Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia de inaugurare a anului universitar

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost celebrată, în ziua de duminică, 15 octombrie 2006, la ora 16.00, o sfântă Liturghie prin care s-a marcat deschiderea noului an universitar 2006-2007. La această celebrare, prezidată de pr. Cristinel Farcaș, au fost prezenți în jurul altarului preoți profesori ai Facultății de Teologie Romano-Catolică, studenți de la aceeași facultate și de la alte facultăți ieșene, și alți credincioși de toate vârstele.

Alături de tineri au participat la sfânta Liturghie pr. Lucian Farcaș, capelanul studenților, pr. Iosif Iacob, spiritualul studenților, pr. Felix Roca, responsabilul cu tinerii în dieceză, pr. Iosif Antile, pr. Iosif Enășoae și pr. Marius Taloș, SJ.

La predică, pr. Marius Taloș, făcând o reflecție asupra textului evanghelic din duminica a XXVIII-a de peste an, a adresat un îndemn spre căutarea adevăratei înțelepciuni: "Pentru voi care începeți astăzi un an nou universitar, un an în care căutați învățătura, evanghelia de astăzi vă cheamă să căutați înțelepciunea rugului aprins, înțelepciunea pe care nu o consumă nici una dintre grijile, preocupările, încercările și ispitele acestei lumi. Această înțelepciune nepieritoare este chezășia vieții adevărate către care cu toții tânjim".

Vorbind despre chemarea fiecărui creștin, a afirmat faptul că suntem chemați să-l urmăm pe Cristos care se sărăcește pentru ca noi să fim îmbogățiți. Iar acest punct a considerat a fi momentul în care trebuie "să ne dăm seama de un adevăr pe care ne este frică și poate chiar rușine să-l mărturisim în viețile noastre, și anume că noi, creștinii, suntem cei mai bogați oameni din lume. Nu mă refer la o statistică socială, economică, ci mă refer la un adevăr de credință. Noi, creștinii, mărturisim că Dumnezeu ne-a dăruit totul în persoana Fiului său. Credem într-un Dumnezeu fără rest. De aceea, dacă Dumnezeu nu ne putea dărui nimic mai mult în afara Fiului său, noi suntem cei mai bogați oameni din lume".

În final, părintele predicator a redat felul în care înțelegea sfânta Tereza din Avila primirea unui dar și parcursul care urmează primirii acestui dar. Ea spunea că "atunci când noi primim un dar de la Dumnezeu, noi primim un dar întreit". Primul este darul în sine. În momentul în care primim acest prim dar, al lucrului în sine, primim și cel de-al doilea dar, harul de a ne bucura de ceea ce am primit. Fără cel de-al treilea dar, primele două riscă să moară neîmplinite în noi. Este darul de a transmite mai departe bucuria primită. "În momentul în care încercăm să privim viața noastră ca o pradă - așa cum spunea Marin Preda -, s-a terminat cu viața noastră. De aceea suntem chemați să dăruim mai departe ceea ce am primit și ceea ce constituie bucuria noastră".

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Lucian Farcaș, făcând referință la apropiata integrare europeană începând cu 1 ianuarie 2007 și la posibilele schimbări ce vor surveni, a făcut o invitație la conștientizarea prezenței noastre în Biserică, a locului în Biserică și, prin Biserică, în societate, invitația de a continua drumul spre progres, precum și un îndemn adresat tuturor de a privi "lucrurile și la rece, cu mintea limpede, cu inima echilibrată". De asemenea, a subliniat necesitatea ca fiecare persoană să constituie un capital real care știe să administreze bunurile, un capital de cunoștințe în artă, în cultură, dar și în tehnică, un capital uman, care se traduce prin bogăția dăruită de Dumnezeu, asimilată până la capacitatea de a o oferi și altora.

O ultimă intervenție a aparținut studentei Iulia Benchea, purtătoarea de cuvânt a studenților: "Sfințiile voastre, dragi colegi, iată că prin noul an universitar Dumnezeu ne unește pe toți iar, astfel, acum, ca și în alți ani. Este un prilej bun să-i mulțumim pentru acest lucru, pentru iubirea ce ne-o oferă zi de zi și pentru grija nesfârșită pe care o are față de fiecare în parte. Mulțumim preoților pentru dăruirea cu care slujesc Biserica și pe noi toți. Mulțumim de asemenea tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei sărbători. Și dacă Dumnezeu ne-a dat ocazia de a ne întâlni din nou, un pic mai mari și poate cu mai multe probleme, să-l rugăm să trimită Duhul său asupra noastră, să ne umple cu lumină și putere ca să putem trece cu seninătate peste necazurile și obstacolele ce le vom întâmpina pe parcursul acestui an. O dată cu aceste rugăminți, vă salutăm pe toți cei prezenți aici, dar în special pe studenții din anul I. Vă urăm celor din primul an de facultate «Bun venit în Iași!», bun venit în casa lui Dumnezeu, bun venit între noi. Și, ca la început de an universitar, vă dorim numai bine, să aveți încredere în forțele proprii, dar mai ales să aveți încredere în Dumnezeu. Mult succes tuturor și la note cât mai mari în sesiune!"

Iulian Roca


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat