Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Delegație din Dieceza de Münster în vizită la Caritas

O delegație de 13 persoane din Caritasul diecezan Münster, în frunte cu episcopul auxiliar dr. Joseph Voss și cu președintele asociației pr. dr. Dieter Gerlings și un jurnalist al ziarului Westfälische Nachrichten, a răspuns invitației adresate de Centrul Diecezan Caritas Iași, prin directorul general pr. Egidiu Condac și directorul executiv pr. Mihai Budău de a face cunoștință cu activitatea caritativă din Dieceza de Iași. Invitația a avut un singur scop major - extinderea colaborării deja existente între cele două zone geografice. Vizita la Iași a delegației din Münster s-a desfășurat în perioada 30 septembrie - 6 octombrie 2006.

Pentru clerul și credincioșii Diecezei de Iași este deja bine cunoscut parteneriatul de peste 15 ani dintre cele două dieceze: Münster și Iași. Grupuri de seminariști participă, încă din 1990, în vacanța de vară, la un schimb de experiență în familiile Kolping din Dieceza de Münster. Preoți ai Diecezei de Iași pot fi întâlniți în diferite parohii din dieceza nord-vestfalică, pentru o practică pastorală de doi, trei, cinci sau mai mulți ani, dar sunt și preoți care experimentează viața de credință în această dieceză pentru o perioadă de concediu, înlocuind pe unii preoți autohtoni. De cealaltă parte, Dieceza de Münster este bine cunoscută la noi prin generozitatea credincioșilor de acolo care au contribuit la ridicarea multor lăcașe de cult din dieceza noastră, culminând cu ridicarea catedralei romano-catolice din Iași, la a cărei consacrare - la 1 noiembrie 2005 - a fost prezent însuși păstorul diecezei Münster, Excelența sa episcopul Reinhard Lettmann.

Și pe plan social există legături mai vechi. Asociația KFD (Asociația femeilor catolice) din Germania, Dieceza de Münster susține constant, din 1993, Centrul de plasament din cadrul Caritas Iași. Mai recent, organizația Alexianer Münster susține programul Caritasului diecezan de Iași pentru persoanele cu dizabilități, existând schimburi de experiență bilaterale în fiecare an.

În acest context de colaborare și prietenie, în perioada 30 septembrie - 6 octombrie 2006, o delegație de 13 persoane din Caritasul diecezan Münster, în frunte cu episcopul auxiliar dr. Joseph Voss și cu președintele asociației pr. dr. Dieter Gerlings și un jurnalist al ziarului Westfälische Nachrichten, a răspuns invitației adresate de Centrul Diecezan Caritas Iași, prin directorul general pr. Egidiu Condac și directorul executiv pr. Mihai Budău de a face cunoștință cu activitatea caritativă din Dieceza de Iași. Invitația a avut un singur scop major - extinderea colaborării deja existente între cele două zone geografice.

Duminică, 1 octombrie, după ce au participat cu toții la deschiderea solemnă a anului universitar 2006-2007 la Institutul teologic romano-catolic din Iași, celebrare prezidată de ep. Petru Gherghel, grupul de la Münster a avut posibilitatea să se întrețină cu episcopul Diecezei de Iași, care le-a prezentat pe scurt realitățile pastorale și sociale din dieceză. În după-amiaza aceleiași zile delegația a vizitat obiectivele cele mai importante ale orașului Iași printre care Catedrala Romano-Catolică și Mitropolia Bisericii Ortodoxe.

Luni, 2 octombrie, delegația a ajuns la Caritas Bacău. Aici au fost întâmpinați de directorul filialei Caritas Bacău, pr. Ludovic Butnărașu, împreună cu angajații și voluntarii sediului. Vizitatorii au rămas plăcut surprinși de implicarea puținelor persoane în atât de multe proiecte ca: Masă la domiciliu, Cămin pentru bătrâni, Situații de urgență, Ajutor familii sărace, Centru de Îngrijire la domiciliu, Birou pentru persoane cu handicap. Însă punctul culminant l-a constituit vizita la domiciliul unor beneficiari ai Caritasului unde au putut experimenta direct condițiile dificile ale unei familii cu cinci copii, din care unul bolnav, care trăiește din ajutorul social de 90 euro și din alocația de 8 euro pentru fiecare copil.

Filiala Caritas Roman a așteptat oaspeții de la Münster marți, 3 octombrie. Aici, directorul filialei, pr. Cristian Gălățanu a arătat specificul social-medical care caracterizează activitatea caritativă din această zonă. De la îngrijirea la domiciliu la oraș, dar și în câteva sate învecinate, la susținerea unor cazuri sociale sau medicale dificile cu alimente, medicamente sau îmbrăcăminte, proiectele de la Roman au arătat cât de benefică e activitatea grupului Caritas, mai ales pentru acele persoane care par a fi uitate de cei din jur. Acest lucru a fost semnalat chiar de o familie în vârstă care a fost vizitată și unde cei doi bătrâni cu lacrimi în ochi afirmau că ei mai trăiesc astăzi și datorită ajutorului medical și material primit de la Caritas.

Ziua de miercuri, 4 octombrie, a fost dedicată unei incursiuni în Bucovina unde oaspeții au trăit momente inedite admirând în spirit de meditație mănăstiri ca Voroneț, Sucevița, dar și sanctuarul marian din Cacica unde au participat la sfânta Liturghie.

Proiectele Caritasului din Iași au fost prezentate joi, 5 octombrie. Aici au putut afla și de alte implicări în domeniul social prin proiecte ca: Centru de plasament pentru copii orfani, Centru de inserție socio-profesională a tinerilor cu situație socială precară, Centru de resurse pentru copii Don Bosco, Birou diecezan pentru intervenție în situații de calamități naturale, Birou diecezan pentru studierea situației emigranților români și a familiilor acestora.

Delegația germană a apreciat activitatea caritativă de la noi, pe care au văzut-o cu ochii lor, îndemnând conducătorii și membrii organizației ca, pe viitor, să desfășoare o activitate susținută în promovarea proiectelor la nivel parohial, în formarea voluntarilor din parohii și în activitatea de lobby pe lângă responsabilii autorităților locale și guvernamentale pentru apărarea drepturilor celor defavorizați social.

Oaspeții din Münster au remarcat profesionalismul și dăruirea partenerilor lor din Iași, spunând că "în ciuda mijloacelor modeste de care dispun, desfășoară o activitate deosebită pentru că o fac din inimă și cu spirit de credință".

La plecare, episcopul auxiliar de Münster Joseph Voss și președintele Caritas Münster au declarat că vor studia posibilitățile de colaborare și parteneriat între cele două Caritasuri diecezane în vederea realizării de noi proiecte comune.

Pr. Egidiu Condac,
director al Centrului Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat