Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Zi vocațională franciscană

Fidele temei anului în curs "Sfânta Scriptură", responsabilele cu pastorala vocațională din cadrul Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, au organizat sâmbătă, 14 octombrie la Valea Mare, o zi vocațională, având ca tematică versetul din Mt 25,37: "Doamne, când te-am văzut flămând și ți-am dat să mănânci...?"

Au fost prezente surori din mai multe comunități aparținând congregației, precum și opt tinere dornice să-l descopere pe Cristos, sărac, curat și ascultător, după exemplul sfântului Francisc din Assisi.

Totul a început cum era și firesc cu rugăciunea Laudelor, după care a continuat cu prezentarea temei, cu sfânta Liturghie, iar după-amiază a avut loc un moment deosebit de semnificativ în care participantele au încercat să concretizeze cele prezentate în cadrul temei prin intermediul a două așa-zise scenete.

Ziua s-a încheiat cu recitarea Rozariului misionar și cu celebrarea Vesperelor.

Coordonatorul principal al zilei, pe lângă Surorile Franciscane Misionare de Assisi, a fost pr. Felician Tiba.

În prezentarea temei, părintele a vorbit pe rând despre foamea fizică care domnește astăzi, din cauza multor nedreptăți, în rândul multor popoare. S-a vorbit apoi de foamea spirituală, căreia îi urmează aproape inevitabil foamea morală. "Când omului îi este foame de Dumnezeu și nu face nimic să și-o potolească, pierde sensul păcatului și implicit moralitatea vieții."

În cadrul programului de după-amiază, tinerele prezente au înscenat două realități: pe de-o parte omul căruia creația lui Dumnezeu, deși i se prezintă ca venindu-i în ajutor, pentru că nu este deschis spre Dumnezeu, o disprețuiește, nerespectând-o și în acest caz se închide binelui pe care prin natura lui ar trebui să-l facă. Astfel îl jignește pe Dumnezeu Creatorul.

Pe de altă parte, Dumnezeu continuă să-i cheme pe oameni la iubirea deplină între ei și cu el, realitate concretizată mai ales prin chemarea la viața consacrată. S-a evidențiat acest aspect printr-o plantă, o floare.

O tânără a descoperit floarea, o alta a adus un vas, o alta a adus pământ, o alta a plantat-o, o alta a udat-o și i-a pus îngrășământ, iar o alta i-a pus un arac pentru a crește drept. După ce fiecare a făcut partea ei, toate au așteptat în tăcere ca Dumnezeu s-o facă să crească. Vocația este asemenea florii. Cineva o descoperă, o ajută fie material, fie spiritual, iar Dumnezeu o face să crească din interior. În cele din urmă, o floare poate fi oferită în toată splendoarea ei, îndeplinindu-și astfel scopul pentru care a fost creată. Persoana chemată de Dumnezeu are menirea de a se oferi total planului său de iubire.

Am învățat că nu trebuie să fim egoiști, că iubirea pe care ne-a oferit-o Dumnezeu trebuie s-o împărțim și altora, că asemenea sfântului Francisc trebuie să privim totul din perspectiva lui Dumnezeu. Astfel întâlnirea cu "Judecătorul" de la sfârșitul vieții și răspunsul la întrebările pe care ni le va pune vor fi o încununare a bucuriei experimentate aici pe pământ și nu un răspuns obraznic: "Doamne, când te-am văzut flămând și nu ți-am dat să mănânci...? Dacă chiar știam că ești tu..."

Mihaela Păduraru


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat