Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Pelerinaj la Lourdes: "Am coborât de pe munte"

Un grup de pelerini din Dieceza de Iași, la care s-au adăugat și alții din Arhidieceza de București, Spania și Italia, între 7 și 11 septembrie 2006, au avut fericirea să urce până la poalele munților Pirinei, acolo unde cu mulți ani în urmă Fecioara Neprihănită a binevoit să-și așeze picioarele pe stânca din Grota Marssabielle al îndepărtatului Lourdes, la 11 februarie 1858. Un moment și un loc privilegiat din istoria Bisericii și din viața de credință a celor ce cred în Dumnezeu și o cinstesc și prețuiesc pe Maica Domnului.

Din momentul întâlnirii Bernadetei Soubirous cu "frumoasa doamnă" care își va spune mai târziu și numele: "Eu sunt Neprihănita Zămislire", a început un lung drum al pelerinilor spre acest loc binecuvântat și s-a deschis un centru mondial de pelerinaje pentru ca fiecare în credința să retrăiască întâlnirea cu divinul, cu frumusețea, cu credința și speranța de convertire și cu dorința de însănătoșire trupească, dar mai ales sufletească, cu Fecioara Preacurată de la Lourdes.

Nu exagerez cu nimic, ajungând la Lourdes, în apropiere de Grota Marssabielle fiecare se simte pentru câteva ceasuri și zile că ține locul Bernadetei care s-a bucurat să stea în preajma acelei doamne care luminează, încurajează și îmbucură ochii, dar mai ales sufletul. De fapt lângă grotă nu este prezentă nici o figură care s-o reprezinte pe Bernadeta, ci doar locul unde a stat ea în preajma Neprihănitei pentru ca fiecare să se simtă pentru câteva clipe "Bernadeta", - surprinsă și fericită.

De atunci au trecut 150 de ani de continuă retrăire a clipelor pe care le-a simțit Bernadeta, și milioane de pelerini ce s-au îndreptat spre Lourdes au încercat în spirit să retrăiască experiența acelei fericite tinere din localitatea așezată la poalele munților Pirinei.

Cum e și firesc de acest moment privilegiat s-au bucurat mii și milioane de pelerini ajunși aici din toate colțurile lumii, mânați de un singur dor: de a o întâlni în spirit pe cea care s-a învrednicit să-i vorbească Bernadetei și prin ea lumii întregi despre rugăciune - rugăciune și penitență, convertire și penitență. Imaculata a venit la Lourdes nu pentru Bernadeta, ci pentru lume, pentru oameni, pentru toți fii lui Dumnezeu. Mesajul adus la grota din Lourdes este evanghelic și se îndreaptă spre toți. De aceea, suntem martorii unui astfel de fluviu de pelerini care o caută pe Maria și doresc să simtă mesajul ei, precum și mângâierea și încurajarea ei pe drumul vieții, pe drumul spre Cristos.

Spre acest loc s-au îndreptat și au ajuns pelerini și din țara noastră fie în grup, fie în mod particular. Unul dintre aceste momente semnificative a fost cel din 1885 când o delegație din Muntenia și Moldova a purtat la Lourdes steagul românesc în mijlocul căruia se afla imaginea Preacuratei, iar în jurul ei cuvintele memorabile: "Adu-ți aminte, Marie, și de Tara Românească", iar deasupra cu scris mare: România. Sub imaginea Mariei erau reprezentate stema orașului București, capitala țării, iar mai jos stemele județelor Iași, Bacău, Galați, Brăila și Craiova.

Arhiepiscopul de București și episcopul de Iași au avut reprezentanți în persoana preoților Joseph Bordron și Daniele Pietrobono, OFMConv. Mica delegație de atunci a crescut an de an, iar la 120 de ani de la aducerea primei statui a Maicii Domnului de la Lourdes în Dieceza de Iași (la Butea) s-a putut organiza marele pelerinaj diecezan cu participanți din toate zonele Moldovei ca și din Arhidieceza de București, numărul participanților ajungând la 200.

Un mare eveniment, o mare bucurie pentru toți cei care s-au înscris la acest moment istoric.

Toți s-au simțit privilegiați să stea lângă statuia Maicii Domnului din Grota Marssabielle și toți i s-au adresat Mariei în rugăciuni și cântări, așa cum a făcut-o Bernadeta și cum au făcut-o milioanele de pelerini sosiți la poalele munților Pirinei.

Am putea compara aceste clipe cu cele petrecute pe Muntele Schimbării la Față de către cei trei apostoli: Petru, Ioan și Iacob, care s-au învrednicit să simtă prezența lui Dumnezeu în persoana lui Cristos - maestrul lor, care și-a arătat adevărata față dumnezeiască și care i-a cucerit într-atât încât Petru a spus în numele tuturor: "Doamne, ce bine ne este nouă aici", nevoind parcă să plece mai departe spre Ierusalim. Dar realitatea a fost alta, drumul lor trebuia să continue și să meargă la frații lor ca să dea mărturie despre clipele trăite sus pe munte (cf. Mt 17,1-9).

Și noi, pelerinii români, la Lourdes am simțit aceeași atmosferă - întâlnindu-l pe Dumnezeu care ni s-a descoperit și nouă prin Maria, prin imaginea și mesajul ei evanghelic - încât am fi voit să rămânem mereu acolo, spunând cu Petru "Ce bine ne este nouă aici". Dar drumul nostru trebuia să continue, trebuia să coborâm din Pirinei de lângă Grota Marssabielle, din minunatul templu cuceritor al Lourdesului, spre casă, ca sa spunem și altora minunile făcute de Domnul prin Cea Preacurată, prin Maria, mama noastră; să povestim și altora despre atmosfera cerească și mariană de la Lourdes, locul mondial al pelerinilor veniți din toată lumea.

Așadar, cele trei zile trăite la Lourdes ne-au marcat și ne-au întărit ca să ne întoarcem acasă trecând pe la frații noștri în credință din alte părți ca apoi să intrăm și în cimitirul din Sighetu Marmației, pentru a întâlni spiritul neînfricat și curajos al episcopului Anton Durcovici, marele devot al Maicii Preacurate care ne-a lăsat ca testament consacrarea la inima ei în anii grei ai dictaturii și ai întunericului.

După Vinerea Mare din perioada ateistă s-au arătat anii învierii la credință și iubire.

Pe acest drum am înaintat spre Lourdes și cu aceeași credință ne-am întors acasă la Ierusalimul nostru pentru a da și noi mărturie că Maria nu uită niciodată pe fiii săi.

O, Marie, ocrotește mereu poporul tău!

Iași 21 septembrie

Petru Gherghel, episcop de Iași
 


lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat