Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozion despre Sfânta Scriptură

La Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, și anul acesta, în apropierea sărbătorii Sfântului Francisc de Assisi și a deschiderii anului academic 2006-2007, s-a organizat, la 2 octombrie 2006 un simpozion științific având drept temă Sfânta Scriptură, mai precis: Pe calea evangheliei în urmarea lui Cristos. Această tematică a vrut să fie în sintonie cu inițiativele Diecezei de Iași, care celebrează Anul Sfintei Scripturi.

La ora 9.15, pr. Iosif Bisoc a ținut cuvântul introductiv, prezentând scopul acestui simpozion, care vrea să ne ajute să aprofundăm mai mult cuvântul lui Dumnezeu prin diferitele considerații specializate asupra Sfintei Scripturi, oferite de conferențiarii din țară și din străinătate.

Apoi, pr. Ion Ciuraru, ministru provincial, a salutat participanții la această inițiativă și, printr-o scurtă introducere asupra importanței sfintei Scripturi pentru viața fiecărui creștin, a declarat deschis simpozionul.

De asemenea, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, invitat special la această manifestare culturală și spirituală, a salutat inițiativa Institutului Franciscan de la Roman de a urma programul Diecezei de Iași, organizând acest simpozion despre sfânta Scriptură. Preasfințitul Petru a urat conferențiarilor înțelepciune și profunzime în abordarea temelor care să deschidă în ascultători "gustul pentru meditație și rugăciune".

Înainte de abordarea temelor simpozionului, pr. Adrian-Sorin Giurgi, rectorul institutului și moderatorul primei sesiuni a simpozionului, i-a dat cuvântul Mons. Piergiorgio Bertoldi, consilier al Nunțiaturii Apostolice de la București, care a transmis salutul nunțiului și a ținut să sublinieze importanța spiritualității franciscane în Biserică, precum și diferitele noutăți aduse de sfântul Francisc de Assisi în Biserica lui Cristos și, în mod deosebit, în viața consacrată.

Au urmat apoi conferințele, în următoarea ordine:

- pr. Milan Holc, profesor la Facultatea Pontificală "Sf. Bonaventura" din Roma, a prezentat conferința: Antecedentele evangheliei în Vechiul Testament.

- pr. Alois Bulai, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, a prezentat tema: Prevestirea lui Cristos în Psalmi.

- sr. Cristina Mareș, profesoară la Institutul Teologic Romano-Catolic din București, a vorbit despre Evanghelia lui Cristos, calea spre împărăția Tatălui.

După prezentarea acestor trei conferințe, participanții la simpozion au avut posibilitatea de dialog, în plen, cu cei trei conferențiari.

La ora 12.30, PS Petru Gherghel, în capela institutului, a prezidat sfânta Liturghie în cinstea Tuturor Îngerilor pe care Biserica îi sărbătorește în această zi. Preasfințitul Gherghel a ținut să sublinieze, în cadrul predicii, importanța acestei sărbători a îngerilor, care se situează între sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael (29 septembrie) și sărbătoarea Sfântul Francisc de Assisi (4 octombrie), care a avut o devoțiune deosebită față de îngeri. Referindu-se apoi la îngeri, păstorul Diecezei de Iași a scos în evidență bunătatea și grija pe care Dumnezeu o are față de fiecare om în parte.

După o meritată agapa frățească, la ora 15.00, s-au reluat lucrările simpozionului prin trei conferințe:

- pr. Iosif Bisoc, decan al Institutului Teologic Franciscan din Roman, a prezentat conferința: Sfântul Paul, vestitor al evangheliei.

- pr. Mihai Afrențoae, profesor la Institutul Teologic Franciscan din Roman, a vorbit despre Evanghelia în viața lui Francisc de Assisi.

- pr. Ștefan Acatrinei, profesor la Institutul Teologic Franciscan din Roman, a prezentat Cuvântul lui Dumnezeu, duh și viață în spiritualitatea sfântului Francisc de Assisi.

După prezentarea acestor conferințe, participanții la simpozion au avut din nou posibilitatea de dialog cu cei trei conferențiari.

Programul simpozionului s-a încheiat cu celebrarea Vesperelor, la ora 18.30.

Mai multe imagini de la acest eveniment pot fi vizualizate la adresa: www.ofmconv.ro.


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat