Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sr. NeculăeșA trecut la Domnul sr. Maria Marta Daniela Neculăeș

În timp ce se îndrepta spre Izvoare (Bacău), în dimineața zilei de 8 octombrie 2006, sr. Maria Marta Daniela Neculăeș a fost implicată într-un tragic accident rutier, în urma căruia a decedat. Înmormântarea a avut loc miercuri, 11 octombrie, la Hălăucești, la ora 10.30.

Sora Maria Marta Daniela Neculăeș s-a născut la 29 iulie 1982, în satul Hălăucești, județul Iași. A urmat cursurile Școlii Generale din Hălăucești, clasele I-VIII, după care a frecventat Școala Complementară de Croitorie din Hălăucești. La vârsta de 18 ani a făcut prima experiență în comunitatea surorilor "Slujitoarele Preacuratei de Parma" de la Târgu Ocna. Atrasă de stilul de viață al surorilor, dar mai ales de spiritualitatea fondatoarei Anna Maria Adorni, în luna iulie a anului 2000 și-a exprimat dorința de a aparține acestei familii religioase.

Împreună cu alte trei tinere, cu timiditate, a pășit pe drumul vieții consacrate, parcurgând cu bucurie primele etape: postulandatul la Târgu Ocna și noviciatul în Casa de Noviciat "Ancilla Domini" din București.

S-a dăruit în întregime iubirii Domnului și slujirii aproapelui prin profesiunea temporară a voturilor în ziua de 24 septembrie 2005, la București.

După profesiune a plecat spre Italia pentru a face o experiență de apostolat în mijlocul tinerilor Centrului Vocațional Diecezan din Parma. În același timp a frecventat cursuri de teologie și s-a specializat în croitorie. Avea niște talente artistice particulare pe care le punea la dispoziția tuturor cu bucurie.

În ziua de 24 septembrie a anului 2006 a reînnoit pentru prima oară voturile de sărăcie, castitate, ascultare și apostolat. Apoi s-a reîntors în România în comunitatea de la Târgu Ocna.

Era atentă în permanență la nevoile celorlalți, cu o seninătate care o caracteriza. Oferea toate acțiunile ei pentru mântuirea și convertirea multor suflete intrând astfel mai profund în inima carismei congregației. Se distingea prin blândețe, umilință și simplitate. Încerca să profite de orice ocazie pentru a se îmbogăți spiritual. Scria recent uneia dintre surori cu care a făcut noviciatul: "Rugăciunea sunt sentimentele pe care le avem în inimă. Dragă soră, nu uita că el ne iubește pe toți așa cum suntem, pentru că nimeni nu este perfect în lumea asta. Nu uita că a da este mai prețios decât a primi. Pentru că el s-a sacrificat pentru adevărata noastră mântuire spun că se merită să ne sacrificăm și noi puțin (sper să înțelegi), pentru că tot el este singurul care se sacrifică, gândește, simte și face totul pentru noi gratuit. Cu mult dor, sora Marta".

Pare că Dumnezeu în ultima perioadă o pregătea pentru întâlnirea cu el printr-o pace și bucurie nemărginită. Persoanele care trăiau în jurul ei și o cunoșteau au remarcat cu surpriză că ceva s-a schimbat în viața ei.

În volumul Liturgia orelor pe care îl avea, a scris pe un bilețel: "Când spun «Mi se clatină piciorul! Îndurarea ta, Doamne, mă susține. Dumnezeule, care faci dreptate, Doamne Dumnezeule care faci dreptate, arată-te!»" (Ps 93).

În dimineața zilei de 8 octombrie 2006, în timp ce se îndrepta spre Izvoare - Bacău, în urma unui accident rutier, Dumnezeu a luat-o cu el, i-a arătat chipul său și a condus-o în împărăția sa.

Noi, "Slujitoarele Preacuratei de Parma", îl lăudăm și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dăruit-o "ca o perlă prețioasă" în acești șase ani de prezență în mijlocul nostru.

Surorile "Slujitoarele Preacuratei de Parma"

* * *

In memoriam sora Marta Neculăeș

Pentru ultimul drum

S-a frânt un zbor
din miile de zboruri
Ce se înalță și suie către cer
E mai puțin cu-o soră-n mănăstire
Și-n casă la Neculăeș
Cu-o fiică plină de mister.

S-a stins o candelă
În mica mănăstire
Și-o inimă a stat -
Ce-a revărsat iubire...

La steaua care-a răsărit
Atâția ani i-a trebuit
să suie
Azi o vedem
și nu e!

Ai crescut o dată cu florile grădinii,
Frumoasă soră Marta,
Și mâna ta nu mai deschide poarta!

Atât senin era în ochii tăi
Și-așa puțin ai stat cu noi!
Căci te chema Isus aproape de altar
Ca tu să sorbi miresmele de har
Toți pașii tăi erau pentru Isus!

Ce gol rămâne-n locul tău!
Și pilda ta va străluci mereu!

Dormi, a lui Cristos mireasă!
De dincolo de neguri și tăcere
Te așteptăm, sorella Marta,
Te așteptăm la înviere!
La revedere!... în paradis!

Dormi în pace!


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat