Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Din nou în sărbătoare

Pentru comunitatea din Butea anul 2006 a fost un an marian, cu multe evenimente și celebrări dedicate Maicii Domnului, pentru că se împlinesc 120 de ani de când a fost adusă statuia Maicii Domnului de la Lourdes.

În luna februarie a fost lansată cartea "Adu-ți aminte, Marie și de România", o lucrare a istoricului Dănuț Doboș. Cartea prezintă cu lux de amănunte momentul istoric de la anul 1886, când statuia a fost sfințită de episcopul Nicolai Iosif Camilli.

La 20 august sărbătorile mariane de la Butea au culminat cu celebrarea pontificală când episcopul de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, a încoronat această statuie.

Pelerinajul diecezan de la Lourdes (4-15 septembrie 2006) se poate încadra în același șir de celebrări aniversare.

Celebrarea de duminică, 8 octombrie (a doua zi după sărbătoarea Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului) a fost ca o încoronare a tuturor evenimentelor anului și ca o mulțumire pentru toate harurile primite de buteni, și nu numai, în acest an.

Pe de altă parte comunitatea din Butea poate să se considere fericită pentru că Dumnezeu a privit cu bunăvoință spre acest sat, de aici fiind originari mulți preoți și călugărițe. Sărbătoarea de duminică s-a dorit o întâlnire a tuturor preoților și călugărițelor originari din acest sat, dar și o mulțumire pentru aceste vocații. De aceea în jurul altarului s-au adunat toți preoții originari din Butea (excepție făcând doar doi preoți în vârstă care nu au putut veni din cauza sănătății).

Încă de dimineață ulițele din jurul bisericii erau împodobite de sărbătoare.

Ca oaspete de seamă la această sărbătoarea a participat episcopul auxiliar de București, Mons. Cornel Damian, care, în predica sa, și-a manifestat bucuria de a celebra aici prima Liturghie din viața sa și de a fi înconjurat de așa mulți preoți din Butea. A fost o sărbătoare minunată, o sărbătoare de suflet.

La finalul Liturghiei, pr. Petru Blaj, parohul din Butea, a amintit și de preoții vrednici și cucernici, originari din Butea, dar care au fost chemați la cele veșnice. Un cuvânt de suflet a spus la sfârșitul celebrării și Mons. Ștefan Erdeș, decanul de vârstă al preoților buteni.

După-amiază un grup de tineri și copii au oferit distinșilor oaspeți, în fața noii grote de la Butea, un frumos program artistic coordonat de pr. Felix Măriuț.

Momentul cel mai interesant a fost prezentarea vieții sfintei Bernadeta Soubirous sub forma unei scenete.

Prof. Năzărel Lucaci


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat