Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sagna: În rândul ministranților

La Sagna, în județul Neamț, în perioada 12-14 septembrie 2006, s-a organizat campusul copiilor din Sagna. Au participat peste 250 de copii, ca pregătire pentru începerea noului an școlar. Ca urmare acestei activități mulți dintre copii și-au exprimat dorința să fie ministranți. Astfel, duminică, 29 octombrie, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, un grup de 48 de copii au intrat în rândul ministranților.

După ce s-au pregătit zile în șir, împreună cu părintele vicar, și examinați de părintele paroh; după ce s-a înștiințat Oficiul Diecezan privind pastorația ministranților, s-a pregătit această frumoasă sărbătoare și de neuitat pentru candidații la slujirea de ministranți.

La sfânta Liturghie de la ora 11.00, părinții, nașii rudele. prietenii și un mare număr de credincioși i-au însoțit pe cei 48 de copii, îmbrăcați în haine de ministranți, în procesiune de la casa parohială spre biserică. Emoțiile și-au făcut simțită prezența pe fețele multor credincioși.

Așezați în fața treptelor de la altar, în prezența pr. Andrei Cociangă, responsabilul diecezan privind pastorația ministranților, a pr. Iacob Stolnicu, parohul comunității, și a părintelui Daniel Budău, vicar, copiii așteptau momentul frumos al copilăriei lor: să fie ministranți.

Toți ministranții (băieți și fetițe) și-au exprimat dorința ca în viitor să devină fie preoți, fie, respectiv, surori.

După proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, pr. Andrei a vorbit copiilor despre importanța slujirii ministrantului la altar alături de Isus și de preot. Și cât de important este să-l ai ca bun prieten pe Isus.

Înainte de Mărturisirea de credință, părintele a strigat pe fiecare candidat pe nume. Apoi a continuat: "Dragi copii, voi ați ales cu toată dăruirea voastră să fiți mai aproape de Cristos slujind și ajutând preotul la sfintele Liturghii; voi doriți ca prin exemplul vostru să fiți modele vii pentru ceilalți copii. Voi v-ați pregătit cu bucurie zile în șir pentru misiunea de slujire la sfântul altar; prin acest angajament voi doriți din toată inima ca această pregătire să continue în inimile voastre, ca într-o zi Isus să vă aleagă și pe voi să fiți ucenici ai săi. Alături de voi astăzi sunt cei dragi, părinții, nașii, frații, surorile și prietenii voștri. Este o zi mare pentru voi. Vreți să vă îndepliniți cu responsabilitate datoriile de ministranți, așa cum a făcut și patronul vostru Dominic Savio, și să-l apărați pe Isus, așa cum a făcut sfântul Tarciziu?"

Copiii au răspuns în cor: "Vreau".

În urma angajamentului dat, părintele Andrei a binecuvântat hainele ministranților, îndemnându-i să le poarte cu demnitate.

În cuvântul de felicitare pe care părintele paroh l-a adresat copiilor, ca mulțumire față darul vieții oferit oamenilor de către Dumnezeu, a fost prezentat și cuvântul de prețuire a PS Petru Gherghel: "Cât de frumos ar fi ca peste 15 ani să avem din nou, aici în fața altarului, 25 de preoți și 25 de surori, afară de cei care sunt deja!".

Pr. Daniel Budău


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat