Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea anului academic 2006-2007 la ITRC

Deschiderea cursurilor anului academic 2006-2007 pentru cei 142 de studenți ai Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a fost marcată duminică, 1 octombrie 2006, fiind și sărbătoarea "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", patroana secundară a Seminarului din Iași, printr-o celebrare pontificală prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

La această celebrare, Preasfințitul Petru Gherghel i-a avut alături pe PS Joseph Voss, episcop auxiliar de Münster, prelatul Albert Holenstein, pr. Ștefan Lupu, vicerector al seminarului, părinții formatori și profesori ai seminarului. Lor li s-au alăturat în rugăciune surorile care lucrează în seminar, un grup de preoți și credincioși membri ai Conferinței Europene a Radiourilor Creștine, adunați la Iași din 13 țări pentru a participa la Cel de-al XIII-lea Colocviu al Conferinței Europene a Radiourilor Creștine, precum și un grup de voluntari Caritas din Dieceza de Münster (Germania) conduși de PS Joseph Voss, episcop auxiliar de Münster.

În noul an au pășit 142 de seminariști: 30 în anul I, 24 în anul II, 21 în anul III, 22 în anul IV, 10 în anul V pastoral, 21 în anul V și 14 în anul VI. Acestora li se adaugă un alt grup de cinci seminariști ce își continuă studiile în alte seminarii europene: 4 în Italia (Roma) și 1 în Polonia (Lublin). Cursurile ciclului filozofic de la Institutul Teologic din Iași mai sunt frecventate și de alți trei seminariști care se pregătesc să devină preoți în Congregația "Don Orione".

În timp ce corul seminarului condus de prof. Mihai Bișoc intona cântecul Introibo ad altare Dei procesiunea formată din cei doi episcopi, 28 de preoți, lectori și ministranți a pășit spre altarul Domnului, altar spre care privesc toți seminariștii cu speranța că într-o zi, mai apropiată sau mai îndepărtată, vor deveni și ei slujitorii acestuia.

După proclamarea lecturilor alese pentru această zi, episcopul Diecezei de Iași a rostit cuvântul de învățătură. El a explicat textele liturgice scoțând în evidență faptul că "Duhul Sfânt nu-și limitează darurile sale doar la un grup sau la anumite persoane, ci el suflă unde vrea și asupra cui vrea, dar mai ales acolo unde găsește teren prielnic. Bogățiile și scandalul sustrag sufletele de la acțiunea Duhului Sfânt, iar privilegiații acestei lucrări sunt cei mici, cei marginalizați, copiii, săracii, cei cu inima curată... Biserica nu este ceva care adună pe câțiva oameni în interiorul ei, ci este cineva care-și deschide brațele față de toți; de aceea nimeni și nimic nu trebuie să obstaculeze intrarea cuiva în împărăția lui Dumnezeu".

Preasfințitul a amintit de faptul că prin celebrarea din această zi se marchează două intrări: intrarea în luna închinată Reginei Rozariului "o bucurie mare știind că avem o mamă ce ne invită să intrăm zi de zi tot mai mult în misterele mântuirii noastre, apropiindu-ne tot mai mult de iubirea lui Dumnezeu-Tatăl și a Fiului său preaiubit".

A vorbit apoi de cea de-a doua intrare, intrarea în noul an universitar, "un an de muncă și rugăciune", spunând seminariștilor: "Voi sunteți privilegiați să vă pregătească însuși Isus să-i deveniți nu numai prieteni, ci și ucenici, apostoli. Sunteți cu adevărat la școala lui, faceți parte din grupul său de încredere, vă bucurați de a putea trăi în toate zilele anului în compania și intimitatea lui. E drept, toate școlile își au importanța lor, dar seminarul are o semnificație aparte și o importanță cu totul specială".

Preasfințitul i-a încurajat pe studenți spunând: "Voi, dragi studenți, dragi seminariști, sunteți subiectul de prețuire și iubire al lui Isus, maestrul prin excelență al apostolilor și al vostru, sunteți fiii Preacuratei Fecioare Maria, care l-a crescut cu grijă pe Isus în seminarul, familia din Nazaret, și care-i are în grijă pe toți frații lui Isus întru slujire. Beneficiați, de asemenea, de ocrotirea specială a celui ce a fost purtătorul de grijă a lui Isus și al Mariei, sfântul Iosif. Sunteți în grija și atenția părintească a noastră și a formatorilor voștri, după părinții voștri, sub coordonarea părintelui rector și ai celor ce-i stau alături. Sunteți în pepiniera Bisericii noastre, sunteți speranța Bisericii noastre locale. Sunteți iubiți și prețuiți de toți; nu uitați să vă dispuneți să creșteți la umbra crucii Domnului de unde vă privește cu atâta bucurie și încredere aici în seminar. Și, de asemeni, să vă dispuneți să creșteți în preajma acestui tabernacol de unde vă distribuie adevărata hrană și putere! Nu uitați că ați început sau unii începeți acum drumul unei creșteri și slujiri în iubire spre a produce roade pentru cei ce vă așteaptă. Porniți din nou la drum spre idealul vostru! Înaintați cu mare curaj în larg! Vă cheamă Isus și Biserica noastră locală prin sinodul pe care l-am celebrat. Vă chemăm noi, episcopii și profesorii voștri, încurajându-vă și îmbrățișându-vă cu părintească dragoste".

În finalul predicii Preasfințitul a recomandat exemplul sfintei Tereza a pruncului Isus, calea cea mică pe care a urmat-o ea, "calea copilăriei spirituale, calea sigură a desăvârșirii și a iubirii... ea ne învață cel mai sigur și mai eficace drum către Dumnezeu și oameni: iubirea totală și generoasă".

În finalul sfintei Liturghii PS Gherghel a dat cuvântul PS Josef Voss și reprezentantului Conferinței Europene a Radiourilor Creștine.

PS Joseph Voss a transmis salutul episcopului principal de Münster, PS Reinhard Lettman, apoi a vorbit despre prietenia dintre cele două dieceze, Iași și Münster, precum și despre rolul vizitei voluntarilor Caritas la Iași. El a urat seminariștilor ca acest nou an să fie un an fertil pentru a aprofunda logica lui Dumnezeu, care este o logică a carității și să fie un an fertil în creșterea în speranță, credință și dragoste.

Adrian Blăjuță


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat