Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Asociația Medicilor Catolici în sărbătoare

În sărbătoarea Sfântului Luca, patronul medicilor, la ora 11.00, sâmbătă, 21 octombrie 2006, s-a celebrat o sfântă Liturghie la care au participat medicii din AMC (Asociația Medicilor Catolici). Liturghia a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Au mai fost prezenți pr. Claudiu Dumea, asistent spiritual al acestei asociații și pr. Iosif Dorcu, decan de Iași.

Asociația Medicilor Catolici a fost înființată prin inițiativa pr. Emil Puni, SJ, în anul 1991, prin hotărârea Conferinței Episcopale din România, prezidată de Eminența sa Alexandru Cardinal Todea. În prezent cuprinde 17 filiale județene și locale, structurate în trei regiuni istorico-geografice: Muntenia-Oltenia-Dobrogea, Moldova-Bucovina, Ardeal-Maramureș-Crișana.

La începutul sfintei Liturghii, PS Aurel Percă a adresat un salut personal celor prezenți. Totodată a fost transmis și salutul PS Petru Gherghel, "care vă însoțește cu toată bucuria și vă acordă binecuvântarea pentru tot ceea ce faceți, aici în Iași și în dieceză pentru binele oamenilor".

La predică, pr. Claudiu Dumea a vorbit despre misiunea acordată de Isus ucenicilor. Astfel, aceștia sunt trimiși pentru a învăța și a vindeca. În realitate este vorba de o singură misiune: aceea de a vindeca, de a vindeca omul în totalitatea sa, suflet și trup. Ca și în cazul preotului, misiunea medicului, a lucrătorului sanitar, este o misiune divină. El este un trimis al lui Dumnezeu.

Referindu-se la gestul de iubire al samariteanului, părintele predicator a făcut o invitație la imitarea acestor tipuri de acțiuni, printr-o implicare totală, caracterizată de compasiune. Compătimirea, spre deosebire de milă - un sentiment care se naște în inima omului, rămâne în ea și se stinge -, este a pătimi împreună cu celălalt, a te îndrepta spre celălalt, a te sacrifica.

În concluzie, pr. Claudiu a subliniat specificul misiunii lucrătorului sanitar. Acesta trebuie să considere că are de îndeplinit o misiune specială, primită de la Dumnezeu, că vindecarea bolnavilor este o lucrare divină din care să se vadă chipul și asemănarea lui Dumnezeu, bolnavii, frații săi, fiind copii și ei ai aceluiași Tată ceresc.

La finalul sfintei Liturghii, PS Aurel a adus un cuvânt "de mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne oferă în permanență, laudă și mulțumire pentru că avem la dispoziție cuvântul său". Același cuvânt de mulțumire fost adresat și celor prezenți: "Țin să aduc un cuvânt de mulțumire și de prețuire pentru munca pe care o desfășurați în dieceza noastră, aici la Iași pentru inițiativele pe care le aveți, pentru tot ceea ce întreprindeți spre binele oamenilor. Un gând de mulțumire și părintelui Claudiu, care vă însoțește mereu, care vă adună ca împreună să vestiți evanghelia cu fapta, să fiți samariteni milostivi pentru zilele noastre".

Iulian Roca


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat