Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Țara Sfântă văzută altfel

După o vizită de studiu în Țara Sfântă, la întoarcere, părintele Eduard Patrașcu își prezintă impresiile într-un mod diferit de ceea ce s-a relatat până acum pe alte canale mediatice.

"M-am bucurat când mi s-a spus: vom merge în casa Domnului; iată-ne, în picioare, la porțile tale, Ierusalime!... Implorați pace pentru Ierusalim; să fie liniștiți cei care te iubesc. Să fie pace în interiorul zidurilor tale și siguranță în fortărețele tale" (Ps 122,1-2.6-7)

Au fost versurile acestui psalm care îmi însoțeau sentimentele înainte de a plece spre Țara Sfântă; erau, deci, pe de o parte, sentimente de bucurie, pentru că sunt leagănul credinței noastre creștine, pentru că prin acele locuri, mai odinioară, a trăit, a murit și a înviat Cristos: cum să nu te bucuri? Pe de altă parte, existau și sentimente de teama, ținând cont de mersul situației politice din această vară; pe cine nu-l înspăimântă războiul, pericolul? Totuși, deși interesul formal era acela al studiului locurilor biblice (din punct de vedere istorico-arheologic), interesul predominant era acela de a putea vedea, a putea retrăi (mai ales prin intermediul liturgiei) momentele mântuirii noastre. Sigur, de când începuse conflictul, vara asta, între Liban și Israel, urmăream cu sufletul la gura reportajele pe care le făceau televiziunile europene (în special cele italiene) despre situația din zonă și... teama se strecura pe zi ce trecea tot mai mut în mine, în noi - de unde și rugăciunea sugerată de psalmist: "Implorați pace pentru Ierusalim".

Cu sentimente, deci, de mare teamă și preocupare, am plecat la 3 septembrie 2006 de la Roma spre Tel Aviv... după controale foarte amănunțite la aeroportul din Roma: dacă nu ajungea situația precară care ne-o dădeau televiziunile și, în general, mass-media, se mai adăugase și problema acelor atentate eșuate de la Londra, fapt pentru care controalele zborurilor din/spre Londra, America și mai ales Israel ajunseseră să fie de o seriozitate de nemaipomenit. În fine, am ajuns cu bine la Tel Aviv și de acolo, cu un autocar la Ierusalim.

Spre surprinderea noastră, deși era duminică, prima zi de muncă în Israel, am fost impresionați de calmul și liniștea din Orașul Sfânt; era un pic de circulație la intrare și atât. Ba mai mult, abia am ajuns la locul unde trebuia să fim găzduiți (PIB), imediat am ieșit, împreună cu alți câțiva preoți, spre a vizita Sfântul Mormânt: am rămas profund uimiți de calmul orașului: în acea zi nu am văzut nici măcar un soldat pe stradă (ceea ce, după o săptămână, era diferit; în sensul că patrulele militare ca și de poliție se observau foarte ușor)... însă, din păcate, nici pelerini. Era doar o mașina de poliție. Atât. Imediat ne-au sărit în minte reportajele văzute înainte și ne întrebam: "Unde e toată agitația aceea? Unde sunt pericolele?" Nimic din toate acestea. Cineva poate obiecta: da, însă Ierusalimul e în sud; problemele erau în nord, la granița cu Libanul. E adevărat.

Totuși, după cinci zile, am plecat (cu și mai multă frică) spre Galileea, mai exact spre Nazaret. Am ajuns și acolo și la fel: liniște și pace: e adevărat că era vineri și începuse "Shabbat-ul", însă cred că în condiții de nesiguranță sau tensiune pricinuită de răgazul sancționat de ONU, rămâne totuși frica, teama că în orice moment poate izbucni conflictul. Nimic din acestea! Seara vedeam tineri pe stradă ... ba chiar bătrâni jucând cărți, mâncând semințe sau fumând la cunoscutele dispozitive orientale de fumat. Și nici aici nu s-a terminat uimirea noastră: duminica, 10 septembrie, și luni, 11 septembrie, am vizitat siturile arheologice de la Dan și Banias - localitățile cele mai nordice ale Israelului: aici se ajunge trecând prin Qyriat Shemonah, acel oraș din care reporterii occidentali filmau în "vestă antiglonț", pentru a sublinia iminența pericolelor. Ei bine, și aici domnea pacea și calmul la doar o săptămâna de la începutul "răgazului ONU": am văzut piața plină de oameni și copii jucându-se pe stradă. Unii dintre noi glumeau spunând: "Dar unde sunt toate casele acelea distruse de bombele Hezbollah-ului pe care le transmiteau televiziunile?" Pot spune sincer că nu am văzut nici măcar un acoperiș găurit; și l-am rugat pe șofer să facă un tur de oraș, mai-mai vedeam vreo urmă! Nimic însă: absolut nimic. Un altul dintre noi spuse la un moment dat: "Poate că vedem măcar un tanc... să văd și eu "live", că până acum le-am văzut numai la televizor sau în fotografii!" Ei bine, nu a avut "bucuria" asta: nu am văzut nici măcar unul... și asta la nu prea multe zile după încetarea ostilităților.

"Intelligenti pauca" spunea latinul! Trageți dvs. concluziile! Eu vă spun ceea ce am văzut. Pot adăuga că experiența în Țara lui Isus e imposibil să fie povestită în cuvinte! Bucuria, confirmarea credinței, emoțiile de a putea celebra în locurile credinței noastre (mai ales la Cenacol sau la Betleem!) - "de la Dan până la Betsabea", cum spune Biblia - te ajută să uiți de orice efort sau sacrificiu pe care îl faci pentru a ajunge acolo. Eu am fost și mă întorc cu inima plină de bucurie și mai ales pace, dar și cu o anumită concluzie cât privește relația mass-media-Israel!

Pr. Eduard Patrașcu

* * *

Părintele Eduard Patrașcu poate fi contactat la adresa: Pontificio Seminario Lombardo, Piazza S. Maria Maggiore, 5, 00185-Roma, Italia, e-mail: edipatrascu@yahoo.it, tel. 0039/06448781


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat