Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Adunarea Generală Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași

La Casa Salezienilor "Don Bosco" din Bacău, în ziua de sâmbătă, 30 septembrie 2006, a avut loc Adunarea Generală a Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, la care au participat reprezentanții a 41 de asociații parohiale, comitetul director și asistenții spirituali.

Prima parte a programului a cuprins primirea participanților, rugăciunea de deschidere a întâlnirii și prezentarea unui bilanț a activităților Acțiunii Catolice la nivel de sectoare și zone, desfășurate în anul asociativ 2005-2006. Acțiunea Catolică a Copiilor a prezentat activitatea de la Fundu-Răcăciuni, realizată împreună cu Centrul Diecezan Caritas Iași. Acțiunea Catolică a Tinerilor a prezentat din zona Bacău campusul de formare de la Gioseni, din zona Iași campusul de formare a președinților de la Huși, din zona Roman diverse activități din Parohia Pildești. Acțiunea Catolică a Adulților a prezentat campusul diecezan de la Gioseni.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. decan Isidor Dâscă împreună cu preoții spirituali ai Acțiunii Catolice. La începutul sfintei Liturghii, pr. Isidor a transmis mesajul episcopului Petru Gherghel, care i-a îndemnat pe toți membrii Acțiunii Catolice să se angajeze în vestirea Cuvântului lui Dumnezeu iar printr-o credință vie și iubire față de aproapele să dea mărturie lumii despre prezența lui Isus Cristos în Biserică.

Omilia a fost ținută de pr. Alberto Marson care amintind de maxima sfântului Ieronim: "A ignora Scripturile înseamnă a-l ignora pe Cristos", i-a îndemnat pe cei prezenți: "Îndrăgostiți-vă de sfânta Scriptură" care este cuvântul lui Dumnezeu. Isus Cristos este viața și bucuria deplină a tinereții, a întregii noastre existențe care clădită pe stâncă și pe adevăr nu va putea fi distrusă de cursele celui rău.

Referindu-se la cuvintele din cartea lui Qohelet: "Bucură-te, tinere, în tinerețea ta și fii cu inima veselă cât ești tânăr; izgonește tristețea din inima ta și îndepărtează suferința din trupul tău; tinerețea și primăvara vieții sunt trecătoare. Adu-ți aminte de Creatorul tău în zilele tinereții tale" (Qoh 11,9-12), pr. Alberto le-a încredințat membrilor bucuria tinereții și a speranței, ce trebuie manifestată și dăruită slujirii lui Dumnezeu și a semenilor.

Pentru a sublinia legătura intimă a credinciosului cu Isus Cristos, ce se naște din sfânta Euharistie - izvorul bucuriei, pr. Alberto a amintit ce spunea papa Ioan Paul al II-lea în Enciclica Ecclesia de Eucharistia: "Există, așadar, o analogie adâncă între fiat-ul prin care Maria răspunde la cuvintele îngerului și amen-ul pe care orice credincios îl rostește când primește trupul Domnului".

La finalul predicii pr. Alberto i-a îndemnat pe membrii Acțiunii Catolice să-l imite pe Isus Cristos și să devină adevărați "mărturisitori ai prezenței lui Cristos" în lume.

Partea a doua a zilei a avut un moment formativ prezentat de pr. Felix Roca. A urmat prezentarea, dezbaterea și votarea proiectului asociativ pentru 2006-2007. Astfel tema anului asociativ este "Mărturisitori ai prezenței lui Cristos", având ca moto un verset din Evanghelia după sfântul Luca "A intrat să rămână cu ei" (Lc 24,30), iar obiectivele urmărite sunt: centralitatea lui Isus Cristos în viața asociației, formarea și promovarea.

Adunarea Generală diecezană s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire și de implorare a ajutorului lui Dumnezeu pentru ca membrii Acțiunii Catolice să împlinească toate activităților propuse.

Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat