Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roza Venerini în rândul sfinților

Roza Venerini, fondatoarea Congregației "Maestre Pie Venerini" a fost canonizată duminică, 15 octombrie 2006. Congregația este prezentă și în Dieceza de Iași: la Pildești și la Bacău. O delegație din Dieceza de Iași a participat la canonizare. Printre participanți s-a aflat și PS Petru Gherghel.

Roza Venerini, duminică, 15 octombrie, la ora 10.00, în Piața "Sfântul Petru", a fost proclamată sfântă, fiind canonizată împreună cu alți trei fericiți, de către papa Benedict al XVI-lea. Roza a întemeiat prima școală publică feminină în Italia în 1685; a întemeiat Congregația "Maestre Pie Venerini", printre primele călugărițe stabilite în România după 1990. A trăit între secolele XVII și XVIII, dorind să își consume energiile pentru educația și promovarea femeii. Ei i se datorează primele școli care ofereau fetițelor o formare completă. Apostolatul său a prins viață după reflecții îndelungate și un drum de credință care s-a dezvoltat pe făgașul spiritualității sfântului Ignațiu de Loyola.

Superioara generală a Maestrelor Pie Venerini, sora Marcella Lorenzetti, a prezentat într-un interviu pentru Radio Vatican unele trăsături ale personalității noii sfinte.

- Din tinerețe Roza a căutat îndelung calea de parcurs pentru a-l sluji pe Dumnezeu și aproapele. În 1684, a început să invite femei și fetițe în casa sa pentru recitarea Rozariului. Cu acea ocazie, și-a dat seama de sărăcia lor culturală și spirituală. A înțeles că femeia timpului ei, sclavă a ignoranței și condiționărilor sociale, avea nevoie să fie iubită și educată pentru a realiza planul minunat pe care Dumnezeu îl are cu fiecare creatură. Roza Venerini și-a dat toată silința pentru promovarea umană, creștină și socială a femeii.

• Cum a procedat Roza Venerini?

- A început misiunea sa la Viterbo, unde a deschis o școală la 30 august 1685: prima școală publică feminină în Italia. Au ajutat-o două prietene, Porzia Bacci și Gerolama Coluzzelli, și împreună cu ele a dat viață primei comunități de viață apostolică. Faima refacerii morale și a beneficiilor pe care școlile le aduceau orașului s-a răspândit repede, astfel încât cardinalul Marco Aurelio Barbarigo, în 1692, a chemat-o pe Roza Venerini să deschidă școli și la Montefiascone. Mai apoi, Roza Venerini a ajuns la Roma și în alte orașe din statul pontifical. În școlile sale se învăța a scrie și a citi, se învățau mai ales doctrina creștină și principiile morale sănătoase; se învățau meserii și arte ce puteau face ca femeia să devină autonomă în casă și în societate.

• Un fapt important din viața sa?

- Este cunoscut episodul vizitei la o școală a sa a papei Clement al XI-lea, care a felicitat-o pentru marea muncă apostolică și a elogiat metoda educativă și întreaga operă a Rozei Venerini. Este însă mai puțin cunoscut un episod care ne poate da ideea forței sale morale și a sfințeniei fondatoare. În 1694, Roza Venerini a fost rechemată de la Montefiascone la Viterbo, deoarece în timpul celor doi ani de absență se creaseră diviziuni în sânul primei școli. Maestrele sale hotărâseră să abandoneze opera, voită de fondatoare, pentru a deschide alta după concepția și punctul lor de vedere. Când Roza s-a întors la Viterbo, a găsit o singură maestră care îi rămăsese credincioasă. A îmbrățișat-o plângând în inima sa, dar cu privirea îndreptată spre crucifix. Le-a iertat pe tovarășele sale care o părăsiseră și a căutat chiar să le susțină opera în momente de dificultate, prevăzând cele necesare pentru întreținere când aveau probleme economice. Roza Venerini nu a căutat niciodată propria afirmare, se preocupa doar să dea slavă lui Dumnezeu și să rămână pironită în voința sa divină, cum obișnuia să repete.

• Ce moștenire ne-a lăsat Roza Venerini?

- Astăzi se vorbește mult de cultură, de formare integrală a persoanei, de promovare a femeii. Roza Venerini are un mesaj important de proclamat societății noastre care face uz și abuz de aceste cuvinte: o cultură care înțelege să se lipsească de Dumnezeu nu este adevărată cultură. De la ea învățăm că adevărata educație este aceea care eliberează inima de orice condiționare pentru a face vizibil planul lui Dumnezeu.


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat