Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sfințirea unei biserici noi

"Pentru orice lucru este un timp potrivit și o vreme pentru orice mișcare de sub cer...; este o vreme să sădești și o vreme să culegi ce ai sădit..." (Eccl 3,1-3).

Parafrazându-l pe înțeleptul Qohelet, putem spune și noi: "Este o vreme să zidești și una să mulțumești...". Și iată că am ajuns și noi la un asemenea moment vizavi de construirea bisericii "Fericitul Ieremia Valahul", situată în Roman, str. Siretului, nr. 2, lângă unitățile militare din vecinătatea str. Anton Pann.

Momentul de mulțumire este prilejuit de slujba de sfințire a bisericii și de consacrare a altarului ei, care va avea loc duminică, 29 octombrie, începând cu ora 12.30. A fost aleasă această zi deoarece în ziua de 30 octombrie 1983, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, de vie și fericită amintire, în cadrul unei ceremonii solemne care a avut loc în Piața "Sfântul Petru" din Roma, l-a ridicat pe călugărul Ieremia la cinstea altarelor declarându-l fericit. Mai mult, anul acesta s-au împlinit 450 de ani de la nașterea patronului acestei biserici.

La acest eveniment deosebit din viața comunității catolice din orașul Roman și-au anunțat prezența mai mulți episcopi, în frunte cu Preasfințitul Petru Gherghel - episcop de Iași, zeci de preoți, călugări și călugărițe, senatori, parlamentari, autoritățile locale, artiști, specialiști în construcții, oameni de afaceri etc. Sunt așteptați peste 3.000 de credincioși din Roman și localitățile învecinate. Într-un mod special, vor participa proiectanții edificiului, echipele tehnice care au supravegheat lucrarea, grupurile de muncitori care au realizat edificiul și, nu în ultimul rând, persoanele care au sponsorizat o parte a acestor lucrări. Cu ajutorul primit din partea lor și printr-un efort susținut al comunității, biserica a reușit să fie terminată într-un timp foarte scurt. Este o biserică clasică: are 32 m lungime, 15,5 m lățime, 14,5 m înălțimea interioară și 39,5 m înălțimea turnului cu tot cu crucea din inox.

Comunitatea însumează 451 de familii, multe dintre ele trăind în condiții simple sau chiar având datorii foarte mari la asociațiile de locatari. Dacă în prezent persoanele din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" se bucură de măreția clădirii, de provocatorul chip al lui Cristos răstignit, postat pe fațada bisericii, care te întâmpină încă din stradă, de atât de realul și pătrunzătorul corp al celui care este iubire crucificată ce tronează peste întreaga biserică, de mozaicurile fericitului Ieremia și ale Preasfintei Fecioare Maria, de vitraliile care îți iau privirea prin claritatea, luminozitatea și coloritul imaginilor care reprezintă scene din viața Mântuitorului, de mărimea și echilibrul statuetelor, de spațiul și căldura din timpul iernii..., ele și-au adus micul lor dar pentru edificarea acestui lăcaș de cult cu multă bucurie și au susținut-o cu un efort deosebit prin munca lor voluntară.

Fiind un moment atât de important din viața unei comunități și a unei biserici, cu bucurie și recunoștință față de Dumnezeu și binefăcătorii noștri, din țară și străinătate, Vă invit în numele întregii comunități din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" Roman să luați parte la sărbătoarea sfințirii bisericii și consacrării altarului ei.

Vă așteptăm!

Pr. paroh Alois Moraru


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat