Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Întâlnire cu românii catolici

PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, a făcut, în ziua de 22 octombrie 2006, o vizită la românii catolici proveniți din dieceză care în prezent lucrează la Roma și în împrejurimi.

Alegând ca moment al întâlnirii tocmai Ziua Mondială a Misiunilor (22 octombrie), Preasfințitul Petru Gherghel a dorit să vizite împreună cu parohul românilor catolici de la Roma, pr. Isidor Iacovici, și să celebreze sfânta Liturghie în cele trei comunități mai mari din zona Romei.

Luna octombrie și în special Ziua Mondială a Misiunilor reprezintă un timp deosebit de har în care Biserica este chemată, mai mult ca de obicei, să mediteze despre natura sa și misiunea pe care a primit-o de la Cristos, întemeietorul ei, precum și despre orizonturile și provocările pe care le presupune astăzi evanghelizarea. În același timp, prin rugăciune, prin mărturia proprie a credincioșilor și prin alte opere de solidaritate și caritate, ea îi încredințează lui Dumnezeu pe toți misionarii și cere, pentru toți membrii ei, harul de a fi adevărați misionari. Este deci un timp de rugăciune, de reflecție, de formare și de implicare concretă în domeniul misionar, printr-un stil de viață în care mintea și inima sunt deschise spre ceilalți, spre lumea întreagă.

La 1 octombrie, la rugăciunea "Angelus", papa Benedict XVI, voind să introducă Biserica în atmosfera specifică acestei luni misionare, afirma: "Biserica este prin natura sa misionară. «La fel cum Tatăl m-a trimis pe mine, la fel vă trimit și eu pe voi» (In 20,21), le-a spus Isus Cel Înviat apostolilor adunați în cenacol. Misiunea Bisericii este prelungirea misiunii lui Cristos, adică aceea de a duce tuturor iubirea lui Dumnezeu, vestind-o prin cuvinte și prin mărturia concretă a iubirii".

Conștient de faptul că Biserica, astăzi poate mai mult ca oricând, nu se poate mulțumi cu o atitudine de "așteptare", ci trebuie să iasă în întâmpinarea tuturor, să intre în contact cu oamenii în viața lor concretă, cu toate problemele, preocupările, dar și satisfacțiile și bucuriile lor, episcopul de Iași, în calitate de păstor, a dorit să viziteze o parte a "turmei" sale care acum trăiește la Roma și în împrejurimi. Alegând ca moment al întâlnirii tocmai Ziua Mondială a Misiunilor, Preasfințitul a vizitat împreună cu parohul românilor catolici de la Roma, pr. Isidor Iacovici, și a celebrat sfânta Liturghie în cele trei comunități mai mari din zona Romei: la ora 9.00 în comunitatea de la Ladispoli (la aproximativ 40 de km vest de Roma), la ora 12.30 în comunitatea de la Grotte Celoni (un cartier din zona de est a Romei), iar la 15.30 în comunitatea din centrul Romei, biserica "Santa Maria in Campitelli".

Într-o atmosferă de sărbătoare, încărcată și de emoții și nostalgie din partea celor mai mulți, episcopul a încercat să-i conștientizeze pe cei prezenți de responsabilitatea pe care o au în calitate de creștini care acum trăiesc și într-o situație specială la Roma.

La predică, după o scurtă explicare a textelor liturgice, episcopul a făcut referință la mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Misiunilor cu tema "Caritatea, sufletul misiuni", subliniind că "inima trăirii și vestirii evangheliei" se află în iubirea pe care Dumnezeu o are față de orice persoană. "Iubirea, a subliniat păstorul diecezei, nu este o invenție omenească, ci un atribut divin, cel mai mare, care le cuprinde pe toate celelalte". Dacă misiunea nu este orientată și alimentată de dragoste, dacă nu izvorăște dintr-un profund act de iubire divină, riscă să se reducă la o simplă activitate filantropică și socială. Deci la baza oricărei activități misionare trebuie să fie caritatea și dorința de a-l face cunoscut pe Dumnezeu care este iubire și al cărui semn impresionant este tocmai crucea. Numai pornind de la simbolul și realitatea crucii creștinul poate înțelege ce este cu adevărat iubirea.

După ce a scos în evidență iubirea, curajul, sacrificiul și dorința de slujire a celor care, lăsând toate, merg să ducă evanghelia și la aceia care nu au avut până acum posibilitatea să-l cunoască pe Cristos, Preasfințitul a insistat asupra chemării și responsabilității fiecărui credincios de a fi misionar în viața de fiecare zi prin cuvinte și fapte concrete, prin mărturia vieții, prin exemplu și dăruire. A fi misionari înseamnă a-l urma pe Cristos care "nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească", care "deși era bogat, s-a făcut sărac, pentru ca prin sărăcia lui să ne îmbogățim", care "batjocorit fiind, nu răspundea cu batjocură și, suferind nu amenința cu răzbunarea..." Desigur, acest stil de viață nu este ușor, dar lumea în mijlocul căreia trăim are nevoie să vadă în noi martori ai acestei iubiri inefabile a lui Dumnezeu.

Preasfințitul a mărturisit că a avut ocazia să trăiască de multe ori clipe de bucurie când a auzit atâtea lucruri frumoase despre românii catolici de la Roma și din alte locuri, dar că, din păcate, uneori a simțit și amărăciune și suferință când a aflat că unii creștini, prin atitudinea lor, dau o contramărturie.

Cuvântul episcopului s-a încheiat printr-un mesaj de încurajare și susținere față de toți, mai ales față de cei care se confruntă cu situații problematice deosebite, reafirmând încă o dată convingerea că Dumnezeu cu iubirea sa și Biserica este alături de ei.

După sfintele Liturghii, Preasfințitul s-a întreținut îndelung cu toți cei care au dorit să-l abordeze. Din mărturia unor credincioși reiese că aceste momente de întâlnire cu păstorul diecezei sunt deosebit de importante pentru că reprezintă un fel de "aer proaspăt" care vine să "oxigeneze speranța" care uneori riscă să se sufoce în vâltoarea vieții pe care trebuie să o ducă departe de casă.

Pr. Benone Lucaci


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat