Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna noiembrie

Ultima lună a toamnei a debutat cu apariția unui nou număr din revista "Lumina creștinului", dedicat lunii noiembrie, anul XVII, nr. 11 (203).

Coperta revistei, folosind ca fundal o imagine de toamnă, scoate în evidență două momente importante petrecute în luna octombrie, în viața Diecezei de Iași: două sfințiri de biserici, la Roman - "Fericitul Ieremia" și Săbăoani - "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului". Textul de pe copertă, preluat din cartea lui Iob, cap. 19, versetul 25, este o aducere aminte a mărturiei de credință despre credința în învierea de apoi.

În pagina 2, găsim articolul "Recunoștință", semnat de pr. Anton Despinescu, a cărui idee centrală este preluată și la rubrica "Mesaj terezian".

În loc de editorial, la pagina 3, părintele Cornel Cadar semnează articolul "Cred că Răscumpărătorul meu trăiește...", cu o meditație despre luna noiembrie, lună care ne invită să ne gândim mai mult la moarte, la viață și la veșnicie.

Despre o întâlnire la Roma dintre românii catolici aflați în capitala Italiei și episcopul Petru Gherghel relatează părintele Benone Lucaci în articolul din pagina 4.

Ziua Persoanelor Consacrate a fost sărbătorită duminică, 8 octombrie, la Izvoare, printr-o celebrare deosebită, la care a fost de față și sora Lenuța Băcăoanu, cea care este și autoarea articolului din pagina 5, intitulat "Viața consacrată în Moldova". Pe aceeași pagină este și un scurt reportaj despre ziua vocațională franciscană, din 14 octombrie, de la Valea Mare, despre care a scris Mihaela Păduraru.

În pagina 6 poate fi citit un articol dedicat simpozionului despre Sfânta Scriptură, desfășurat la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

Un important seminar dedicat formării formatorilor a avut loc la Iași, la Episcopia Romano-Catolică de Iași, în perioada 26-29 octombrie, eveniment despre care a scris Marius Enășel, în articolul de la pagina 7. Pe o coloană, la aceeași pagină, este și un articol semnat de sr. Claudia Dămoc, despre profesiunea făcută de trei novice și o soră din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" la Iași, în catedrala veche, în ziua de sâmbătă, 7 octombrie.

Colaborarea dintre Caritasul Diecezan din Münster (Germania) și Centrul Diecezan Caritas din Iași a fost întărită și în urma vizitei la Iași, în perioada 30 septembrie - 6 octombrie, a unei delegații de treisprezece persoane de la Caritas Münster. Despre acest eveniment a consemnat părintele Egidiu Condac, directorul Caritas Iași, în articolul din pagina 8.

Despre cea de-a treia biserică romano-catolică din Săbăoani, sfințită la 7 octombrie, a scris Iuliana Roca la pagina 9.

În pagina următoare, părintele Romeo Neculai a scris articolul "Biserică nouă la Roman", despre sfințirea bisericii romașcane "Fericitul Ieremia Valahul", din ziua de duminică, 29 octombrie.

Revista continuă cu paginile obișnuite: pagina 11 - "Istorie - Figuri ilustre", cu articolul "Pr. Ioan Ferenț", semnat de dr. Dănuț Doboș, pagina 12 - "Mesajul sfinților", cu articolul "Roza Venerini" semnat de pr. Isidor Dâscă, pagina 13 - "Anul Sfintei Scripturi", cu articolul "Biblia și comunicarea", semnat de pr. Cristian Chinez, pagina 14 - "Pentru familii", cu articolul "Dumnezeu ne ținea de mână", semnat de pr. Felician Tiba, paginile 15-16, dedicate copiilor.

La pagina 17, sub titlul "Gânduri de noiembrie", Izabela Adam prezintă o meditație despre zbaterea efemeră a firii umane care se luptă cu timpul și care uneori uită de Dumnezeu. Pe aceeași pagină este și poezia "Toate plâng" a părintelui Iosif-Irinel Iosub.

Pagina 18 găzduiește articolul "Chemarea lui Cristos, un dar pentru tine" în care pr. Andrei Coceangă vorbește despre vocație și etapele descoperirii și împlinirii acesteia.

Aflată printre voluntarii români prezenți la Lourdes în perioada 24 august - 16 septembrie, Antoanina Condac a scris un articol în care își prezintă impresiile sale de participantă. Articolul a fost inclus în pagina 19.

Pr. Paul Panziru, OFMConv., prezintă, la pagina 20, prima parte a unui articol intitulat "Misiune în Ghana". Pe aceeași pagină se găsește și o scurtă știre despre expoziția "Misiuni. Între tradiție și credință" de duminică, 22 octombrie, la catedrala nouă din Iași.

Paginile 21-23 cuprind o selecție din cele mai importante știri din viața Bisericii Catolice universale și locale.

Pagina 24, intitulată "În apărarea sănătății", prezintă articolul "Magneziu, piatra de temelie a vieții", semnat de dr. Doina-Lucia Amza.

Paginile 25-26 sunt dedicate Poștei redacției, iar pe penultima pagină sunt un rebus și informații despre abonamentele la publicațiile Editurii "Presa Bună".

Ultima copertă este un montaj foto care ilustrează unele din evenimentele petrecute în prima jumătate a lunii octombrie în dieceză.

Majoritatea articolelor din revistă pot fi citite și pe acest sit la secțiunea "Bibliotecă".

Lectură plăcută!

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat