Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Printre voluntarii de la Lourdes

Aflată într-un grup de 26 de români, angajați sau voluntari din cadrul Centrului Diecezan Caritas, plecați din Iași, Bacău și Suceava pentru a activa la Lourdes în perioada 24 august - 16 septembrie 2006, la mai multe săptămâni de la întoarcerea în România, Antoanina Condac a scris câteva impresii despre experiența ei trăită în Cité St. Pierre, la 15 minute de mers pe jos departe de grota din Lourdes.

Cité St. Pierre este un orășel camping format din șase vile în care sunt primiți pelerinii săraci care nu își permit să stea la un hotel în Lourdes unde și-a făcut apariția Fecioara Maria. Este gazda primitoare pentru 470 pelerini simultan, cazați în 237 camere. În total, în fiecare an sunt circa 20.000 de pelerini.

Toți cei care vin la Cité văd și trăiesc acest lucru. Imediat ce ajung sunt întâmpinați de aceste cuvinte: Paix, Silence, Paix. Iar, la plecare, privirea lor nu mai este aceeași și mulți dintre aceștia devin fideli misiunii Cité-ului.

Văd acest loc de găzduire și ospitalitate, realizat la dorința sfintei Bernadeta, dar prin voința unui singur om, Mons. Rodhain, fondatorul Secours Catholique sau Caritas Franța.

Încă de la fondarea sa, acest loc este și va rămâne mereu imaginea și inima vie a Caritasului din Franța. Cité-ul este și imaginea carității multor persoane. Prima sa misiune, încredințată de către Biserică, este de a primi în fiecare an mai mult de 20.000 pelerini, victime ale vieții, care vin la Lourdes pentru a face pelerinajul speranței. Acest loc de primire, de ascultare, de pace și rugăciune, de comuniune și caritate continuă să existe datorită miracolului carității reînnoit mereu.

Acest lucru am dorit să-l facem și noi, un grup de 26 voluntari și angajați ai Centrului Diecezan Caritas Iași, atunci când am decis să dedicăm și anul acesta două săptămâni din timpul nostru liber acelor pelerini care vin la Lourdes în căutarea unui răspuns sau în căutarea speranței.

Hotărâți să punem energia și tinerețea noastră în serviciul pelerinilor, "Bernadetelor de astăzi", am plecat spre Lourdes pentru două săptămâni de voluntariat la Cité St. Pierre, în perioada 24 august - 16 septembrie 2006.

În diferitele servicii în care am lucrat, fiecare a încercat să-și facă datoria cât mai bine și, cu toate că limba a fost uneori un obstacol, caritatea este aceeași și zâmbetul cu care pelerinii sunt mereu întâmpinați spune mai mult decât orice vorbă.

Cineva spunea că "mâinile care lucrează se unesc cu buzele care se roagă". Deși programul unui voluntar este destul de încărcat, am avut timp și să facem pelerinajul nostru, să mergem la procesiunea din fiecare seară, să recităm sfântul Rozariu în limba română alături de celelalte națiuni, să ne ocupăm și de sufletul nostru pentru ca voluntariatul nostru să fie din toată inima și cu sufletul deschis.

După două săptămâni încărcate de emoții și trăiri sufletești, și la rândul nostru plini de speranță și hotărâți să continuăm această tradiție de voluntariat începută acum șase ani, de primul grup de voluntari români de la Centrul Diecezan Caritas Iași, ne-am întors acasă întăriți în credința noastră și bucuroși că am avut ocazia de a ajuta și de a promova caritatea.

Am demonstrat că, așa cum spunea și Mons. Jean Rodhain, "Caritatea nu are ore" și poate fi practicată de oricine, la orice vârstă și indiferent de religie.

Suntem bucuroși că am fost împreună, voluntari catolici și ortodocși, că am mers împreună la Grotă și sub privirea blândă a Mariei ne-am simțit cu toții copiii ei.

Antoanina Condac,
voluntar la Centrul Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat