacrate, laici.

Iulian Roca


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat