Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Atena: Întâlnire a responsabililor Caritas cu migrația

La Atena (Grecia), în perioada 11-14 octombrie 2006, a avut loc Cea de-a VI-a întâlnire anuală a responsabililor cu probleme de migrație din cadrul Caritas. Evenimentul care a purtat titlul "Migration Study Visit" (MSV) și-a propus să încurajeze schimbul de experiență în domeniul migrației și colaborarea dintre organizațiile membre din diferite țări ale Europei. Gazda de anul trecut a manifestării a fost România.

La ediția a VI-a au participat reprezentanți din Marea Britanie, Suedia, Belgia, Italia, Polonia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Republica Moldova, Liban, Luxemburg, Armenia și România, care a fost reprezentată de Iudita Iacob, coordonator al proiectului "Porți de Emigrare Caritas" al Centrului Diecezan Caritas Iași. De asemenea, au fost invitați reprezentanți ai mai multor organizații, dintre care amintim Caritas Grecia, Institute of Migration Policy, Hellenic Aid, Ombudsman Office, Greek Council for Refugees, Klimaka, Mosaic, UNHCR și OIM. Participanții au vizitat trei centre pentru refugiați, unde au aflat cum lucrează și cu ce probleme se confruntă organizațiile elene.

Una din vizite a fost la Klimaka, o organizație nonguvernamentală care combate excluziunea socială. Organizația are sediul central la Atena și câteva sedii mobile care acoperă numeroasele insule ale Greciei. Prin intermediul teleconferințelor, specialiștii realizează ședințele de consiliere chiar și când pacientul și psihologul sunt în locații diferite.

A mai fost vizitat și centrul pentru persoanele care solicită statutul de refugiat de la Lavrion, în apropierea Atenei, unde statul elen este obligat să asigure condiții viață pentru două mari grupări cu probleme - afganii și kurzii.

Până nu demult, Grecia se confrunta cu fenomenul de emigrare a cetățenilor săi către alte țări. Astăzi, fenomenul se manifestă în sens invers. Majoritatea imigranților din Grecia sunt de naționalitate albaneză (438.000), urmați fiind de bulgari (35.000), georgieni și români (câte 20.000), ruși (17.500), ciprioți (17.000), polonezi (13.000), pakistanezi, ucraineni și indieni (câte 10.000). Episcopul catolic al Atenei, Mons. Nicholas Foscolos, a spus că este necesară prezența unui preot român care să se ocupe de membrii comunității românești.

Pe parcursul discuțiilor, s-a precizat ca procedurile de obținere a statutului de refugiat în Grecia sunt extrem de complicate și pot dura până la 10 ani, astfel încât multe persoane așteaptă mai mulți ani fără să aibă dreptul legal să muncească. În plus, există riscul ca, după acești ani, să li se refuze statutul de refugiat și să fie obligate sa părăsească țara în termen de 30 de zile.

La încheierea manifestării, s-au stabilit mai multe posibilități de colaborare între participanți și s-a propus ca următoarea întâlnire să se desfășoare în Bulgaria.

Ninel Berneaga


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat